Teknologisk Institut åbner Danmarks første fleksible testanlæg til fangst af CO2
Nyt modulært testanlæg på Teknologisk Institut skal sætte turbo på den teknologiske udvikling af fangst, lagring og anvendelse af CO2, og bidrage til at modne fangst af CO2 i Danmark yderligere.
Regeringen har en ambition om, at der skal indfanges 34 mio. tons CO2 over de næste 15 år. Heraf skal der lagres 3,2 mio tons CO2 om året fra 2029. Men ifølge rapporten Teknologisk Udsyn: CCUS: Sådan bliver Danmark Klar til det grønne erhvervseventyr fra oktober 2023 er der brug for at teste teknologien i praksis. Teknologisk Institut åbner derfor et nyt testcenter, Carbon Capture Lab.
- Der er behov for en accelereret teknologisk udvikling af udstyr, som i praksis kan indfange, transportere og lagre CO2. Med vores nye avancerede testcenter, Carbon Capture Lab, kan virksomheder, under industrinære forhold, få hjælp til videreudvikling og samtidig få testet og dokumenteret om nye carbon capture teknologier vil virke i praksis, siger markedschef for CCUS Jan Boyesen, Teknologisk Institut.
Testcenteret bliver hilst velkommen af bl.a. energiselskabet Ørsted, som begynder med CO2 fangst på Avedøreværket og Asnæsværket i 2025 og vil fra 2026 indfange 430.000 tons CO2 om året. Ørsted har allerede teknologien på plads til de to anlæg via deres teknologileverandør, Aker Carbon Capture, men har samtidig igangsat flere teknologiske udviklingsprojekter inden for CO2-fangst for at opbygge viden og finde optimeringsmuligheder.
- For Ørsted er det en ny teknologi, hvor vi fortsat ønsker at opbygge og udvide vores viden. Testanlæg som Teknologisk Instituts kan komme til at fungere som en slags ”sandkasse”, hvor forskellige teknologier og processer kan prøves af i lille skala, siger chefen for anlægsteknologi hos Ørsted, Kasper Stefan Frederiksen.
Den overordnede udfordring for, at de høje danske CCS-ambitioner kan indfries, er at få videreudviklet og modnet teknologien, så den kommer til at fungere på en tilstrækkelig energieffektiv måde.
- Vores Carbon Capture Lab har fokus på næste generation af teknologier til CO2 fangst, hvor virksomhederne får mulighed for at afprøve prototyper af i en størrelse, der både er håndterbar og økonomisk rentabel. I anlægget vil projekter og virksomheder kunne afprøve teknologier med fokus på at reducere energiforbrug og emissioner samt løse teknologiske udfordringer. Fx ved at teste carbon capture på forskellige typer af emissioner fra fx industrien og kraftværker, siger centerchef Morten Gottlieb Warming-Jespersen, Teknologisk Institut.
Teknologisk Udsyn: CCUS: Sådan bliver Danmark Klar til det grønne erhvervseventyrhttps://www.teknologisk.dk/teknologiskudsyn
FAKTA:
Om carbon capture: Også kendt som CO2-fangst, er en proces, der har til formål at indfange CO2-gas, før den frigives ud i atmosfæren, typisk fra store punktkilder som kraftværker og industrielle processer. Den indfangede CO2 kan derefter enten lagres under jorden (en proces kendt som carbon capture and storage, CCS) eller bruges til forskellige formål (kendt som carbon capture and utilization, CCU). Formålet med carbon capture er at reducere mængden af CO2, der frigives til atmosfæren, som et middel til at bekæmpe klimaændringer.
Om Carbon Capture Lab: Teknologisk Institut indvier torsdag d. 9. november 2023 Carbon Capture Lab, Danmarks første modulære laboratorium dedikeret til at teste og forbedre teknologier for CO2-fangst og -rensning. Laboratoriet er unikt, da det er opbygget af fleksible moduler, hvilket gør det muligt at teste forskellige teknologier på mange typer af CO2-kilder. Virksomheder kan bruge dette laboratorium til at afprøve og forbedre deres metoder, før de implementeres i stor skala på steder som kraftværker. Laboratoriets mål er at udvikle energieffektive løsninger, der passer ind i fremtidens energisystem. Med fokus på næste generation af teknologier, kan laboratoriet håndtere op til 100 kg CO2 om dagen.
Nøgleord
Kontakter
Chefkonsulent Niels Tradsfeldt, Teknologisk Institut, mobil 7220 2769, mail: ntt@teknologisk.dk og Senior Media Relations Manager Carsten Birkeland Kjær, Ørsted, mobil: 9955 7765, mail: cabkj@orsted.com
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik20.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tiltag skal gøre det lettere at genbruge, reparere og genanvende elektronik.
Støjende emhætter skaber sundhedsrisiko i danske hjem19.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hver femte dansker slukker for emhætten på grund af støj, viser ny undersøgelse. Eksperter advarer mod øget farlig partikelforurening i køkkenet
Biobaseret bindemiddel til asfalt kan reducere CO2-udledning16.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Biobaserede restmaterialer fra halm eller træ har potentiale til at kunne erstatte fossil olie i bindemidlet bitumen og dermed reducere CO2-udledningen fra asfaltproduktion.
Røntgen og kunstig intelligens skal optimere fødevareproduktion10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier.
Mindre producenter af plantebaserede fødevarer får hjælp til at gro2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skræddersyede udviklingsforløb sætter skub i danske SMV’ers produktion af sikre, smagfulde og kommercielt levedygtige plantebaserede fødevarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum