Tre jordskælv på en uge i Afghanistan har efterladt familier traumatiserede
Dansk Flygtningehjælp (DRC) har været til stede i de hårdest ramte områder af Herat-provinsen, siden det første jordskælv ramte. Nye jordskælv og efterskælv hæmmer nødhjælpsindsatsen og genopbygningsarbejdet, hvilket får Dansk Flygtningehjælp til at frygte, at familier vil blive tvunget til at bo i telte henover vinteren.
Tre store jordskælv og flere efterskælv har rystet den vestlige del af Afghanistan i den seneste uge, dræbt tusinder og jævnet landsbyer med jorden. Mere end 27.155 mennesker er blevet direkte påvirket af jordskælvene. Der er ifølge FN flest kvinder og børn blandt de dræbte. Den konstante frygt for nye skælv har efterladt folk bange, paniske og traumatiserede. Tusinder bor stadig i nærheden af ruinerne fra deres tidligere hjem, hvor de enten sover i det fri eller har søgt ly i telte på grund af frygten for efterskælv.
“En af efterskælvene var så kraftige, at det føltes som om, vi blev sparket nedefra. Kvinder kom ud af teltene løbende, grædende og råbende efter deres familiemedlemmer. I mens andre kaldte på dem, der stadig opholdte sig i de bygninger, der endnu ikke var kollapset. Bagefter forsøgte folk at falde til ro og trøste hinanden. De her mennesker havde allerede overlevet det første jordskælv, blot for at blive hjemsøgt af flere skælv hver dag,” siger Sultan Rahim, lokal DRC-medarbejder i Afghanistan, som var til stede i en af ødelagte landsbyer, da et efterskælv ramte.
På baggrund af DRC’s mangeårige erfaring med at lede nødberedskab i Afghanistan, er organisationen blevet udpeget af OCHA til at vurdere behovene for nødhjælp i de værst ramte lansbyer i Zindajan, Kushk og Gulran-områderne i Herat provinsen. Men indsatsen er blevet forsinket på grund af jordskred, blokerede veje og de fortsatte efterskælv. Endvidere har en sandstorm ødelagt flere af de telte, hvor familier havde søgt ly, efter de mistede deres hjem under de første jordskælv.
"Vi forsøger fortsat at nå ud til familier og landsbyer for at yde støtte. Men hver dag står vi over for nye udfordringer som blokerede veje, nye jordskælv og en sandstorm. Vi har sagt til vores lokale ansatte i Herat-provinsen, at de gerne måtte tage fri for at være sammen med deres familier, men de valgte alle at blive. Deres engagement er inspirerende,” siger Mohammad Shakib Herayzad, områdechef for den vestlige del af Afghanistan.
Behovet for at genopbygge nu er enormt. Flere huse er styrtet fuldkomment sammen, og andre er umulige at reparere, da skaderne er for store. Vinterener lige på trapperne, hvilket skaber et begrænset tidsrum til at sikre ordentlige boliger til de mange hjemløse familier. Derfor frygter Dansk Flygtningehjælp, at flere vil blive tvunget til at bo i telte vinteren over.
»Den afghanske befolkning lider allerede under en af verdens værste humanitære kriser, som nu er yderligere forværret af de tre jordskælv. Vi arbejder ihærdigt for at nå ud med nødhjælp til de tusindvis af berørte mennesker, men vi skal også hjælpe på langsigt. Når vi går ind i vinteren, er vi nødt til at sikre, at der er midler, så vi kan imødekomme behovet for hjælp og ikke lade opmærksomheden svinde. Vi er klar til at hjælpe det afghanske folk hele vejen, men vi kan ikke gøre det uden yderligere finansiering fra donorer,” siger programleder i Afghanistan, Giulia Canali.
I slutningen af juli 2023 blev kun 27 procent af de humanitære behov i Afghanistan finansieret. Afghanistan har siden 2021 modtaget mindre og mindre humanitær støtte og er i stigende grad blev nedprioriteret. Fortsætter den udvikling, frygter Dansk Flygtningehjælp, at den nødvendige finansiering til genopbygningsindsatsen ikke vil nå de mange udsatte familier før vinteren.
Nøgleord
Kontakter
Dansk Flygtningehjælp presse
Tlf:28 11 67 27press@drc.ngoBilleder
Links
Om Dansk Flygtningehjælp
Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største NGO. Vi er samtidig en af verdens førende organisationer med speciale i at hjælpe mennesker på flugt. Vi arbejder for verdens flygtninge i 40 lande rundt om i verden.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp
5 år i spidsen for Danmarks største NGO11.12.2024 10:30:17 CET | Pressemeddelelse
Denne december er det fem år siden, Charlotte Slente overtog posten som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp.
Statement from the Danish Refugee Council on Syrian refugees in Denmark10.12.2024 22:30:11 CET | Pressemeddelelse
The question of returning Syrian refugees to their home country remains deeply complex and sensitive. While recent political developments in Syria have drawn attention, it is critical to emphasize that any return should be voluntary, safe, and informed.
I Gaza er jagten på børnetøj, personlige dokumenter og andre basale fornødenheder med livet som indsats26.11.2024 14:21:00 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra DRC Dansk Flygtningehjælp sætter fokus på den forværrede humanitære krise i Gaza og de farer, der er forbundet med store mængder ueksploderet ammunition gemt under murbrokkerne.
VOX – et nyt fælles hus for civilsamfundsorganisationer20.11.2024 12:19:09 CET | Pressemeddelelse
10 civilsamfundsorganisationer samler nu kræfterne og skaber et nyt hus for civilsamfundet i Danmark, der både skal styrke fællesskab og samarbejde og skabe større synlighed. Og der er plads til flere.
Dansk Flygtningehjælp fordømmer forbuddet mod at lade UNRWA operere i israelsk-kontrollerede områder29.10.2024 14:20:34 CET | Pressemeddelelse
DRC Dansk Flygtningehjælp fordømmer det israelske parlaments forbud mod at lade UNWRA operere i israelsk-kontrollerede områder (Gaza og Vestbredden inkl. Østjerusalem). Forbuddet træder i kraft i begyndelsen af 2025 og er i strid med FNs charter. Det er et åbenlyst angreb på palæstinensernes rettigheder og på FN og dets grundlæggende principper.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum