Ingeniørforeningen, IDA

Raketvidenskab hædres med IT Specialepris

Del

DI Digital og IDA-IT uddeler årets IT Specialepris til Robert Bayer fra ITU for sit speciale om brug af neurale netværk i konstruktionen af den første satellit i DISCO-projektet. 

Vinderen af IT Specialeprisen 2023, Robert Mayer fra ITU, får overrakt prisen af Bo Wiberg, der er chefkonsulent i DI Digital (th).
Vinderen af IT Specialeprisen 2023, Robert Mayer fra ITU, får overrakt prisen af Bo Wiberg, der er chefkonsulent i DI Digital (th). Foto: Martin Bergli, IDA.

I et stærkt felt af specialestuderende fra landets datalogiske institutter har priskomitéen bag IT Specialeprisen 2023 udpeget Robert Mayer fra ITU som årets vinder. I bedømmelsen har priskomitéen taget særligt hensyn til specialets dybdegående undersøgelse og anvendelse af neurale netværk ved at have påvirket bygningen af den første satellit i DISCO-projektet.

Prisoverrækkelsen blev markeret på it-konferencen Driving IT i IDAs konferencecenter, hvor tre af årets mest spændende datalogiske specialer blev præsenteret af deres forfattere.

DI Digital og IDA-IT har sammen med de datalogiske institutter i Danmark udvalgt de tre nominerede Master-specialer, og vinderprisen på 25.000 kroner blev overrakt af chefkonsulent Bo Wiberg fra DI Digital, som glæder sig over, at IT-Specialeprisen sætter spotlys på de dygtige tech-talenter:

”Virksomhederne står over for enorme udfordringer med at finde medarbejdere med digitale specialistkompetencer, og der er hårdt brug for, at langt flere vælger en it-uddannelse. Med prisen hylder vi morgendagens tech-talenter, som med deres store viden kan være med til at inspirere andre”, siger Bo Wiberg.

Bedømmelseskomiteens formand, professor emeritus John Gallagher fra RUC, fremhæver, at det er tre fortræffelige og mangfoldige specialer, der var udtaget til bedømmelse, og at de alle har været seriøse kandidater til prisen. De to andre nominerede til prisen var Marilena Hohmann (KU) og Rasmus Emil Christensen og Emil Toftegaard Gæde (DTU).

”Alle tre specialer løser problemer, der kræver omfattende viden og ekspertise inden for datalogisk teori, værktøjer og metoder, og alle udviser en høj grad af teknisk sofistikering. Alle tre specialer dokumenterer resultater, der både når og udvider ”state-of-the-art” inden for IT. Specialeprisen gives i år både i bogstavelig og overført betydning til raketvidenskab”, siger John Gallagher.

Han forklarer, at priskomitéens opgave har været at vurdere både arbejdets akademiske kvaliteter og dets betydning for den praktiske verden uden for universiteterne. Som en afspejling af det høje niveau har alle tre kandidater offentliggjort deres resultater – eller indsendt dem til publicering – i internationale konferencer eller tidsskrifter.

”Specialerne demonstrerer den måde, hvorpå avancerede informationsteknologier bliver brugt til at forstå og løse reelle problemer inden for så forskellige områder som rumbilledanalyse, samfundsvidenskab og biomedicin. De har alle en stærk eksperimentel dimension og gør brug af reelle applikationsproblemer og data”, siger John Gallagher.

IT Specialeprisen blev første gang uddelt i 1991, hvor den blev doneret af DANSK IT og uddelt af Dansk Selskab for Datalogi, som lukkede i 2021, hvorefter IDA-IT og DI Digital fandt sammen for at videreføre prisen og sætte fokus på den meget værdifulde viden, der ligger i de datalogiske specialer.

Kontakter

Niels Adler-Nissen, bestyrelsesmedlem i IDA-IT, telefon 22 71 28 54
Ole Hoff-Lund, presserådgiver i IDA, telefon 26 83 81 84

Billeder

Vinderen af IT Specialeprisen 2023, Robert Mayer (ITU) i midten, sammen med de to andre nominerede Marilena Hohmann (KU) og Emil Toftegaard Gæde (DTU) til venstre.
Vinderen af IT Specialeprisen 2023, Robert Mayer (ITU) i midten, sammen med de to andre nominerede Marilena Hohmann (KU) og Emil Toftegaard Gæde (DTU) til venstre.
Download
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye