Gode takter i digitaliseringsstrategi, men et par røde lamper blinker

Del

Positivt med teknologiforståelse på skoleskemaet samt et digitalt løft på de videregående uddannelser – men glem nu ikke mennesket og medarbejderinddragelsen, påminder HK’s formand og medlem af regeringens Digitaliseringsråd, Anja C. Jensen.

Forbundsformand for HK, Anja C. Jensen kvitterer for regeringens netop fremlagte digitaliseringsstrategi, men med visse forbehold:
 
- Det er afgørende, at vi som samfund sætter retningen og de rette rammer for den teknologiske udvikling. Men nogle gange er det, der mangler mindst lige så vigtigt, som det der er kommet med, siger hun.

Særligt hæfter fagforeningsformanden sig ved, at arbejdsliv og arbejdsmiljø nærmest ikke berøres i strategien.

- Hvordan balancerer vi arbejdsliv og privatliv, når skærmene bringer mail og sms’er lige ind i FredagsTamTam? Hvad gør det ved os som medarbejdere, når chefen kan kigge med i alt, hvad vi foretager os via vores browserhistorik? Strategien, som den ligger nu, er et første spadestik, men jeg må opfordre til, at regeringen også sætter fokus på digitaliseringens mulige konsekvenser for både arbejdsliv og i særdeleshed effekten på arbejdsmiljø, siger Anja C. Jensen, formand for HK.

Implementer først – spar senere
 
Hun minder også om, at besparelsespotentialerne, der nævnes i strategien, bør følges af et løfte om at inddrage de rette medarbejdere i både udviklingen – og ikke mindst implementeringen.
 
- Vi ser desværre alt for ofte, at man forsøger at hive gevinsten af en besparelse hjem, før man har udrullet den fagre, nye løsning. Der må vi opfordre til et grundprincip om, at der implementeres først, derefter evalueres, og at man så på baggrund af dette vurderer, hvad de positive effekter af digitaliseringen har været og hvem, der i så fald kan bruge deres tid mere effektivt på andre opgaver, siger Anja C. Jensen.

Positivt med tiltag, der vedrører uddannelse, men teknologi er ikke et eksotisk valgfag

De gode takter ligger fra formandens perspektiv særligt på uddannelsesområdet. Og her ser hun gerne, at man sætter ambitionerne endnu højere.
 
- HK har længe efterspurgt teknologiforståelse som fag i grundskolen, så unge er klædt ordentligt på til at møde det digitale arbejdsmarked og samfund. Men det skal være mere end et eksotisk valgfag. Teknologi og digitalisering bliver i tiltagende grad en grundpræmis for at kunne begå sig i vores samfund – ikke et tilvalg for de særligt interesserede. Lad os få det sat ind som en hel fast del af skemaet, siger Anja C. Jensen.

Formanden er glad for at se, at de videregående uddannelser og voksen- og efteruddannelsesområdet får et digitalt løft. Men hun minder om, at det absolut ikke kun er de lange videregående uddannelser, der leverer fremtidens IT-folk:
 
- Uddannelse og opkvalificering af den nuværende arbejdsstyrke er simpelthen så vigtigt, og vi skal sikre, at alle får en chance for at gribe de muligheder, som digitaliseringen bringer med sig. Og så skal vi se på at styrke og opdimensionere de korte- og mellemlange videregående uddannelser. Erhvervsakademierne leverer allerede fremtidens it-supportere, digitale integratorer og specialister – lad os dog hjælpe dem med at vedblive med det, siger formand for HK, Anja C. Jensen.

Med regeringens digitaliseringsstrategi afsættes der over de næste fire år 800 millioner kroner til den digitale udvikling. 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye