Kongernes Samling

Åbent værksted med Flora Danica-håndværkere på Koldinghus

Del

Den kommende weekend kan man på Koldinghus få et kig ind i Royal Copenhagen-værkstedet, hvor Flora Danica-stellet bliver produceret. Det åbne værksted bliver bemandet af Flora Danica-maler Marlene Jørgensen og støber og blomstermodellør Gry Fager fra Royal Copenhagen. Arrangementet finder sted i tilknytning til udstillingen ”Flora Danica – Verdens Vildeste Stel”, der kan opleves på Koldinghus.

Flora Danica-maler Marlene Jørgensen ved åbningen af "Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus. Hun deltager den kommende weekend i et åbent værksted  sammen med sin kollega støber og blomstermodellør Gry Fager.
Flora Danica-maler Marlene Jørgensen ved åbningen af "Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus. Hun deltager den kommende weekend i et åbent værksted sammen med sin kollega støber og blomstermodellør Gry Fager. Foto: Knud Erik Madsen

220 år efter at det originale Flora Danica-stel blev taget i brug, produceres stellet fortsat hos Royal Copenhagen, hvor en lille, men meget dygtig, gruppe af porcelænshåndværkere bringer kulturarven videre. Bag hver enkelt stykke porcelæn ligger adskillige timers arbejde, når porcelænet formgives og dekoreres efter samme metoder, som blev brugt i slutningen af 1700-tallet. Hver enkelt detalje er resultatet af kunsthåndværk, som medarbejderne har brugt år på at mestre til perfektion.

Nu kan man opleve håndværket bag verdens bedst bevarede pragtstel med Flora Danica-maler Marlene Jørgensen og støber og blomstermodellør Gry Fager, når de 14. og 15. oktober gæster Koldinghus og fremviser deres arbejde med det kostbare porcelæn.  I det åbne værksted kan interesserede få et kig ind i det arbejdende værksted og høre de to medarbejdere fra Royal Copenhagen fortælle om arbejdet med at bringe både form og motiver til live.

Arrangementet finder sted lørdag 14. oktober og søndag 15. oktober fra kl. 10.00-15.00 på Koldinghus. Der er adgang til værkstedet og alle udtillinger, når der er betalt entré til museet. 

Film med de to Royal Copenhagen-håndværkere
Se en lille film med Flora Danica-maler Marlene Jørgensen, der for første gang oplever udstillingen “Flora Danica – Verdens Vildeste Stel”. Mød også Flora Danica-støber og blomstermodelløren Gry Fager, der fortæller om sin oplevelse med at lære det unikke håndværk, som arbejdet med Flora Danica-stellet kræver. Ved at være en af de få, der mestrer håndværket, er Gry med til at bevare stellet og dets historie – hvilket, ifølge hende selv, er en utrolig vigtig opgave. https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/post/haandvaerket-bag-flora-danica/

Om Flora Danica-udstillingen på Koldinghus
Udstillingen ”Flora Danica – Verdens Vildeste Stel” blev 6. oktober 2022 åbnet af æresprotektor for museet H.K.H. Prinsesse Benedikte.

Flora Danica er verdens bedst bevarede pragtstel. Det skrøbelige hvide porcelæn fra 1700-tallet er dekoreret med sirlige gengivelser af det danske riges vilde botanik og bliver kun taget i brug ved helt særlige lejligheder i Kongehuset. Den første gang, der blev spist af stellet, var til Christian 7.s fornemme fødselsdagstaffel i 1803.

Nu har Flora Danica fået en fast udstillingsplads i Bibliotekssalen på Koldinghus. Her kan gæsterne opleve den hidtil største præsentation af det historiske stel med mulighed for, ikke alene at udforske stellets mange fine detaljer, men også de mange fortællinger, som er knyttet til servicet.

På alle Flora Danica-stellets mange dele vrimler det med botaniske vidundere – lige fra de mest undseelige alger fra norske klipper over giftige svampe i danske skove til lange græsser fra holstenske heder.

Porcelænsmalerne har måttet udvise stor omhu og opfindsomhed for at kunne gengive græs, svampe og mosser på stellets krumme og kurvede flader. Stellet skal dog ikke alene ses som en enorm kunstnerisk bedrift, men i lige så høj grad som et reklamestunt for bogværket og den nystartede danske porcelænsfabrik. Og så skal stellet ikke mindst ses som et prægtigt afsæt for det kongelige taffel.

https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/flora-danica/

Kontakter

Billeder

Flora Danica-støber og blomstermodelløren Gry Fager fra Royal Copenhagen ved åbningen af "Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus.
Flora Danica-støber og blomstermodelløren Gry Fager fra Royal Copenhagen ved åbningen af "Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus.
Foto: Knud Erik Madsen
Download
Flora Danica-støber og blomstermodelløren Gry Fager, Royal Copenhagen.
Flora Danica-støber og blomstermodelløren Gry Fager, Royal Copenhagen.
Foto: Knud Erik Madsen
Download
Flora Danica-maler Marlene Jørgensen fra Royal Copenhagen.
Flora Danica-maler Marlene Jørgensen fra Royal Copenhagen.
Foto: Jens Erik Knudsen
Download
"Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus
"Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Download
"Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus
"Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Download
"Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus
"Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus
Foto Maria Tuxen Hedegaard
Download

Om Kongernes Samling

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Slotsbankens spøgelser: En historisk og uhyggelig aften på Slotsbanken i Kolding22.10.2024 16:14:56 CEST | Pressemeddelelse

På Allehelgensaften 31. oktober vækkes Koldinghus og Staldgårdens mørke historie til live, når fire historiske skikkelser træder frem fra fortiden for at fortælle deres dramatiske og uhyggelige fortællinger. Oplevelsen, kaldet Slotsbankens Spøgelser, er skabt i samarbejde mellem Museum Kolding og Koldinghus og kan opleves på udvalgte aftener: 31. oktober, 1.-2. november og 7. 8- og 9. november 2024.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye