Byggeaktiviteten i fremgang efter stor nedtur

Del

Tredje kvartal viser for første gang tegn på fremgang i nybyggeriet i Danmark efter langvarig nedtur. Positiv udvikling, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.  

Efter flere år med nedtur, er der nu fremgang at spore i byggeriet af nye bygninger i Danmark, viser dagens nye tal fra Danmarks Statistik. I årets tredje kvartal blev der påbegyndt 1,53 millioner kvadratmeter byggeri, hvilket er en stigning på 11 procent siden andet kvartal. Byggeaktiviteten har dermed brudt med den nedtur, der har været i gang siden slutningen af 2020, men er gået særlig stærkt det seneste år.  

- Vi er gået fra højkonjunktur, hvor der især blev sat mange nye byggerier i gang under coronapandemien, til en situation, hvor stigende renter og usikkerhed om inflation har sat især de store entrepriser i stå. Derfor er det også positivt, at vi nu for første gang i lang tid ser tegn på bedring, siger Julie Svendsen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer store dele af det tekniske erhvervsliv.  

Stor rutschetur  

Tallene viser udviklingen i både bolig- og erhvervsbyggeriet samt opførelsen af enfamilieshuse og etagebyggeri. I tredje kvartal blev der igangsat 6.133 byggerier, hvilket er en fremgang på 43 procent i forhold til andet kvartal.  

Udviklingen har særligt presset de virksomheder, der har satset hårdt på nybyggeri. Det store spørgsmål er derfor nu, om kurven for alvor er brudt.  

- Når der er nedgang i konjunkturerne, så mærker byggebranchen det som nogle af de første, hvilket vi også ser tegn på i konkurstallene i øjeblikket. Det er endnu for tidligt at sige, om nedturen er slut, men der er under alle omstændigheder tale om en stor stigning på et enkelt kvartal, siger Julie Svendsen. 

Procentvis ændring i påbegyndte byggerier i kvadratmeter (2. kvt 2023 til 3. kvt 2023) 

Samlet: 10,7% 

Beboelsesbygninger: 25,6% 

Erhvervsbygninger: 15,2% 

Øvrige bygninger: -16,9% 

Kilde: Danmarks Statistik 

Kontakter

Billeder

Udviklingen i byggeaktiviteten i antal påbegyndte kvadratmeter.
Udviklingen i byggeaktiviteten i antal påbegyndte kvadratmeter.
Download
Julie Svendsen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Julie Svendsen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer en stor del af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere og har en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Arbejdsgivere og fagforbund vil gøre el-branchen grønnere med fem trin9.2.2024 10:51:38 CET | Pressemeddelelse

El-branchen er en central aktør i 81 procent af klimaomstillingen på grund af det store behov for grøn elektrificering og energieffektive løsninger, men selve branchen skal også være bæredygtig. Derfor præsenterer TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund nu en fælles model for el-virksomhedernes grønne udvikling. Redskabet er en grøn trappemodel med fem trin baseret på strategisk tilgang, samarbejde og kompetenceudvikling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye