Langelands Museum

Tobaksladen i Tranekær får nyt liv

Del

Takket være en stor donation bliver det nu muligt for Langelands Museum at få lagt nyt tag på den unikke tobakslade på Nordlangeland.

Tobaksladen ved Tranekær
Tobaksladen ved Tranekær

Med en donation på 123.000 kr. fra Halbergs Familiefond er der udsigt til, at Tobaksladen allerede i begyndelsen af det nye år kan få nyt stråtag og igen stå som dengang, laden var aktiv. Trods sin lidt afsidesliggende placering vidner Tobaksladens gæstebog om, at der hvert år er mange som lægger vejen forbi den gamle bygning og bliver klogere på dengang, der her blev dyrket og tørret tobak.

Rygning er igennem de seneste år blevet en stadig mindre del af danskernes hverdag, og måske af samme årsag er der grund til at huske på tidligere tiders livsformer og hverdagsliv.

”Selv om rygning er politisk ukorrekt i dagens Danmark, er det stadig en vigtig del af vores fælles kulturarv, og hvis ikke museerne skulle være med til at bevare og fortælle den del af vores fælles fortid, hvem skulle så,” spørger lederen af Langelands Museum, Peer Henrik Hansen, og fortsætter:

”Når Tobaksladen i mere end 30 år har været en integreret del af museets formidling, skyldes det blandt andet tobaksladens unikke historie og kulturhistoriske værdi. Som bygning er den en af de få tilbageværende i Danmark, og i takt med at rygning bliver gradvist mindre almindeligt, vokser behovet for den fortælling og udsagnskraft som bygningen har.”

Omkring 1942 blev laden opført til tørring af tobaksblade, som blev dyrket på ejendommen, og er således et fysisk levn fra besættelsesårenes mangelsamfund. Denne relativt unikke bygning er i dag en del af Langelands Museums portefølje og så vidt vides en af de få tilbageværende tobakslader, som blev opført under krigen.

Bygningen blev restaureret i 1991, og siden da har Langelands Museum passet, plejet og vedligeholdt bygningen så godt som det nu var muligt.

Med besøget fra Ann-Julie Halberg og Annette Hedgaard Boye fra Halbergs Familiefond og den økonomiske støtte har Langelands Museum nu fået mulighed for at restaurere bygningen igen og bringe den sikkert videre mod historier om dengang rygning og tobak var en del af hverdagen.

null
Halbergs familiefond besøger Langelands Museum - fra venstre ses museets forvalter Jacob Bech Nielsen, Ann-Julie Halberg fra fonden samt museets leder Peer Henrik Hansen

Nøgleord

Kontakter

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye