Bellagroup A/S

Amina Elmi hædret med Bogforums Debutantpris 2023

Del

Debutdigtsamlingen ”Barbar [tavshedens objekt]” (Gyldendal) modtager velfortjent ros og anerkendelse fra juryen bag Bogforums Debutantpris. Forfatteren Amina Elmi blev tildelt Debutantprisen 2023 under Bogforums åbningsceremoni her til formiddag. Prisen ledsages af en økonomisk anerkendelse på 50.000 kr.

Foto: Bellagroup
Foto: Bellagroup

Hele 39 indstillede værker fra 20 forlag var indstillet til Bogforums Debutantpris, hvoraf 5 blev shortlistet - og det blev Amina Elmi der løb med prisen.

Følgende var udvalgt til shortlisten anno 2023:

  • Mathilde Moestrup: Elektras breve (People’s)
  • Nath Krause: Logan i Aokigahara (Møllegades Boghandel)
  • Pernille Stensgaard: Hvad jeg ved om kvinder på heste (Gyldendal)
  • Benedicte Huang: Døtreskole (Gads Forlag)
  • Amina Elmi: Barbar [tavshedens objekt] (Gyldendal)

Prisen blev uddelt i forbindelse med Bogforums officielle åbning, og juryforperson Gro Frank Rasmussen motiverede prisen til Amina Elmi med følgende ord:

Barbar er en eksplosiv debut. En usmykket, frygtløs insisteren på at skære igennem tavsheden. For, som Elmi skriver: ”hvad er poesien til for hvis ikke den kan bære alle vores grusomheder, søster.” Digtsamlingen har vreden som hensigt, den insisterer på oprør, men den er også sårbar, den er åben, den er sorgfuld, den er håbefuld. Den indeholder flere bevægelser i sig: ”Jeg rækker ud til dig, jeg skælder ud på”, som der står. Elmi skriver med en moden autoritet, en uovertruffen sikkerhed, så man skulle tro, at hun slet ikke var debutant. Barbar rummer et intrikat lager af betydning. Elmi undersøger forbindelseslinjer til en historie, sprog, religion, identitet, en familie der er brudt op, for hvad der er hjem for hende, er ikke hjem for hendes mor, nomadelivet er som et evigt opbrud fra sig selv: ”hjem kan være to oceaner væk, og min mor lærte aldrig at svømme. Forestil dig: kvinde på fremmed kystlinje, lytter stærkt efter sit eget navn.” Hendes poesi er både pointeret og smertelig, når den løfter erfaringen af ikke at være synlig frem. Elmi skriver også eminent om kærlighed mellem to kvinder, om kroppenes plads i verden, om sorgen over at miste en far, og så skaber hun nye forbindelseslinjer mellem forskellige domæner, som fx når sufi-mystikeren Rabia al-Adawiyya, rapperen Jamaika og digteren Shakespeare står side om side – hun gør simpelthen sproget større. ”Jeg ønsker at hvert valg jeg træffer, skal være en gestus mod muligheder”, skriver hun, og sådan er digtsamlingen, en åbning mod at gøre noget anderledes.

Bogforums Debutantpris blev i år uddelt for 30. gang. Blandt de tidligere vindere er en lang række i dag etablerede forfatternavne som Knud Romer, Christian Jungersen, Tine Høeg, Morten Pape, Kaspar Colling Nielsen, Anne-Cathrine Riebnitzsky og Jesper Wung-Sung.

Bogforum 2023 finder sted 3.-5. november 2023.

Nøgleord

Kontakter

Formand for juryen Gro Frank Rasmussen, gfr65@helsingor.dk / 25 31 36 58


Festivalleder Bogforum Andreas Nordkild Poulsen, anpo@bellagroup.dk / 32 47 21 23

Billeder

Fotos: Henriette Mørk, Gry Stokkendahl Dalgas, Les Kaner, Esben Bøg-Jensen og Sara Galbiati
Fotos: Henriette Mørk, Gry Stokkendahl Dalgas, Les Kaner, Esben Bøg-Jensen og Sara Galbiati
Download
Foto: Sara Galbiati
Foto: Sara Galbiati
Download

Om Bogforum

Bogforum er Danmarks største litterære event, og har været afholdt hvert år siden 1992. I 2012 flyttede Bogforum fra Forum på Frederiksberg til Bella Center Copenhagen på Amager.

Hvert år lægger omkring 35.000 gæster vejen forbi Bogforum, og festivalen trækker mere end 200 udstillere på tværs af litteratur- og kulturbranchen. Størstedelen af Bogforums udstillere er forlag.

Følg pressemeddelelser fra Bellagroup A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bellagroup A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum