Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikter om 2030-plan: Regeringen mangler fokus på et land i balance

Del

Det er positivt, at regeringen afsætter milliarder til at dække det demografiske træk, men det skal sikres at det ikke rammer geografisk skævt. Landdistrikternes Fællesråd efterlyser mere fokus på et land i geografisk balance i regeringens 2030-plan. 

Foto: Mads Krabbe

I den netop fremlagte 2030-plan vil regeringen afsætte 19 mia. kr. til, at der frem mod 2030 vil blive over 100.000 flere ældre over 70 år og flere børn. Pengene skal dog primært dække det demografiske træk og vil således videreføre de nuværende skævheder i fordelingen af vores velfærd. Herefter afsættes der 13 mia. kr. tilbage til et løft af ”andre dele af velfærden”.

Særligt land- og yderkommunerne har oplevet en stigning i ældre de seneste år og det har presset kommunernes økonomi. Denne udvikling forventes at fortsætte de næste mange år. 

- Det er afgørende, at de afsatte velfærdsmidler kommer ud til de kommuner, hvor den demografiske udvikling med fx flere ældre er størst. Det er primært i land- og yderkommunerne. Derfor bør fordelingen af midlerne til kommunerne ske målrettet i forhold til de faktuelle udfordringer, hvis man skal fordele midlerne fair og kunne mærke et akut nødvendigt løft i land- og yderkommunerne. Et underfinansieret ældreområde betyder besparelser på alle andre områder, herunder de decentrale nære servicefunktioner, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd og uddyber:

- Vi står i en virkelighed, hvor borgerne i landdistrikterne bl.a. oplever skolelukninger, nedlæggelse af busruter, økonomisk pressede uddannelser, ungdoms- og velfærdsuddannelser med dårligere finansieringsvilkår. Det er akutte udfordringer, som er ved at afvikle dét, som gør det attraktivt at bo, leve og arbejde i hele landet.

Uanset hvor vi bor, bidrager vi alle til den fælles velfærd via skatten. Både i landsbyer og i storbyer. Det bør også afspejle sig i, at vi har lige adgang til velfærd uanset geografi, mener Landdistrikternes Fællesråd:

- Hvis regeringen har en ambition om at sikre et land i geografisk balance, er det afgørende at sikre borgernes velfærd i hele landet, også i landdistrikterne, lyder det fra Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikternes Fællesråd kommer til at følge regeringen op på fordelingen af velfærdsmidlerne, når den senere præsenterer sit mere konkrete ældreudspil.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: CO2-afgift vil koste arbejdspladser og skævvride Danmark21.2.2024 12:35:01 CET | Pressemeddelelse

Hvis anbefalingerne til en grøn afgift på landbruget realiseres, vil det medføre et stort tab af lokale arbejdspladser, svække udviklingen i landdistrikterne og skævvride landet. I værste fald et kæmpe fald i beskæftigelsen i landdistrikterne! Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til at konsekvenserne for landdistrikterne skal tænkes ind i forhandlingerne om den grønne omstilling.

Landdistrikterne advarer: Ekspertgruppes anbefalinger vil koste arbejdspladser og rive livsnerver over i landdistrikterne19.2.2024 20:22:43 CET | Pressemeddelelse

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen har givet sit bud på, hvordan erhvervsstøtteordningen kan slankes med mindst 2 mia. kr. Landdistrikternes Fællesråd forudser, at regeringens spareøvelse vil skævvride Danmark markant, koste tusindvis af jobs, medføre konkurser og betyde stor fraflytning fra landdistrikterne, såfremt det regeringsnedsatte udvalgs anbefalinger gennemføres.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye