Ejendomsmæglerfirmaet &LIVING

Forskudsopgørelsen er landet: Det betyder det for dig som boligejer

Del

Fra i dag kan du se og rette i din forskudsopgørelse for 2024. Her giver vi dig et overblik over, hvad du som boligejer skal være særligt opmærksom på.

Forskudsopgørelsen for 2024 er nu klar. Særligt for boligejerne, er der denne gang ekstra meget at holde øje med.
Forskudsopgørelsen for 2024 er nu klar. Særligt for boligejerne, er der denne gang ekstra meget at holde øje med. Shutterstock

Som boligejer har du været vant til at betale ejendomsværdiskat til staten via forskuds- og årsopgørelsen, og grundskyld til kommunen 2-4 gange årligt via girokort eller Betalingsservice.

Som noget nyt samles fra 2024 opkrævningen af de to skatter i staten som en del af din løbende skattebetaling, som trækkes fra din løn hver måned.

I januar 2024 vil nogle i den forbindelse opleve at få mindre udbetalt end de gjorde måneden forinden. Det skyldes ikke at skatten er steget, men derimod at grundskylden er flyttet ind på forskudsopgørelsen og fra årsskiftet opkræves løbende.

De fleste skal betale mindre i boligskat

Med det nye boligskattesystem bliver satserne for både ejendomsværdiskatten og grundskylden sat markant ned. Det betyder, at skatten bliver lavere for langt de fleste ejendomme. Nogle boliger er imidlertid steget så meget i værdi, at boligskatten stiger, selvom satserne er sat ned.

Er du den nuværende ejer af en bolig, som stiger i skat, får du en årlig skatterabat. Rabatten sikrer, at du ikke kommer til at betale mere i boligskat i 2024 med de nye regler for boligskat end du skulle have betalt med de nuværende regler.

Rabatten trækkes fra boligskatten hvert år, indtil du sælger din bolig. Den skal ikke betales tilbage. Hvis din ejendomsvurdering – og dermed boligskat – efterfølgende stiger, kan du vælge at indefryse stigningen med et lån (læs mere herom nedenfor).

Når du sælger din ejendom, bortfalder skatterabatten, medmindre du sælger til din ægtefælle eller registrerede partner. Nye boligejere kan også få skatterabat, hvis de overtager en bolig, hvor boligskatten stiger ved overgangen til det nye boligskattesystem. Det kræver dog, at overtagelsesdatoen ligger inden årsskiftet.

Hvis de derimod overtager efter årsskiftet, skal de være opmærksomme på, at den fremtidige boligskat kan være højere end den, der blev betalt året før.

Skat af en foreløbig vurdering

I 2024 skal du betale skat af den offentlige 2022-ejendomsvurdering. Fordi de endelige 2022-vurderinger ikke er klar endnu, bliver din skat i 2024 dog i første omgang beregnet ud fra en foreløbig ejendomsvurdering. Det sikrer, at det nye ejendomsvurderingssystem kan træde i kraft 1. januar 2024 som planlagt.

Når din endelige 2022-vurdering er klar, bliver din boligskat for 2024 efterreguleret, så du kommer til at betale den korrekte skat. Hvis du har fået en skatterabat, bliver denne ligeledes reguleret, når du modtager din endelige ejendomsvurdering.

Mulighed for indefrysningslån

Fra i dag vil det være muligt at til- eller fravælge indefrysning af eventuelle fremtidige stigninger i både ejendomsværdiskatten og grundskylden. Det gælder også selvom du køber bolig i 2024 eller senere.

Hvor indefrysningen tidligere var rentefri, sker indefrysningen efter de nye regler som et lån med renter. Du kan vente med at tilbagebetale lån og renter indtil du sælger din bolig, eller du kan vælge at indfri lånet helt eller delvist på et tidligere tidspunkt.

Siden 2018 har boligejere fået indefrosset en del af deres grundskyld, hvis den årligt er steget med over 200 kr. pr. ejendom pr. ejer. Frem for at betale en eventuel stigning i grundskylden årligt, har det været muligt at vente med at tilbagebetale det indefrosne beløb, indtil man sælger boligen.

Fra 2024 overgår ordningen imidlertid til en frivillig indefrysningsordning, der gælder både din ejendomsværdiskat og grundskyld. På den måde kan du som boligejer selv fra- eller tilvælge din andel af indefrysningen på din ejendom.

Foretager du dig ikke noget, vil låneordningen automatisk fortsætte med indefrysning af din samlede boligskat. Hvis ikke du ønsker dette, kan du fravælge indefrysningslånet på din forskudsopgørelse.

Du til- eller fravælger indefrysningslån på følgende måde:

  1. Log på TastSelv på skat.dk
  2. Vælg »Forskudsopgørelsen 2024«
  3. Rul ned til »Eksisterende ejendomme og grunde«, og tryk på ejendommen
  4. Tryk på »Vælg eller fravælg indefrysningslån til betaling af stigninger i din boligskat«
  5. Vælg »ja« eller »nej« i feltet »Ønskes indefrysningslån til betaling af skattestigninger?«
  6. Tryk på »Registrér« nederst på siden
  7. Tryk på »Beregn«
  8. Tryk på »Godkend«

Se om du står til en skatterabat

Ved at sammenholde din årsopgørelse for 2023 med din forskudsopgørelse for 2024, og manuelt forhøje din grundskyld for 2024 med en reguleringsprocent på 2,8 pct., kan du beregne et estimat for en eventuel skatterabat i 2024.

Hvis du synes det lyder besværligt, kan du også prøve vores boligskatteberegner, som du finder her på Ejendomsmæglerfirmaet &LIVINGs hjemmeside. Det eneste du skal gøre er at indtaste din adresse.

Bemærk at der alene er tale om et vejledende estimat. I beregningen indgår bl.a. foreløbige ejendomsvurderinger, som kan ændre sig ifm. offentliggørelsen af de endelige ejendomsvurderinger. Samtidig kan der gøre sig forskellige forhold gældende, som er personlige for dig eller særlige for ejendommen, og som beregneren ikke tager højde for.

Boligkøb og renteændringer skal registreres

Hvis der er sket ændringer i din økonomi – f.eks. fordi din jobsituation har ændret sig eller fordi du har handlet bolig – er det en god ide at rette din forskudsopgørelse, så du løbende kommer til at betale den rigtige skat.

Hvis du har købt bolig i år efter 1. september – eller står til at overtage en bolig inden årsskiftet – vil det ikke fremgå automatisk af forskudsopgørelsen. Du vil derfor selv skulle sørge for at ændre forskudsopgørelsen for både 2023 og 2024.

Har du optaget, omlagt eller refinansieret dine låne, bør du derudover overveje at indberette de nye renteniveauer. Det sikrer, at du betaler den rigtige skat fra starten og får de rette fradrag løbende året igennem.

Fordi renten er steget betydeligt de seneste to år, har mange boligejere højere renteudgifter end normalt. Derfor vil det rentefradrag, der fremgår af forskudsopgørelsen for 2024, i de fleste tilfælde være for lavt.

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Ejendomsmæglerfirmaet &LIVING

Æstetisk sans og kvalitet er nogle af nøgleordene, når man skal beskrive Ejendomsmæglerfirmaet &LIVING.

Med sine i alt 16 forretninger fordelt over både Sjælland, Fyn og Jylland, er &LIVING solidt til stede i hele landet med boliger beliggende såvel helt inde i kernen af de store byer som i mere landlig idyl med åbne vidder.

Visionen er at formidle unikke hjem, der emmer af historier og smukke detaljer. Derfor passer herskabsvillaen ud til Vejle Fjord eller Øresund lige så fint ind hos &LIVING som den unikke toværelsers på Østerbro.

&LIVING er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.

Følg pressemeddelelser fra Ejendomsmæglerfirmaet &LIVING

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ejendomsmæglerfirmaet &LIVING

NYE BOLIGSKATTEREGLER I 2024 – DET BETYDER DE FOR DIG26.7.2023 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har vedtaget en ny ejendomsskattelov. Den betyder skattelettelser for 4 ud af 5 boligejere. Resten får en skatterabat, som beskytter deres boligøkonomi. Ro på skatten trods højere vurdering I 2024 skal boligejerne betale skat af en 2022-vurdering. For de fleste boligejere vil denne være højere end tidligere vurderinger. Det skyldes blandt andet at boligpriserne generelt er steget. Især huse og ejerlejligheder i og omkring de større byer vil få højere vurderinger end tidligere. Som modsvar til de stigende vurderinger, har Folketinget vedtaget en ny ejendomsskattelov. Den nye lov betyder, at satserne for både ejendomsværdiskatten og grundskylden bliver sænket med virkning fra 2024. Loven indeholder samtidig en række andre tiltag, der skal give tryghed for boligejerne ved overgangen til de nye boligskatteregler: 1. Lavere skattesatser betyder lavere skat for 4 ud af 5 boligejere. 2. Nuværende boligejere får en skatterabat, hvis deres ejendomsvurdering er steget så meget, at sk

DER ER IGEN KOMMET GODT GANG I DET DANSKE BOLIGMARKED25.7.2023 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Boligmarkedet er kommet op i gear igen Der er igen kommet godt gang i det danske boligmarked, hvor både boligsalget og bolig-priserne nu har været stigende flere måneder i træk. Nye tal fra Boligsiden viser, at der i juni måned blev solgt 7.704 boliger. Dermed er boligsalget nu steget for tredje måned i træk. Udviklingen gør sig gældende for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Fra maj til juni steg hussalget således med 3,1 procent. Det er samtidig 4,3 procent højere end det gennemsnitlige salg for juni i årene 2015-2019, dvs. inden corona, hvor boligsalget boomede. Den positive udvikling sætter også sit præg på ejerlejlighedsmarkedet. Her er boligsal-get steget med 4,4 procent den seneste måned. Størst har fremgangen imidlertid været på sommerhusmarkedet. Her steg salget med hele 12 procent fra maj til juni. Det er samtidig 9,2 procent højere end det gennemsnitlige salg for juni i årene 2015-2019. Udviklingen kan dermed ikke alene tilskrives almindelige sæsonudsving. »Oven på no

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye