I dag ankom en helt unik urne til Frihedsmuseet
Frihedsmuseet fik i dag overdraget en urne fra kz-lejren Neuengamme, som måske har indeholdt knoglerester fra den danske modstandsmand Preben Holger Larsen. Knogleresterne blev begravet i Mindelunden sidste år, og nu kommer urnen altså på museum.

Frihedsmuseet modtog i dag en urne, som gemmer på en helt særlig og mystisk historie.
I 70 år stod urnen på et museum i London med Preben Holger Larsens navn samt fødsels- og dødsdato på låget – og på museet var også de knoglerester, der havde været i urnen.
Preben Holger Larsen døde i 1944 i den tyske koncentrationslejr Neuengamme og blev efterfølgende brændt i lejrens krematorium. Da briterne befriede lejren i 1945, tog en britisk militærlæge af uvisse årsager urnen med Preben Holger Larsens navn på med sig hjem – siden kom urnen på et museum i London.
Her stod den indtil 2022, hvor den kom til Danmark, og knogleresterne blev den 29. august begravet i Mindelunden i Hellerup – her ligger 136 modstandspersoner begravet. En retsmedicinsk undersøgelse udført af det engelske museum fastslog, at de jordiske rester stammede fra en mand i alderen 40-50 år. Preben Holger Larsen blev 26 år, men selvom der var uoverensstemmelse med den retsmedicinske undersøgelse, valgte man efter familiens ønske at begrave de jordiske rester i Mindelunden, i KZ-gravlunden, hvor andre KZ-ofre blev begravet i 1947.
Urnen fra Neuengamme var dog i så dårlig stand, at knogleresterne blev begravet i en anden urne. Og det er altså den originale urne, der i dag er ankommet til Frihedsmuseet.
”Vi er meget glade for at kunne tilføje urnen til museets samlinger. Ligesom Frihedsmuseet fortæller den nemlig en helt særlig historie om de danskere, der traf valget om at gå til modstand mod Hitlers Nazityskland. Preben Holger Larsen endte med at betale den ultimative pris for det, han troede på. Hvad der får et menneske til at tilsidesætte sig selv for et højere formål er lige så relevant i dag som dengang, ” siger museumschef David Høyer.
Det er Mindelunden, der har valgt at overdrage urnen til Frihedsmuseet.
”At få afleveret urnen til Frihedsmuseet er meget afgørende for vores fælles historie, da vi sikrer, at historien om urnen og Preben Holger Larsens skæbne bevares til eftertiden. Urnen fortæller en usædvanlig historie om en meget lang rejse tilbage til Danmark. Urnen er et stærkt bevis på de menneskelige tab, som modstandspersonerne gav i kampen for et frit og demokratisk Danmark, ” siger daglig leder Anna Wagn, der i dag overdrog urnen.
Kontakter
Julie Lorenzen
Tlf:41 20 60 42Julie.Lorenzen@natmus.dkBilleder






Om Frihedsmuseet
Frihedsmuseet er museet for Danmarks modstandskamp under besættelsen i 1940-45.
Frihedsmuseet fokuserer på valget om at gå til modstand – og overskride den grænse, modstandskampen var i samtiden.
Følg pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
5. maj på Frihedsmuseet: 99-årig modstandsmand mødte unge erhvervsskoleelever5.5.2025 17:03:25 CEST | Pressemeddelelse
80-året for befrielsen blev i dag fejret på Frihedsmuseet ved et helt særligt arrangement, hvor en rullende modstandsvogn bygget af elever fra fem erhvervsskoler landet over blev indviet. De unge fik et par kloge ord med på vejen af den 99-årige modstandsmand Ejler Borch.
Se billederne: Sådan fejrede danskerne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede danskerne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede århusianerne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede århusianerne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede aalborgenserne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede aalborgenserne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede sønderjyderne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede sønderjyderne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum