SMVdanmark: Uambitiøs digitaliseringsstrategi

Del

Regeringens nye digitaliseringsstrategi rummer for lidt nyt i forhold til den betydning, som digitalisering har for vores samfund. Strategien spænder så bredt, at de 800 mio. kr., der er afsat over fire år, er de rene småpenge. Trods flere gode tanker og hensigter i dele af strategien, fx når det gælder om at nedbringe virksomhedernes indberetningsbyrde, hjælper strategien ikke virksomhedernes digitale potentiale, mener SMVdanmark.

Regeringen har netop fremlagt en digitaliseringsstrategi for de næste fire år, der rummer en bred vifte af tiltag inden for fx grøn omstilling, digitalt sundhedsvæsen, kunstig intelligens og øget vækst i små og mellemstore virksomheder.

SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder er skuffet over ambitionsniveauet, da digitalisering griber ind i alle dele af dagligdagen. 

“Regeringen misser desværre en oplagt mulighed for at gøre Danmark mere parat til at håndtere mange af de store udfordringer, vi står overfor. Strategien er desværre hovedsageligt en samling af indsatser, vi kender i forvejen. Der er intet nyt eller banebrydende i strategien. Desuden følger der alt for få penge med til, at det her reelt vil gøre en forskel for de små og mellemstore virksomheder. Det er ærgerligt, og vi svigter virksomhederne, der i særdeleshed er i fare for cyberangreb,” siger økonom og digitaliseringsansvarlig i SMVdanmark Pernille Birch.

Hun mener, det er paradoksalt, at regeringen i sit udspil selv skriver, at ”der er et stort uforløst potentiale for automatisering og digitalisering i de danske SMV’er”, men at indsatsen for at forløse det potentiale så er så halvhjertet.

”Mindre og mellemstore virksomheder i Danmark er faktisk rigtig gode til at udnytte de digitale muligheder og bruger fx e-handel i stor stil. Men de halter typisk efter de store virksomheder, for det kræver virkeligt ressourcer at være i front her. Alene at finde den rette rådgivning på området og have råd til det, er en udfordring, hvis man er lille. Vi efterlyser mere hjælp til de mindre virksomheder”, siger Pernille Birch. 

Der er i alt afsat 800 mio. kr. over fire år, og de skal bruges til en bred vifte af tiltag, lige fra monitorering af grundvandet og nye værktøjer mod økonomisk kriminalitet til teknologiforståelse for folkeskolelærere.

”Smørret bliver virkelig smurt papirstyndt ud på brødet. Reelt er det småpenge, som strategien afsætter til en indsats for at hjælpe de små og mellemstore virksomheder. Det er skuffende,” siger Pernille Birch.

Hun medgiver, at der er nogle gode tanker og hensigter i digitaliseringsstrategien, når det gælder om at øge væksten i de mindre virksomheder via digitalisering, fx at nedbringe deres indberetningsbyrde til det offentlige og standardisering af grønne data.

”Alt for meget er velkendte initiativer. Jeg savner en strategi, der langt mere målrettet og effektivt hjælper dem, der har brug for en hånd her. Og det er de mindre virksomheder med idéer og ambitioner inden for digitalisering og automatisering, men som har svært ved at finde pengene og få bedre rådgivning. Her opfordrer vi partierne til at prioritere pengene,” siger hun.

Blandt andet efterlyser SMVdanmark, at regeringen via det nye digitale bogføringssystem gør det muligt for virksomhederne automatisk at generere CO2-rapportering, da det er én af de opgaver, der især fremover for alvor vil tage tid ude i SMV’erne.

Kontakter

SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye