Danske virksomheder har forbedret deres digitale sikkerhed
En ny analyse viser, at de små og mellemstore virksomheder har fået bedre styr på den digitale sikkerhed. De helt små virksomheder halter dog stadig efter og er derfor mere udsatte ved cyberangreb.
De danske virksomheder tager digital sikkerhed alvorligt, og markant flere virksomheder har indført de vigtigste it-sikkerhedstiltag.
Det viser den årlige analyse ’Digital sikkerhed i danske SMV’er 2023’, som Digitaliseringsstyrelsen står bag.
84 procent af de danske SMV’er har indført de to mest basale sikkerhedstiltag; backup af data og systematisk opdatering af software. Til sammenligning var det blot 75 procent sidste år. De to sikkerhedstiltag bør stort set alle virksomheder implementere for at have et minimumsniveau af cybersikkerhed.
”Jeg er glad for at se en fremgang i SMV’ernes digitale sikkerhed. Jeg tror, at det skyldes en større forståelse for den voksende cybertrussel, der kun er blevet større efter Ruslands invasion af Ukraine. Jeg tror desværre ikke, at den trussel forsvinder, og derfor vil vi fortsætte vores indsats for at løfte erhvervslivets fokus på digital sikkerhed,” siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.
Jo mindre virksomheder, jo lavere digital sikkerhed
Analysen viser en klar tendens: Jo mindre virksomheder, jo lavere digital sikkerhed. For de mindste virksomheder med 5-9 ansatte er det næsten hver tredje virksomhed, som ikke benytter de to basale it-sikkerhedstiltag. I modsætning til de øvrige SMV’er har de mindste virksomheder ikke implementeret flere it-sikkerhedstiltag siden 2019.
Derudover viser analysen, at godt hver tredje (35 pct.) af SMV’erne har et for lavt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil. Selvom denne andel også er en forbedring siden sidste år (44 pct.), er det fortsat en stor andel af SMV’erne, som er ekstra udsatte overfor cyberangreb. Og et angreb kan få store konsekvenser for virksomhederne i form af tabt omsætning, ekstra udgifter, mistet data eller i værste tilfælde, at forretningen ikke kan køre videre.
”Vi skal have den sidste tredjedel af SMV’erne op på et tilfredsstillende digitalt sikkerhedsniveau. Regeringen har allerede igangsat en række konkrete initiativer målrettet erhvervslivet, herunder videreudvikling af Sikkerdigital.dk og lanceringen af en Cyberhotline for digital sikkerhed. Men den seneste tids hackerangreb på virksomheder og myndigheder viser, at det her en opgave, vi skal have endnu mere fokus på,” siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.
Kort om analysen
Analysen 'Digital sikkerhed i danske SMV’er´ er en årlig analyse, som følger arbejdet med den digitale sikkerhed i dansk erhvervsliv.
Analyseresultaterne er baseret på Danmarks Statistiks årlige undersøgelse ’IT-anvendelse i virksomhederne’. Data er indsamlet i 2022 blandt 4.193 virksomheder med 10+ ansatte inden for de private, ikke-finansielle byerhverv.
Resultaterne for mikrovirksomheder (med 5-9 ansatte) er ligeledes indsamlet af Danmarks Statistik i deres temaanalyse ”Aktiviteter i små virksomheder” i 2022 og består af 1.537 gennemførte virksomhedsbesvarelser.
Alle data er vægtet, så resultaterne afspejler populationen af danske virksomheder.
Udvalgte hovedkonklusioner om SMV’ernes digitale sikkerhed |
|
Kontakter
Michael Højgaard BangPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 16mihb@digmin.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Ny omfattende undersøgelse: Den digitale demokratiske samtale er under pres31.3.2025 07:00:22 CEST | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde har danske forskere undersøgt borgernes adgang til, deltagelse i og opfattelse af det digitale demokrati. Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads. Men den viser også, at over halvdelen af danskerne ikke tager del i debatter om samfundsforhold online. Hver femte borger ville egentlig gerne deltage, men afholder sig fra det, fordi tonen er for hård. Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres.
Færre borgere har brug for hjælp til offentlige digitale løsninger24.3.2025 09:27:04 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse zoomer ind på borgernes behov for hjælp til offentlige digitale løsninger. I løbet af de seneste to år er andelen af borgere, der har brug for hjælp, faldet næsten 6 procentpoint. Der er ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage fortsat behov for at sætte skub på arbejdet med hjælp og vejledning til de borgere, der oplever udfordringer med de digitale løsninger.
JV Ventilation modtager digital pris10.3.2025 15:43:03 CET | Pressemeddelelse
Digitaliseringsminister Caroline Stage har i dag uddelt prisen for Årets Digitale SMV:Omstilling 2025 ved Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske topmøde. Prisen går til JV Ventilation fra Roskilde.
Danskerne vinker farvel til kobbernettet og får hurtigere internet3.3.2025 11:02:28 CET | Pressemeddelelse
Det gamle kobbernet bliver udfaset. Nu viser nye tal, at danskerne fortsætter med at skifte til nyere teknologier med højere hastigheder – og at danskerne bruger mere og mere data.
Digitaliseringsministeren: Ny rapport viser behovet for, at sociale medier skal bekæmpe misinformation26.2.2025 12:01:05 CET | Pressemeddelelse
Ny rapport undersøger tech-giganternes indflydelse på det danske demokrati, den offentlige samtale og den sociale sammenhængskraft. Rapporten viser, at danskerne let kan blive i tvivl om, hvad de kan stole på online. De har ligeledes svært ved at vurdere, om et billede er ægte eller genereret med AI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum