Aalborg Universitet

Danmark går efter ny guldmedalje til EM i cybersikkerhed

Del

Det danske cyberlandshold er i topform og forsvarende Europamestre forud for kampen om at kunne kalde sig Europas bedste unge hackere 2023.

Foto: Mads Sejer Nielsen, Aalborg Universitet
Foto: Mads Sejer Nielsen, Aalborg Universitet

Der er høje forventninger til de ti talentfulde unge på det danske cyberlandshold, når de skal dyste til Europamesterskaberne i Cybersikkerhed i Norge.

Landsholdet vandt nemlig guld sidste år og skal nu forsvare medaljerne over to hæsblæsende dage i Norge, hvor Danmark dyster mod over 35 andre lande, der forventes at være bedre forberedt end nogensinde. Landsholdstræner Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, tror alligevel på, at Danmark får medaljer igen.

“Konkurrencen er hårdere end nogensinde - heldigvis, for Europa har brug for unge talenter indenfor cybersikkerhed. Men igen i år stiller Danmark med et super stærkt hold, både på kompetencer og samarbejdsevner, og målet er at vinde igen i år", siger Jens Myrup Pedersen.

I én kampdisciplin får landsholdet en server, de skal forsvare, mens de angriber og forsøger at udnytte de øvrige holds servere. I en anden disciplin skal de bl.a. finde information i sårbare apps, websider eller netværkstrafik.

Landsholdet består af ti unge på 15 - 25 år, der har dystet sig frem til en plads på holdet ud fra en talentpulje på over 800 hackere. Efter flere måneders intens træning skal de nu forsvare guldet.

”Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, og formålet med mesterskaberne er, at vi får engageret unge mennesker til at arbejde med IT og IT-sikkerhed”, siger landstræner Jens Myrup Pedersen.

Vital del af samfundet

Cybersikkerhed er blevet et centralt aspekt i den daglige drift for både offentlige og private virksomheder, og bag det danske landshold står først og fremmest Industriens Fond sammen med en række universiteter, og Forsvarets Efterretningstjeneste.

For Cyberlandsholdet handler nemlig om meget mere end at fylde pokalskabet og vinde hæder og ære til Danmark. Landsholdet medvirker også til at styrke danske virksomheders konkurrenceevne, ved at flere unge får øjnene op for at arbejde med cybersikkerhed, fortæller Malene Stidsen, der er leder af Industriens Fonds cyberprogram.

"Danmark har brug for, at vi finder og dyrker de skarpeste talenter inden for cybersikkerhed. Med Cyberlandsholdet sætter vi på en kreativ måde fokus på emnet, så flere fatter interesse for at gøre Danmark og dansk erhvervsliv mere sikkert fremover. Selvom det kun er de allerbedste, vi nu sender afsted til EM, så skaber vi også en bevægelse, der skal få endnu flere unge til at vælge uddannelser inden for IT- og cybersikkerhed, hvilket i sidste ende bidrager til at styrke danske virksomheders cybersikkerhed og dermed deres konkurrenceevne, som vi arbejder benhårdt for i Industriens Fond", siger hun.

Cybersikkerhed har aldrig været så vigtigt på samfundsplan i både nationalt og internationalt regi. Truslen fra cyberkriminalitet mod Danmark er fortsat meget høj, og velorganiserede hacker-grupper går efter alle dele af samfundet.

”Cybertruslen mod Danmark er meget høj, og hackere forsøger hver dag at trænge ind i danske netværk og systemer. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi understøtter og opdyrker nye talenter inden for cybersikkerhed, som kan passe på det digitale Danmark i fremtiden. Cyberlandsholdet er nogle fantastiske ambassadører for fagområdet, og jeg er sikker på, at deres EM-sejr sidste år skaffede dem mange nye fans. Jeg glæder mig i hvert fald til at heppe på holdet igen i år”, siger Thomas Flarup, der er chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Fakta

Det danske cyberlandshold støttes af Industriens Fond, Forsvarets Efterretningstjeneste, Center for Cybersikkerhed, virksomheden Happy42, Aalborg Universitet, IT-Universitetet i København, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School samt en række andre europæiske organisationer.

Læs mere om EM i Cyber Security på https://ecsc.eu/

Nøgleord

Kontakter

Jens Myrup Pedersen
Cyberlandsholdstræner og professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet
Telefon: +45 2184 7931

Mads Sejer Nielsen
Presserådgiver ved Aalborg Universitet
Telefon: +45 2964 4981

Malene Stidsen
Programchef ved Industriens Fond – via Anders Brandtoft, Presse-og kommunikationschef, +45 3112 2743

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye