Synergi

Massive energisparepotentialer i virksomhederne - 600 mio. kr. kan søges fra i dag

Del

De danske virksomheder kan årligt spare klimaet for en mio. ton CO2 og skære tre milliarder kroner af energiregningen gennem investeringer i energieffektivitet og elektrificering. Jagten på de grønne og økonomiske gevinster er netop formålet med Erhvervspuljen, der i dag åbner for ansøgninger til den mere end 600 mio. kr. store pulje for 2024. Puljen bliver dog væsentligt mindre de kommende år, samtidig med at et ny EU-direktiv kræver, at Danmark fordobler sine årlige energibesparelser. Derfor advarer SYNERGI politikerne mod at udvande indsatsen for energieffektivitet. COOP er en af de virksomheder, der med succes har gjort brug af Erhvervspuljen.

2.600 tons CO2 og minimum 50 mio. kr. sparet – hvert år. Det er resultatet af de omfattende energirenoveringer, som COOP iværksatte sidste år med støtte fra Erhvervspuljen. Investeringerne gik bl.a. til konvertering fra olie- og gasopvarmning til el, intelligent lysstyring og genanvendelse af overskudsvarme. De grønne investeringer skete i den tid, hvor COOP som følge af energikrisen frygtede en elregning, der var op mod en halv mia. kr. større end sædvanligt.

Energichef i COOP, Nicki Børgesen, er meget tilfreds med investeringen og samspillet med Erhvervspuljen:

”Erhvervspuljen understøtter både vores egne ejede butikker og vores brugsforeninger med grønne og bæredygtige løsninger. Tilskud fra Erhvervspuljen investeres direkte i nye energibesparende tiltag - på den måde opnår vi de størst mulige CO2-reduktioner og langsigtede besparelser. Energitilskuddet er ikke bare en støtte, det er en investering i vores fælles fremtid.”

COOP’s energioptimeringsprojekter blev til med hjælp fra Nordic Green Solutions, der rådgiver virksomheder i deres grønne omstilling. Ifølge Nordic Green Solutions er der fortsat alt for mange virksomheder, der hver dag spilder store mængder energi og kan spare på driften, hvis de energioptimerede deres virksomhed – til gavn for både klimaregnskabet og den økonomiske bundlinje.

”Der er ingen tvivl om, at der fortsat er et enormt potentiale i at energieffektivisere og elektrificere driften i danske virksomheder. Dansk erhvervsliv vil rigtig gerne omstille sig og gøre som fx COOP – både af hensyn til klimaet, men også fordi et lavere energiforbrug styrker bundlinjen, konkurrenceevnen og generelt er den billigste måde at tage markedsandele på. Jeg håber og tror derfor på, at alle de nye erhvervspuljemidler kommer ud at arbejde til gavn for klimaet og vores virksomheder,” siger Johnny Ryser, der er adm. direktør i Nordic Green Solutions.

De store energisparepotentialer bekræftes af en ny rapport, som Viegand Maagøe har lavet. Analysen viser, at virksomhederne gennem investeringer med relativt korte tilbagebetalingstider kan:

  • Reducere energiforbruget i 2030 med 15-20 pct.
  • Skære 10 pct. af deres samlede energiregning på ca. 30 mia. kr.
  • Spare 1 mio. ton CO2 om året fra 2030 svarende til mere end fire gange den samlede CO2-udledning i alle kommunalt ejede bygninger.

SYNERGI-direktør Katrine Bjerre ser Erhvervspuljen som nøglen til at høste gevinsterne. Derfor foreslår SYNERGI, at puljen udvides, så også støtte til den vigtige energirådgivning særligt for SMV’erne, der ikke nødvendigvis har kompetencerne in-house til energioptimering, bliver en del af puljen.

Samtidig mener SYNERGI, at puljen skal holde sit niveau for 2024 og ikke beskæres markant fra 2025 og årene frem, som det lige nu ser ud til. Det er særlig nødvendigt, fordi det nye energieffektivitetsdirektiv dikterer, at Danmark nu skal spare dobbelt så meget på energien – fra tidligere 0,8 pct. af forbruget årligt til nu 1,5 pct. fra 2024 og frem mod 2030. Lige nu leverer Erhvervspuljen størstedelen af energibesparelserne til den nuværende energispareforpligtelse. Derfor hænger det ikke sammen at skære i den grønne støtte i en tid med øgede EU-krav, mener SYNERGIs direktør:

”Erhvervspuljen er blevet et stort aktiv i kampen mod energispild i virksomhederne. Evalueringer viser, at virksomhederne er glade for puljen, og efter den blev justeret for nogle børnesygdomme, er der kommet rigtig godt gang i søgningen og i energieffektiviseringerne. Derfor er det uhensigtsmæssigt, hvis den som planlagt bliver kraftigt beskåret fra 2025. Fastholder vi puljens nuværende omfang og udvider med muligheden for ekstern rådgivning – som, vi ved, ofte er afgørende for at indfri potentialerne - kan vi gøre danske virksomheder markant grønnere, mindske deres energiregning og dermed gøre dem mere konkurrencedygtige internationalt,” siger Katrine Bjerre.

Erhvervspuljen for 2024 åbner i dag med 640 mio. kr. I 2025 er der afsat 300 mio. kr., mens der i hvert af årene 2026 og 2027 er 200 mio. kr. at søge.

Læs mere om Erhvervspuljen her

Se Viegand Maagøes rapport her 

Kontakter

Om Synergi

SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

Følg pressemeddelelser fra Synergi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Synergi

13 organisationer og fagforeninger i opråb: Giv os grønne og sunde velfærdsbygninger11.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

En bred koalition af organisationer og fagforeninger savner et større politisk fokus på gamle og utidssvarende skoler, plejehjem og andre offentlige velfærdsbygninger. Renoveringsefterslæbet koster både på klimakontoen, energiregningen og danskernes sundhed. Det er ikke godt nok, mener koalitionen, der derfor lancerer syv forslag til, hvordan bygningerne kan blive grønnere, sundere og billigere i drift. Et grønt anlægsloft er et af initiativerne.

EU-Parlamentet godkender nye grønne krav, der endegyldigt kan lukke Putins gashaner12.3.2024 13:39:29 CET | Pressemeddelelse

Et nyt bygningsdirektiv er netop stemt igennem EU-Parlamentet. Dermed er vejen banet for en markant grønnere, mere energieffektiv europæisk bygningsmasse. Potentialerne i direktivet er så store, at det helt kan fjerne EU’s behov for gas fra Putins Rusland og spare milliarder på europæernes energiregning, viser en ny analyse. Perspektiverne er enorme, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen og Europa-Parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen.

SYNERGI er enig med Klimarådet: Stort efterslæb i Danmarks EU-forpligtelser29.2.2024 11:05:35 CET | Pressemeddelelse

Danmark har endnu ikke redegjort for op mod en tredjedel af de energibesparelser, som EU kræver, viser Klimarådets statusrapport, der offentliggøres i dag. ”Vi har en meget stor og vigtig opgave foran os,” mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre. Hun peger på behovet for, at regeringen snart leverer en køreplan for energieffektivitet – gerne i form af en ambitiøs strategi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye