Nej, det er ikke en god investering – det er svindel
Over 20 millioner kroner lykkedes det kriminelle at slippe afsted med i første halvår af 2023. De bilder danskere ind, at de er i gang med lukrative investeringer. Men det hele er løgn, og pengene forsvinder for altid.
Det er populært at investere. Det udnytter kriminelle, der med telefonopkald og e-mails fra noget der ligner investeringsrådgivere eller via falske hjemmesider, der viser ”investeringens” positive udvikling, får bildt deres ofre ind, at de er i færd med at investere i eksempelvis bitcoins eller anden kryptovaluta. Oftest med store og hurtige gevinster. Men det hele er svindel.
”Jeg plejer at sige, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det som regel også. Det er en god tommelfingerregel at have med sig,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Landets banker har registreret 385 sager af denne type svindel i første halvår af 2023. De kriminelle forsøgte at svindle for i alt 35 mio. kroner. De slap afsted med 20,8 mio. kroner.
”Udenlandske politimyndigheder har gennemført en række succesfulde aktioner mod den type kriminalitet sidste år. Der har også været stor dansk mediebevågenhed. Alligevel er det fortsat lukrativt for de kriminelle. Derfor er det vigtigt for mig at advare alle om, at de skal passe på og vide, at der er kriminelle derude, der gør, hvad de kan for at lokke godtroende danskere i fælden,” siger Michael Busk-Jepsen.
Bankerne bremser en del svindel
Sidste år stoppede bankerne knap 60 mio. kroner fra at havne i de kriminelles lommer som følge af investeringssvindel. Sidste år slap de kriminelle afsted med i alt 44,7 mio. kroner. I første halvår af 2023 har bankerne stoppet de kriminelle i at slippe afsted med over 14 mio. kroner.
”Bankerne har stort fokus på problemet, og sørger blandt andet for at få lukket falske hjemmesider. Men hvis man falder i, og pengene skal stoppes i at havne hos de kriminelle, er det vigtigt, at kunderne er vågne og kontakter banken, så snart de fornemmer, at noget er galt. For tiden er nemlig helt afgørende, hvis banken skal nå at stoppe pengene,” siger Michael Busk-Jepsen.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Unge danskere driver fremtidens investorkultur29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er sket en betydelig forandring af det danske investorlandskab, hvor unge investorer udgør en større andel end nogensinde før. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark, der sætter fokus på den stigende investeringslyst hos de unge investorer.
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo23.4.2025 08:03:31 CEST | Pressemeddelelse
Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.
Nyt sikkerhedstiltag overfor svindel er på vej fra bankerne23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har etableret fundamentet, der gør det muligt for bankkunder at sikre, at en bankoverførsel faktisk sendes til den person, man ønsker. Det bliver muligt, når de enkelte banker koordineret i sektoren har taget løsningen i brug. Løsningen er et af de 18 konkrete initiativer, Finans Danmarks Svindel Task Force præsenterede i november 2024. Løsningen kan dog først blive til virkelighed efter en lovændring.
Investorer i danske investeringsfonde tog en pause i marts15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det samlede nettokøb stort set gik i nul i marts, var der stadig stor interesse for investeringsfonde, der investerer globalt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum