Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Danmarks seks største byer til regeringen: Her kan der spares en milliard på jobcentrene

Del

Det står i regeringsgrundlaget, at der skal spares 3 milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen i landets 98 kommuner. Nu kommer Danmarks seks største byer med deres fælles bud på, hvor der kan spares en milliard.

Regeringen peger i sit regeringsgrundlag på, at jobcentrene skal lukkes, og at der skal spares 3 milliarder kroner.

I landets seks største byer, København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers, er man enige i, at der kan spares penge. På trods af, at Danmark har et stærkt beskæftigelsessystem, som er bedst i EU til at få folk i arbejde.

De seks kommuner mener også, at kommunerne fortsat skal spille en væsentlig og afgørende rolle inden for beskæftigelsesindsatsen. Selvom beskæftigelsessystemet trænger til en forenkling, vurderer de ikke, at der kan laves besparelser i det omfang, regeringen ønsker, uden det vil få betydning for servicen for både borgere og virksomheder.

Men gennem otte helt konkrete forslag til lovændringer, primært ved at forenkle og afbureaukratisere, kan der i kommunerne og staten spares lige knap 1 milliard kroner. De seks kommuners samlede anbefalinger lyder:

  1. Reducer de nuværende 13 målgrupper i beskæftigelsessystemet til fem. Besparelse: ca. 130 mio. kroner.

  2. Ophæv kravene til omfanget af samtaler og tilbud til ledige. Besparelse: ca. 220 mio. kroner.

  3. Fjern kravene til afholdelse af rehabiliteringsteammøder, herunder krav om lægeattest. Besparelse: ca. 190 mio. kroner.

  4. Slet opgaven med at oplyse ledige om ret og pligt ved første samtale i jobcentret. Besparelse: ca. 40 mio. kroner.

  5. Nedlæg seniorjobordningen. Besparelse: 220 mio. kroner.

  6. Formindsk statens ansvar og opgaver i beskæftigelsesindsatsen i samme omfang som kommunernes (ca. 25%). Besparelse: ca. 80 mio. kroner.

  7. Afskaf tilbuddet om 6 ugers jobrettet uddannelse. Besparelse: ca. 70 mio. kroner.

  8. Lad medarbejder og virksomhed klare enkle sygemeldingsforløb selv. Besparelse: ca. 30 mio. kroner.

CITATER

Jens-Kristian Lütken (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune:

”Helt grundlæggende er jeg enig i, at der er behov for at forenkle beskæftigelsessystemet, og at det kan gøres mere effektivt. Men regeringen har skabt usikkerhed ved at melde ud, at jobcentrene skal lukkes, og at der skal spares 3 mia. kroner. Uden at være konkrete i forhold til, hvad der skal ændres. Det er vi nu seks ansvarlige kommuner, der giver et bud på. Og på den måde hjælper vi regeringen med at udfylde sit eget regeringsgrundlag.”

Anders Winnerskjold (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune:

”Kan vi spare tre milliarder kroner uden konsekvenser? Nej. Men det er ikke et enten-eller, og kommunerne - der står ude i virkeligheden - er de bedste til at pege på, hvor potentialerne ligger for besparelser.  I Aarhus har tidsstudier blandt andet vist, at balancen mellem administration og samtaler er helt skæv. Nu bliver vi konkrete ved at forenkle målgrupper og de vanvittigt mange krav til registreringer og bureaukrati – initiativer, som samtidig skaber større fokus på borgeren og bedre brug af medarbejdernes tid.”

Christoffer Lilleholt (V), beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune:

”Vi vil forenkle og effektivisere jobcentrene til gavn både for borgeren og virksomhederne, samtidig med at vi sparer penge. Det vil gøre systemet lettere at navigere i for de mennesker, der bliver ramt af ledighed, og det vil skabe en mere smidig beskæftigelsesindsats til glæde for de virksomheder og organisationer, der mangler arbejdskraft.”

Nuuradiin S. Hussein (S), rådmand i Job og Velfærd i Aalborg Kommune:

"Der kan spares store beløb, hvis vi får en lovgivning, der giver medarbejdere og borgere frihed til at vælge de indsatser, der virker. For eksempel giver det i 50% af sagerne, der forlægges et rehabiliteringsteam, slet ikke mening for borgerne, fordi sagen allerede er afklaret. Omvendt skal vi holde fast i de indsatser, der gør en forskel. Ellers går gevinsten tabt i form af flere på langvarig offentlig forsørgelse.”

Jakob Lykke (S), formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune:

”Jeg er meget positiv overfor udspillet, hvor især fokusset på at reducere de nuværende 13 målgrupper i beskæftigelsessystemet til fem kan komme til at gøre en stor forskel. Besparelserne er en tvungen opgave, så vi håber selvfølgelig, at regeringen vil lytte til vores forslag. Det er nemlig en utrolig stor styrke, når 6-byerne kan samarbejde om denne slags udspil.”

Bo Vestergaard (C), formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune:

”Det er muligt for os i kommunerne både at holde fast i en indsats, som skaber resultater og samtidig reducere omkostningerne med ca. 1 mia. kr. Men forudsætningen er, at regering og Folketing er villig til at gøre det enklere at være borger i Jobcenteret, og at vi ikke længere behøver belære borgerne om ret og pligt. Holder man fast i at ville finde 2 eller 3 mia. kr. på beskæftigelsesområdet, så skal der skæres dybt i indsatsen for beskæftigelse. Det medfører en stor risiko for den ledige og kan blive dyrt for samfundet.”

Kontakter

Jens-Kristian Lütken (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune:
Via pressechef Steffen Kjær: Telefon: 23 82 12 94 / mail: vb5n@kk.dk

Anders Winnerskjold (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune:
Via pressevagt i Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse: Telefon: 89 40 99 00 / mail: kommunikation@msb.aarhus.dk

Christoffer Lilleholt (V), beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune:
Telefon: 30 60 43 56

Nuuradiin S. Hussein (S), rådmand i Job og Velfærd i Aalborg Kommune:
Telefon: 99 31 25 00

Jakob Lykke (S), formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune:
Telefon: 20 42 26 49 / mail: jakly@esbjerg.dk

Bo Vestergaard (C), formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune:
Via kommunikationschef Karen Balling Radmer: Telefon: 51 56 25 31

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Offentliggørelse af whistleblowerordningens konklusionsrapport om forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen26.4.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Som led i varetagelsen af whistleblowerordningen har Borgerrådgiveren i Københavns Kommune modtaget og fulgt op på i alt syv indberetninger vedrørende forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Indberetningerne blev modtaget i perioden 26. januar til 25. februar 2022. De syv indberetninger angik forhold med relation til den daværende beskæftigelses- og integrationsborgmester. Citat fra Henrik Lund, administrerende direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune: ”Jeg er glad for, at vi nu har fået undersøgt de forhold, der tidligere har fundet sted i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Rapporten rejser kritik af blandt andet forskelsbehandling og et hårdt og dårligt arbejdsmiljø, som ikke har været sundt, og som ikke skulle have fundet sted. Det er vigtigt, at vi i forvaltningens nuværende ledelse kigger på, hvad vi i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan lære af det forløb, som whistleblowerordningens rapport afdækker, så

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye