Ny rapport: Grønlands bevægelsesvaner undersøgt af SDU-forskere
For første gang nogensinde er bevægelsesvanerne i bred forstand blevet undersøgt i Grønland. Rapporten der netop er udkommet, er udarbejdet for Grønlands Idrætsforbund af forskere fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet (SDU).
Rapporten giver et detaljeret indblik i befolkningens bevægelsesvaner og betydningen af motiver, muligheder og barrierer for bevægelse i grønlændernes hverdagsliv.
Undersøgelsen viser både, at bevægelsesvanerne er stærkt påvirket af den natur og de vilkår, som grønlænderne lever i, og også omfatter mange af de bevægelsesformer vi finder i Danmark i form af deltagelse i idræts- og motionsaktiviteter.
Mange er aktive
Undersøgelsen viser, at en betydelig del af de voksne i Grønland er bevægelsesaktive på forskellige måder. Det varierer i hyppighed og type, men næsten alle voksne har bevægelse som en fast del af deres hverdagsliv.
Deltagelsen i bevægelsesaktiviteter falder i takt med alderen, især efter 60-årsalderen. Omvendt viser undersøgelsen en tendens til, at andelen, som er aktive i naturen, stiger med alderen, og det er således blandt dem på 60 år og ældre, at vi finder den største andel af voksne i Grønland, der er regelmæssigt aktiv i naturen.
Sundhed, lyst og velvære
Undersøgelsen viser også, at motiver for bevægelse ikke kun handler om sundhed, men også om lyst (at man godt kan lide aktiviteten) og velvære (at gøre noget godt for sig selv).
Motiverne for at dyrke en aktivitet er meget stærkt knyttet til aktivitetstypen og i meget mindre grad til baggrundsvariable som alder, køn og uddannelse. Sundhedsmotiver vægtes eksempelvis væsentligt højere ved idræts- og motionsaktiviteterne sammenlignet med naturaktiviteterne, og motiverne for at dyrke løb er væsentligt forskellige fra motiverne for at spille fodbold.
Sammenlignes resultaterne for grønlændernes motiver for bevægelse med resultater fra den lignende undersøgelse ’Danmark i Bevægelse’, vurderes de tre nævnte motiver højest i både Grønland og Danmark. Men der er også iøjnefaldende forskelle:
- Den helt store forskel på voksnes motiver for at være bevægelsesaktiv i Grønland og Danmark finder vi på konkurrencemotivet. ’For at konkurrere med mig selv eller andre’ scorer hele 30 pct. højere blandt voksne i Grønland end blandt voksne i Danmark, siger projektleder og forsker Jens Høyer-Kruse fra SDU.
Muligheder og barrierer
Mange voksne i Grønland er generelt helt enige i, at de har gode muligheder for at være fysisk aktive i forskellige facilitetstyper og områder, hvor de bor.
Men der er eksempelvis forskelle mellem oplevelsen af mulighederne på tværs af bostedstyper. Beboere i Nuuk oplever således meget bedre muligheder for at være fysisk aktiv i idrætsfaciliteter end beboere i de øvrige bosteder i Grønland.
Situationen er dog omvendt, når det kommer til oplevelsen af at have gode muligheder for at være fysisk aktiv ’i natur og fjeld’ og ’på eller i vand’, hvor det i højere grad er beboere i mindre bosteder der vurderer, at de har gode muligheder for at være fysisk aktive i sammenligning med de øvrige bostedstyper.
Det er også især blandt voksne i Nuuk, at barrierer som ’at jeg prioriterer tid på arbejde eller med min familie’, ’at vejret ofte gør det svært’, og ’at jeg ofte er for udkørt eller træt’ fylder mest. Voksne bosiddende i bosteder og mindre bosteder angiver generelt færre barrierer for at være bevægelsesaktive.
Urbaniseringens betydning for bevægelsesvanerne
Forskerne bag undersøgelsen arbejder fortsat med analyser med særligt fokus på urbaniseringens betydning for bevægelsesvanerne i Grønland.
- Vores resultater antyder, at urbanisering kan skabe en divergens i valg af bevægelsesaktiviteter, hvor beboere i Nuuk og regionsbyer i højere grad deltager i idræts- og motionsaktiviteter, men samtidig deltager meget mindre i traditionelle udendørsaktiviteter i Grønland, siger ph.d.-studerende Birgitte Westerskov Dalgas.
Denne komplekse dynamik understreger behovet for differentierede tilgange til indsatser for bevægelsesfremme i forskellige bostedstyper.
Et skridt nærmere vision 2030
Rapporten skal give nogle konkrete pejlemærker for, hvad der skal til for at få flere til at bevæge sig – i tråd med Grønlands Idrætsforbunds vision om at blive ’Verdens Mest Fysisk Aktive Land i 2030’. Rapporten og undersøgelsen er startskuddet til en kampagne, der skal sætte fokus på den første periode af visionen og Grønlands Idrætsforbunds strategi.
Fakta om undersøgelsen Grønland i Bevægelse
- Grønland i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af grønlændernes bevægelsesvaner. Den omfatter to undersøgelser; en interview-undersøgelse samt en spørgeskemaundersøgelse, som er den allerførste i Grønland, der er blevet udsendt via e-Boks.
- Projektet gennemføres i 2022-2023 og udføres af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet.
- Projektet er støttet af Nordea-fonden med 640.000 kr.
Nøgleord
Kontakter
Bjørn Søvsø Jensen
Udviklingskonsulent
Grønlands Idrætsforbund
Mobil: +299 34 81 60
bjoern@gif.gl
Jens Høyer-Kruse
Forsker
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
Syddansk Universitet
Mobil: +45 21 35 61 36
jhkruse@health.sdu.dk.
Billeder
Links
Om CISC
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) er et forskningscenter under SDU's Institut for Idræt og Biomekanik. CISC beskæftiger sig med samfundsvidenskabelig forskning i bevægelser og de sociale og samfundsmæssige vilkår herfor. CISC gennemfører forskningsprojekter og evalueringer for kommuner, offentlige institutioner og organisationer.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stort forskningsprojekt skal få os til at spise mere plantebaseret med ældgamle teknikker18.11.2024 10:57:46 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU), vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på 34 millioner kroner.
Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse
Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.
Hospital og universitet er rykket tættere sammen – og det nyder patienterne godt af11.11.2024 12:57:11 CET | Pressemeddelelse
En række sygeplejersker på Sjællands Universitetshospital er i gang med en universitetsuddannelse på SDU samtidig med, at de arbejder i egen afdeling. Det giver viden, og det giver nye aktiviteter, der kommer patienterne til gode.
Thomas Stauffer Larsen udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:35 CET | Pressemeddelelse
Professoratet er nyoprettet og centreret omkring behandling af lymfekræft. Professorater er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
Henrik Frederiksen er udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:12 CET | Pressemeddelelse
Professoratet indebærer, at Henrik Frederiksen skal være forskningsleder for det hæmatologiske område. Professoratet er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet (SDU) og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum