Næstved Bibliotek og Borgerservice

Celler deler os

Del

Molekylærbiolog Lotte Bjergbæk udfolder de menneskelige cellers funktioner og kontrolsystemer, når Næstved Bibliotek livestreamer forelæsning fra Aarhus Universitet. Det sker tirsdag den 21. november kl. 19.00-21.00.

Kampagneplakat for de naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet
Bliv klogere på cellerne i menneskets krop, når Næstved Bibliotek livestreamer fra Aarhus Universitet Aarhus Universitet

Cellerne i vores krop kopierer og deler sig ustandseligt. Dette gør, at et menneske kan skabes ud fra én celle. Oftest går det godt, men når det går galt, kan det så kimen til cancer. Hør molekylærbiolog Lotte Bjergbæk fortælle om, hvordan cellerne i vores krop fungerer, og i særdeleshed hvordan de koordinerer og kontrollerer deres kopiering og deling.

Celler kommer af celler

I 1839 opstod teorien om celler. Den tyske læge Rudolph Virchow lavede senere den populære formulering: “Omnis cellula e cellula” – ”Celler kommer af celler”. Det betyder kort sagt, at ud fra en celle opstår en ny. Netop derfor er det helt essentielt, at celledeling foregår så præcist som muligt. Arvematerialet, vores DNA, skal kopieres korrekt, inden det bliver fordelt mellem den gamle og den nye celle, og det må kun ske én enkelt gang for hver celledeling. Alt skal foregå i en koordineret og velordnet rækkefølge, som er underlagt streng kontrol.

Cancer kan opstå i vores kroppe, når cellens kontrolgener bliver ramt af mutationer og dermed sat ud af drift. Det kan få en celle til at løbe løbsk og foretage uhensigtsmæssigt mange celledelinger, som er et kendetegn for cancerceller. Cancer er en uønsket følgesvend til alle flercellede organismer. Populært sagt er det en bivirkning af, at ”celler kommer af celler”, da det tillader, at mutation på mutation kan akkumuleres i en celle. Kendskab til cellens kontrolsystemer øger vores indsigt i, hvordan cancer opstår, og dermed også hvordan vi i fremtiden kan behandle og forebygge.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming direkte fra Aarhus Universitet. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Foredraget finder sted tirsdag den 21. november kl. 19.00-21.00 på Næstved Bibliotek. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest kl. 18.45.

Kontakter

Billeder

Kampagneplakat for de naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet
Bliv klogere på cellerne i menneskets krop, når Næstved Bibliotek livestreamer fra Aarhus Universitet
Download

Næstved Bibliotek og Borgerservice

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye