Fællesskab gennem fugle: Jægere og fuglekiggere udvider samarbejde
Naturen har brug for al den hjælp, den kan få. Derfor samler jægere og fuglekiggere nu kræfterne og udvider samarbejdet for at styrke arbejdet for mere og bedre natur og artsforvaltning.
For nogen kan det nok være svært at forestille sig, at fuglekiggere og jægere har noget som helst, de kan enes om. Men tværtimod er en mangfoldig natur med et rigt fugle- og dyreliv blandt de ting, de to grupper kan blive enige om.
Og det er vigtigere end nogensinde, at organisationer med ambitioner for naturen samler kræfterne frem for at stå i hver sit ringhjørne og råbe.
Derfor udvider Danmarks Jægerforbund (DJ) og Dansk Ornitologisk Forening (DOF BirdLife) deres hidtidige samarbejde med et nyt fælles projekt – ’Fællesskab gennem fugle’. Her er en ny spiller inviteret med på banen, Danske Herregaardsjægere (DH), som er ny partner i samarbejdet.
Sammen vil de tre organisationer nedbryde de indbyrdes fordomme og øge samarbejdet i alle led fra toppen af organisationerne til de frivillige kræfter, der skal mødes i det direkte samarbejde i naturen.
Fokus på duehøge, kragefugle og fordomme
’Fællesskab gennem fugle’ består af to dele, hvor den ene del handler om at samle og udvikle lokale netværk af frivillige fuglekiggere og jægere, der sammen skal indsamle data og overvåge fire arter - duehøg, ravn, rød glente og stor hornugle i udvalgte områder.
Blandt andet skal samarbejdet med Danske Herregårdsjægere åbne mulighed for at indsamle viden om duehøge og de tre andre arter i områder, der ikke tidligere har været dækket af ynglefugleovervågning. Den ny viden om arterne og især samarbejdet skal være med til at nedbryde fordommene mellem organisationerne.
Den anden del af projektet handler om de til tider udskældte kragefugle, der bliver lagt for had, som oftest på grund af myter eller manglende viden. Blandt andet gennem undervisningsmateriale og citizen science skal denne del af projektet forsøge at ændre opfattelsen af kragefuglene.
Det lokale samarbejde, hvor netværk af lokale frivillige fuglekiggere og jægere sammen skal indsamle data, er helt nyt. Ved det seneste samarbejde mellem DJ og DOF BirdLife, ’Fælles fokus på de danske rovfugle’, var samarbejdet udelukkende på organisationsplan.
De personlige møder og den fælles indsamling af viden skal være med til at skabe tillid og gøre det mere naturligt for organisationerne at arbejde sammen om fælles interesser fremover.
Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund (DJ) udtaler:
”Jægere og ornitologer har en fælles kærlighed til naturen, og det er oplagt, at vi både lokalt og nationalt samarbejder om overvågning af arter. Især det lokale samarbejde om overvågning af ynglende rovfugle bliver helt unikt, og formidlingen af kragefuglenes rolle i naturen vil interessere såvel jægere og ornitologer som den brede befolkning. At den mytiske ravn indgår i begge delprojekter vil medvirke til at sikre projektets sammenhæng på tværs af indsatserne, og projektets etiske dimension spiller godt sammen med Vildtforvaltningsrådets fokus på etik og faunakriminalitet de kommende år.”
Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark (DOF BirdLife) udtaler:
”Jeg ser meget frem til det nye samarbejde med jægerne, hvor vi nu har udvidet kredsen. Særligt er jeg spændt på det nye, lokale samarbejde, hvor vores frivillige ornitologer sammen med lokale jægere og herregårdsskytter kan få et endnu bedre kendskab til blandt andet duehøgen samtidig med, at der forhåbentlig opbygges en tillid og gensidig forståelse.”
Morten Truelsen, formand for Danske Herregaardsjægere (DH) udtaler:
”Vi Herregaardsjægere glæder os meget til at byde andre fugleinteresserede velkomne på vores jagtvæsener, så vi i fællesskab kan blive klogere på alle vores rovfugle. Nogle af arterne, særligt duehøgen, lever en meget skjult tilværelse. Det kræver derfor en særlig indsats at monitere den, og det er noget af det, vi håber at blive bedre til med dette projekt, gennem de samarbejder vi får grundlagt. Vi ser meget frem til at styrke forvaltningen gennem samarbejdet med DOF og DJ.”
Projektet ’Fællesskab gennem fugle’ er støttet af 15. Juni Fonden. Det begynder i november 2023 og afsluttes med udgangen af 2025.
Kontakter
Iben Hove SørensenBiologDanmarks Jægerforbund
Tlf:81 77 16 64Thomas VikstrømBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:33 28 38 22Morten TruelsenFormandDanske Herregaardsjægere
Tlf:22 61 87 45Links
Om 'Fællesskab gennem fugle'
Projektet er et samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund, Dansk Ornitologisk Forening og Danske Herregaardsjægere.
Projektet er delt op i to delprojekter, et om lokale fællesskaber og et om de kloge kragefugle.
'Fællesskab gennem fugle' er støttet af 15. Juni Fonden. Det begynder i november 2023 og afsluttes med udgangen af 2025.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.
Grøn trepart giver flere traner26.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
Traneflokke har sat kursen mod nord18.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens danske traner trompeterer højlydt, og har indtaget deres ynglepladser for snart at bygge rede og lægge æg, går trækket af højnordiske traner over store dele af det østlige Danmark. De næste uger vil der være udsigt til himmelske syn med tranetræk på klare dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum