Finans Danmark

Bankernes rentemarginal er steget - men stadig moderat i historisk perspektiv

Del

I kølvandet på den senere tids rentestigninger er bankernes rentemarginal steget og er nu tilbage, hvor den var i midten af 00’erne. I et længere historisk perspektiv er niveauet dog stadig lavt. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark, der også viser, at danskerne i dag har langt det meste af deres opsparing stående på anfordringskonti som f.eks. en løn- eller budgetkonto. Mange familier kunne derfor opnå en væsentlig højere rente ved at binde en større del af deres indlån på opsparingskonti med tidsbinding.

Det lave renteniveau i perioden 2012 til 2022 har været en stor udfordring for bankerne, der måtte betale for at placere kundernes indlån uden at få tilstrækkelig betaling for at dække omkostningerne. Da bankerne samtidig var tilbageholdende med at opkræve negative renter på kundernes indlån, blev bankernes rentemarginal - altså forskellen på udlåns- og indlånsrenter – væsentligt indsnævret. Det lagde et tungt pres på bankernes renteindtægter, som traditionelt er deres primære indtægtsmotor.

Siden marts 2022 har Nationalbanken hævet de pengepolitiske renter adskillige gange, og det har ført til stigninger i markedsrenterne. I takt med det højere renteniveau er også bankernes rentemarginal steget og er nu på samme niveau som midt i 00’erne.

”Efter en lang periode med meget lave – og ofte negative – renter, hvor bankernes rentemarginal var under pres, er den nu tilbage på samme niveau som midt i ’00’erne, hvor vi sidst havde et tilsvarende renteniveau. Derfor skal den seneste tids stigning i rentemarginalen i høj grad ses som en normalisering af bankernes kerneforretning, hvor bankerne har reetableret en positiv indtjening på både indlån og udlån”, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Rentemarginalen er nu på niveau med midten af 00’erme, men sammensætningen er ændret mærkbart i forhold til tidligere. I dag er der en relativt høj indlånsmarginal og en tilsvarende lav udlånsmarginal, hvilket blandt andet skal ses i lyset af det høje indlånsoverskud. I et marked med velfungerende konkurrence afspejler prisen udbud og efterspørgsel. Med et indskud fra kunderne, som aktuelt er langt større end bankernes udlån, konkurrerer bankerne hårdt om at låne ud til kreditværdige husholdninger og virksomheder. Det afspejles i den lave udlånsmarginal – virksomheder og husholdninger betaler med andre ord kun en ret lav rente for at låne, når man sammenligner med det generelle renteniveau.

Fordel at binde en del af indlånet

Som følge af det lave renteniveau i perioden 2012 til 2022 var mange renter presset sammen omkring nul, og derfor blev indlånsrenten på de forskellige indlånsprodukter ofte den samme. Det betød, at opsparingskonti med tidsbinding blev mindre udbredt, da der i den periode ofte ikke var noget merafkast at opnå. Men med det højere renteniveau ser vi nu igen en mærkbar forskel mellem indlånsrenten med og uden tidsbinding.

Husholdningernes indlån er vokset markant de sidste år. Fra 535 mia. kr. i begyndelsen af 2015 til godt 850 mia. i september 2023. Sammensætningen af indlånet er også ændret. Over de sidste otte år er andelen af indlån på anfordring steget fra to ud af tre kr. til fire ud af fem.

”Den fortsat høje andel indlån på løn- og budgetkonti tyder på, at danske husholdninger ikke for alvor har vænnet sig til, at indlån med tidsbinding nu igen er blevet et attraktivt produkt. Derfor bør mange familier igen se på mulighederne for at binde en del af deres indlån for at opnå en højere rente. Stort set alle banker har i dag genindført forskellige former for opsparingskonti, som giver gode muligheder for at opnå en rente, der er væsentligt højere end den, man kan få på sin almindelige lønkonto”, siger Ulrik Nødgaard, der opfordrer danskerne til at tage fat i banken for at høre om mulighederne.

Læs hele nyheden her

Finans Danmark

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Der er fuld fart på de digitale svindlere – alle gode ideer til at stoppe dem er i spil21.5.2024 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 udgjorde den samlede digitale svindel i Danmark 627 mio. kroner. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Nationalbank. Og netop nu ser vi mange sager om svindel i internethandlen. De kriminelle holder aldrig fri, og derfor arbejder Finans Danmarks Svindel Task Force på højtryk for at samle alle de ideer, der er til at stoppe svindlen. Task Forcen hører også gerne fra dig.

Antallet af sager om kærlighedssvindel falder drastisk – men mørketallet er stort18.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Kriminelle bruger falske profiler, og udgiver sig for at søge venskab eller kærlighed. I virkeligheden er de blot ude efter penge. Mens landets banker i 2022 kunne registrere, at kriminelle havde forsøgt at svindle sig til næsten 50 mio. kroner på denne måde, så faldt det beløb i 2023 til knap det halve. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Der ligger dog et mørketal bag, da ofre for kærlighedssvindel ofte holder deres tab hemmeligt. Også for banken.

Danskerne er i tvivl om etikken i private forsvarsinvesteringer17.5.2024 07:08:45 CEST | Pressemeddelelse

Krigen i Ukraine har fået de europæiske lande til at opruste i et omfang, der kræver store investeringer fra både staterne og private aktører. Den finansielle sektor er klar til at understøtte dette. Når det kommer til danskernes investeringer, er mange dog i tvivl om, hvorvidt investeringer i forsvarsindustrien er etisk forsvarlige eller ej. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Krigen i Ukraine har dog gjort, at et flertal af danskerne er blevet mere positive.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye