
Danmark risikerer at gå glip af mikrochip-milliarder fra EU
43 milliarder euro er den svimlende sum, som EU vil bruge på udvikling og produktion af avancerede mikrochip i Europa. Danmark kan få del i de mange penge, men det kræver, at regeringen sætter penge af til konkrete projekter om design og fremstilling af mikrochip. Det mener DI Digital, der er Dansk Industris branche for techvirksomheder, som nu kommer med fem konkrete forslag til projekter om mikrochip herhjemme.

Danmark har gode forudsætninger for at få del i chip-milliarderne, men det kræver, at der sker statslig medfinansiering. Derfor er det ifølge DI afgørende, at regeringen tager initiativ til at fremme en dansk chipproduktion. Men hidtil er der fra politisk hold ikke taget et sådant initiativ, og derfor er der fare for, at Danmark går glip af nogle af de mange milliarder i mikrochipforordningen.
- Mikrochip er afgørende for danske virksomheders globale konkurrenceevne, og vi har i Danmark dygtige ingeniører, som designer mikrochip til forskellige industrier såsom audio, netværk og trådløs kommunikation, siger branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital.
- Det tiltrækker globale virksomheder til landet såsom Intel, Nvidia, Infineon og Microchip, som benytter dansk know-how til at udvikle mikrochips.
I Danmark er der mindst 15-20 danske virksomheder, der er en del af værdikæden fra design til produktion af mikrochips. European Chips Act rummer nye forretningspotentialer for danske virksomheder – særligt i forhold til at styrke R&D aktiviteterne i virksomhederne og forskningsmiljøerne i chips-områderne.
- Politisk har der hidtil ikke været fokus på dansk design, udvikling og produktion af mikrochip. Danmark skal ikke nødvendigvis være det nye Taiwan, men vi skal satse på chip-design og nicheproduktion, siger Camilla Ley Valentin.
Støtte til dansk chipproduktion
DI Digital kommer nu med fem konkrete forslag til at styrke udvikling og produktion af chip i Danmark. Forslag, der bl.a. kræver at staten medfinansierer for at få del i de mange EU-penge.
1) Etabler et mikrochips kompetence- og designcenter i Danmark, hvor forskere og virksomheder kan få viden og sparring til design, udvikling og produktion af mikrochips. Det er afgørende for succes, at der etableres et stærkt miljø mellem forskning, startups og det brede erhvervsliv.
2) Styrk mikrochips uddannelserne på universiteterne med et permanent rammeløft af området og gennemfør en brandingstrategi sammen med universiteterne og industrien, som skal gøre området mere attraktivt i de uddannelsessøgendes øjne.
3) Etabler pilot-linjer og prototype fabrikation for first-of-a-kind teknologier, som vil styrke det danske mikrochips-økosystem med udvikling af højt specialiseret viden.
4) Styrk virksomhedernes forskning og innovation indenfor chipdesign og -produktion med henblik på at udvikle nye chipapplikationer.
5) Statsstøtteordninger til ny chipproduktion i Danmark.
Billeder

Følg pressemeddelelser fra DI Digital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Digital
Hvordan kan AI hjælpe i den offentlige sektor?19.6.2025 09:02:25 CEST | Presseinvitation
Hvad kan kunstig intelligens gøre for den offentlige sektor? Spørgsmålet er blevet højaktuelt efter at den Digitale Taskforce for kunstig intelligens præsenterede sit målbillede om at frigøre 30.000 årsværk i 2035 ved øget brug af kunstig intelligens i det offentlige. Nu sætter DI spotlight på helt konkrete muligheder med AI i det offentlige.
DI Digital: Ny strategi er et godt bud på øget brug af ny teknologi i den offentlige sektor11.6.2025 11:24:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, Folketinget, KL og Danske Regioner har i dag præsenteret den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Strategien er ifølge DI Digital et godt bud på at løse flere offentlige opgaver til gavn for samfundet og borgerne.
DI om World Password Day: Beskyt dit digitale liv – vi står over for en stigende trussel1.5.2025 11:11:49 CEST | Pressemeddelelse
Den digitale tidsalder har medført utallige muligheder for både privatpersoner og virksomheder. Men med disse muligheder følger også en stigende risiko for cyberkriminalitet. I dag markerer vi World Password Day, en global dag dedikeret til at fremhæve vigtigheden af stærke adgangskoder og cyberbeskyttelse i en stadig mere digitaliseret verden.
DI: Styrket fokus på cybersikkerhed i ny beredskabsaftale er et vigtigt første skridt15.1.2025 09:32:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk Industri ser positivt på den nye beredskabsaftale, men påpeger behovet for yderligere politiske initiativer og ser frem til en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed i lyset af det stigende trusselsniveau.
Digital nytårskur i de store forandringers tid14.1.2025 11:14:46 CET | Presseinvitation
Midt i en mildt sagt foranderlig verden, både politisk og sikkerhedsmæssigt, står vi over for en af de største teknologiske omvæltninger med bl.a. kunstig intelligens. Det kommer til at ændre radikalt på alle arbejdspladser og i alle brancher – og det er techvirksomhederne, der er krumtappen i den udvikling. På DI Digitals nytårskur 2025 er disse to temaer omdrejningspunkter, når mere end 200 branchefolk mødes.