Koda

Koda siger nej til AI-brug uden tilladelse

Del

Musikskabernes indhold må ikke indgå i udviklingen af kunstig intelligens (AI) uden tilladelse og betaling. Derfor tager Koda et forbehold mod, at ChatGPT og andre AI-tjenester må indsamle musik og tekst skabt af Kodas medlemmer til at træne kunstig intelligens.

Koda tager et officielt forbehold mod, at AI-tjenester må indsamle musik og tekst skabt af Kodas medlemmer / Foto: iStock
Koda tager et officielt forbehold mod, at AI-tjenester må indsamle musik og tekst skabt af Kodas medlemmer / Foto: iStock

Koda tager nu et officielt forbehold mod, at AI-tjenester systematisk må indsamle materiale skabt af Kodas medlemmer til at træne deres kunstige intelligens. På den måde arbejder Koda for, at medlemmerne bliver betalt, hvis deres musik og tekster skal indgå i udviklingen af kunstig intelligens.

”I Koda har vi et konstant fokus på at varetage vores medlemmers rammevilkår og beskytte deres rettigheder. Derfor tager vi nu dette forbehold, så vi sikrer, at AI-tjenester ikke indsamler vores medlemmers musik og tekst uden tilladelse. Det er helt essentielt og åbenlyst for os, at tjenesterne naturligvis skal honorere musikskaberne, hvis de vil bruge deres indhold til at træne deres systemer med,” udtaler Kaare Struve, medie- og strategidirektør i Koda.

Enhver tvivl skal elimineres
Baggrunden for forbeholdet skal findes i reglerne i ophavsretslovens § 11 b, som er baseret på det ophavsretsdirektiv, der blev vedtaget i EU i 2019 (også kaldet tekst- og datamining-forbeholdet). Altså i en tid før man for alvor forstod de ophavsretlige problemstillinger, som kunstig intelligens – og særligt generativ AI – ville medføre.

Loven definerer, at man som rettighedshaver skal tage et forbehold ”på passende vis” for at forhindre indsamling af data, der indeholder ophavsretligt beskyttet indhold, til brug for træning af AI-modeller. Dette adskiller sig markant fra, hvordan ophavsretsloven ellers normalt fungerer, hvor man skal spørge om tilladelse eller indgå en aftale med rettighedshaverne, før man lovligt kan benytte beskyttet indhold.

”Det har efter vores klare opfattelse aldrig været hensigten med direktivet, at det skulle give fri adgang til at udnytte beskyttet indhold til udvikling og drift af AI-systemer – oftest med profit for øje. Derfor arbejder vi både på EU-plan og herhjemme med at få etableret nogle klare lovgivningsmæssige rammer, som fjerner enhver tvivl eller mulighed for, at AI-tjenester og store techvirksomheder systematisk kan anvende de skabende kunstneres værker uden fair betaling,” udtaler Kaare Struve.

Nøgleord

Kontakter

Om Koda

Koda for et stærkere musikliv
Vi er en musikrettighedsorganisation, som har 50.000 medlemmer bestående af komponister, sangskrivere og musikforlag. Vi arbejder for, at vores medlemmer får en rimelig betaling fra dem, der bruger musikken, og for at gøre musikbranchen mere bæredygtig. Socialt, miljømæssigt og økonomisk.

Følg pressemeddelelser fra Koda

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Koda

Flere nye aftaler med til at sikre Koda en omsætning på 1,2 milliard9.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

De fleste af Kodas indtægtsområder oplevede fremgang i 2023, men det var i høj grad nye aftaler på onlineområdet samt en fortsat vækst på koncert- og udlandsområdet, som sikrede en stigning i indtægterne for komponister, sangskrivere og musikforlag. Det er et tilfredsstillende og flot resultat, som ovenikøbet sker i en tid, hvor mange udfordringer truer markedet, lyder det fra Kodas direktør.

Kodas kønsstatistik: Manglende udvikling på tv- og musikstreamingområdet er hovedårsagen til uændret kønsbalance21.6.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Kodas nye kønsstatistik afslører, at den overordnede ubalance mellem Kodas kvindelige og mandlige medlemmers udbetalinger er uændret. Det skyldes i høj grad, at der ikke har været nogen fremgang på tv- og musikstreamingområdet, som er de to største udbetalingsområder. Der er dog fremgang at spore i statistikken – kønsbalancen fortsætter med at blive mere lige blandt Kodas nye medlemmer, og så stiger andelen af kvinder blandt nyindmeldte medlemmer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye