Danmarks ErhvervsfremmebestyrelseDanmarks Erhvervsfremmebestyrelse

195 mio. kr. skal hjælpe virksomheder med at mindske deres klimaaftryk

Del

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil bidrage til at reducere små og mellemstore virksomheders ressourceforbrug og affaldsmængde og samtidig gøre dem mere konkurrencedygtige. Grøn omstilling og cirkulær økonomi er en af bestyrelsens signaturindsatser, og med den markante investering på 195 mio. kr. får danske virksomheder hjælp til at rykke sig på den cirkulære dagsorden.

Festivalgæster med genbrugskopper fra New Loop ApS, der udvikler et cirkulært pantsystem til emballage.
Festivalgæster med genbrugskopper fra New Loop ApS, der udvikler et cirkulært pantsystem til emballage. Foto: New Loop

Overgangen til en cirkulær og ressourceeffektiv økonomi hos små og mellemstore virksomheder får nu et markant skub af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Indsatsen skal hjælpe knap 200 SMV’er med at mindske deres miljø- og klimapåvirkning, derudover kommer yderligere værdikæder og virksomheder til.

Danmark halter i dag efter i den cirkulære økonomi, da danskerne bruger langt flere jomfruelige materialer sammenlignet med resten af verden samtidig med, at vi også genererer langt større affaldsmængder. Det skal der gøres noget ved, fortæller Christian Motzfeldt, der er forperson i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse:

”Vi vil i bestyrelsen sætte ind i arbejdet med at få styrket omstillingen til cirkulær og ressourceeffektiv økonomi hos små og mellemstore virksomheder, så Danmark kan rykke sig i den rigtige retning. Vores indsatser skal styrke samarbejdet i værdikæden på en lang række forskellige områder, det kan være bedre genanvendelse af kartoner på fødevareområdet, materialegenbrug i byggesektoren og genanvendelse af tekstiler. I sidste ende skal der skabes resultater, der bidrager til en reduktion af affaldsmængde og/eller materialeforbrug,” forklarer han.


”Vi skal blive bedre til at få produkter til at leve længere”

Indsatsen er målrettet SMV’er, iværksættere og deres værdikæder. De kan blandt andet få hjælp fra private rådgivere, klynger, vidensinstitutioner og GTS’er. Det kan foregå gennem både tests og demonstration af cirkulære løsninger, forretningsmodeller eller processer, men det kan også være implementering og skalering af cirkulære løsninger. Det er forventningen, at der skabes samarbejde om cirkulære løsninger indenfor mindst 28 forskellige værdikæder.

”Indsatsen på 195 mio. kroner kommer til at hjælpe knap 200 danske virksomheder med at komme videre med at blive cirkulære, og det kommer til at rykke på det samlede danske landkort indenfor cirkulær økonomi. Vi skal blive bedre til at få produkter til at leve længere,” fortæller Christian Motzfeldt.

Det er især mindre virksomheder, der har svært ved at få en cirkulær produktion i gang, reducere affaldsmængder og udvikle cirkulære forretningsmodeller og løsninger. Her vil bestyrelsen fokusere på, at virksomheder samarbejder om at gøre grøn omstilling og cirkulær økonomi til en mere integreret del af SMV’ernes forretningsmodel, så de i højere grad bliver afkoblet sårbare værdikæder. Indsatsen bygger oven på virksomhedsprogrammets SMV:Grøn, hvor nogen af virksomhederne tidligere har deltaget. 

”Vi skal være med til at hjælpe de mindre virksomheder, der har svært ved at sætte ind på området. Bestyrelsens samlede indsats skal gøre det muligt for virksomhederne at gentænke deres produkter på baggrund af krav om produkters bæredygtighed, indtænke grønne og cirkulære løsninger og understøtte udbredelsen af cirkulære løsninger og teknologier gennem øgede investeringer i skalering og implementering hos SMV’er og deres værdikæder. Derfor håber vi i bestyrelsen, at dette markante bidrag kan gøre en forskel for SMV’erne,” siger forpersonen.

System til udskiftning af op mod 1 mio. engangskopper om året

En af de virksomheder, der nu får støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, er New Loop ApS, der har udviklet et cirkulært pantsystem til takeaway-emballage med vask, logistik og digital infrastruktur til pant-udbetaling og tracking af emballagerne. Støtten skal være med til at videreudvikle og udbrede systemet, forklarer CEO, Anders Barsøe. 

”Støtten vil medvirke til, at vi nu kan skabe en fysisk infrastruktur, der gør det meget nemmere at udskifte engangskopper til genbrugskopper på store steder som i shoppingcentre og lufthavne. Her bruges dagligt mange engangsemballager, så overgang til genbrug kan gøre en kæmpe forskel rent klimamæssigt – men også konkurrencemæssigt for virksomheder, der tænker grønt og gerne vil vise, at de er med til at reducere ressourceforbruget og affaldsmængden. Vi kan med pengene medfinansiere en stærkere fysisk infrastruktur til vores pant-system, så det fungerer endnu bedre for alle mennesker, der besøger en lufthavn eller lignende, og som køber takeaway mad eller drikkevarer. Også dem med udenlandske kort, som vi har haft svært ved at få ind i loopet med en pantordning,” forklarer Anders Barsøe.

Virksomheden New Loop startede under COVID-19 i 2020, men har allerede fået en del genbrugskopper gennem systemet.

”Vi har snart udskiftet 1 mio. engangskopper med vores genbrugskopper, siden vi satte den første kop på markedet i 2020. Med støtten kommer det til at blive mange flere – potentielt helt op til 1 mio. engangskopper om året, som vi erstatter med genbrugskopper. At etablere den fysiske infrastruktur er kapitalintensivt, så med investeringen kan vi gøre en enorm forskel i forhold til cirkulær økonomi og sikre, at færre emballager ender i skraldespanden, og flere kommer tilbage i loopet,” fortæller Anders Barsøe.

Fakta om indsatsen:

  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter med i alt 195 mio. kr., heraf 125 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 70 mio. kr. fra bestyrelsens erhvervsfremmemidler.
  • Der er to ansøgninger under indsatsen – en fra Sjælland og en fra resten af landet, som til sammen fungerer som én ansøgning. Derfor bliver støtten delt ud til virksomheder over hele landet.
  • Det er de fire klynger Food & Bio Cluster Denmark, Lifestyle & Design Cluster, CLEAN Cluster og WE BUILD DENMARK, næsten alle landets erhvervshuse, og knap 200 virksomheder, som er gået sammen. Derudover kommer yderligere værdikæder og virksomheder til.

Fakta fra Circularity Gap Report, 2023:
Danskerne er kun 4 pct. cirkulære sammenlignet med det globale gennemsnit på 7 pct. målt på forbruget af ressourcer og affald. Danskerne har samlet set et ressourceforbrug, der er langt over gennemsnittet i EU og på verdensplan. I Danmark bruger vi årligt 24,5 tons jomfruelige materialer pr. person, mens det globale gennemsnit er 11,9 tons pr. person (jf. Circularity Gap Report, 2023). Det bæredygtige forbrug er estimeret til at være 8 tons pr. person. Danmark kommer ikke i mål med den grønne omstilling uden at bruge cirkulær økonomi som et værktøj, hvilket aktualiserer den indsats, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal understøtte.


Læs mere om de støttede projekter her (pdf)

Kontakt:

Hvis du vil vide mere om cirkulær økonomi og de støttede projekter, kan du kontakte: 

Natascha Kalika Østergaard, kommunikationsmedarbejder: telefon: 3529 1709 – E-mail: natoes@erst.dk

Anders Barsøe, CEO New Loop ApS: telefon: 2510 2763, e-mail: anders@newloop.dk

Billeder

Festivalgæster med genbrugskopper fra New Loop ApS, der udvikler et cirkulært pantsystem til emballage.
Festivalgæster med genbrugskopper fra New Loop ApS, der udvikler et cirkulært pantsystem til emballage.
Download

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye