Vismandsrapport understreger behovet for at fremtidssikre vores velfærd
Det går godt i dansk økonomi, men der skal ikke meget til at rykke på balancerne, viser den nye rapport til dagens møde i Det Økonomiske Råd. Der er brug for, at vi får taget den alvorlige samtale om, hvordan velfærdssamfundet kan hænge sammen fremover, siger KL.
Dansk økonomi er stærk, vurderer de økonomiske vismænd i en ny rapport. Men der skal ikke meget til at rykke på balancerne. Arbejder danskerne mindre, eller trækker de sig hurtigere tilbage fra arbejdsmarkedet end forudsat, så vil det udfordre dansk økonomi.
”Det er jo nogle ret tænkelige scenarier, at danskerne vil arbejde mindre eller trækker sig tilbage tidligere end pensionsalderen. Sker det, får det betydning for den velfærd, kommunerne kan levere, fordi det reducerer mulighederne for at lade velfærden følge velstandsudviklingen og dermed de forventninger, befolkningen har. Derfor er det også vigtigt, at vi hurtigt får taget hul på diskussionerne om, hvordan vi skal gribe dét an,” siger KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo og fortsætter:
”Vi ser ind i en fremtid med stort pres på den offentlige velfærd, drevet af, at vi heldigvis lever længere, og forventninger til velfærd stiger i takt med, at vi som samfund bliver rigere. Men når der hverken er økonomi eller arbejdskraft til det hele, er det nødvendigt, at vi både fagøkonomisk og politisk tager den svære samtale om, hvad vores velfærdssamfund i den situation skal kunne levere.”
Kamp om arbejdskraften intensiveres
Vismandsrapporten peger også på, at vi ser ind i en væsentligt mere afdæmpet udvikling i arbejdsstyrken, end i de seneste mange år.
”Derfor vil kampen om arbejdskraften intensiveres og rekrutteringsproblemerne blive større. I kommunerne er det allerede meget konkret og mærkbart på især ældreområdet, og det vil tage til de kommende år. Vismændene peger på, at tilpasningen på arbejdsmarkedet sker gennem løndannelsen, men den offentlige sektor kan ikke konkurrere med den private sektor i et lønkapløb. Og derfor vil velfærden blive sat under enormt pres,” siger Kristian Vendelbo.
Rapporten omtaler også de aktuelle trepartsforhandlinger om løn- og arbejdsvilkår for offentligt ansatte og peger på, at højere løn til nogle offentlige ansatte bør være baseret på veldokumenterede kriterier for arbejdskraftsmangel. Den offentlige løndannelse var en af de centrale debatter på rådsmødet.
”Vi er også nødt til at se på, om løndannelsen i den offentlige sektor er tilstrækkelig dynamisk og kan følge med i ændringerne i arbejdskraftsbehovet. Derfor er det en god diskussion, om den måde vi forhandler og stemmer forlig hjem på, giver tilstrækkelig mulighed for det.”
Kristian Vendelbo mener, at både rekrutteringsudfordringerne og fremtidsudsigterne for de offentlige finanser understreger behovet for at fremtidssikre vores velfærd.
”Vi er nødt til at spørge os selv, hvad det vil betyde for de offentlige velfærdstilbud, hvis både den offentlige og den private sektor efterspørger ekstra arbejdskraft. Det er et af mange vigtige spørgsmål, som vi er nødt til at få belyst. Og jeg håber, at DØR vil sætte lys på udfordringerne for velfærdssamfundet i den næste halvårsrapport. Og måske også være med til at pege på nogle af de nødvendige løsninger.”
Kontakter
KL's pressevagt
Tlf:33703333Om KL
KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.
Læs mere: www.kl.dk
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
Nyt udspil om kollektiv trafik: Danmark skal hænge sammen20.12.2024 07:34:02 CET | Pressemeddelelse
Det skal være attraktivt at bo, leve, arbejde, uddanne sig og drive virksomhed i alle dele af landet. Det skal den kollektive trafik være med til at understøtte. Derfor foreslår KL en helt ny model, hvor kommunerne og staten er ene om at have ansvaret.
Aarhus Kommune vil stå i spidsen for EU-projektet LIFE ACT13.12.2024 13:29:27 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Kommune og KL er klar til at stille sig i spidsen for at sikre, at vigtige EU-midler til klimatilpasning fortsat kommer de danske kommuner til gavn. Klimatilpasningen laves lokalt.
Beredskaberne skal rustes bedre til klima, cyberangreb og grøn teknologi10.12.2024 14:16:13 CET | Pressemeddelelse
Der er brug for mere materiel, mere uddannelse og flere øvelser til de kommunale beredskaber samt en grundig analyse af fremtidens behov, hvis vi skal skabe tryghed for danskerne, lyder det fra KL forud for forhandlinger om en beredskabsaftale.
Peter Rahbæk Juel bliver KL’s nye næstformand6.12.2024 12:42:18 CET | Pressemeddelelse
En række rokeringer i KL’s bestyrelse og udvalg er på plads.
Styrk vores alle sammens sikkerhed – styrk det kommunale beredskab2.12.2024 07:04:36 CET | Pressemeddelelse
De kommunale beredskaber er i frontlinjen, når det kommer til danskernes sikkerhed. Derfor skal de også fremtidssikres og gøres stærkere, mener KL, som i et nyt udspil giver 5 anbefalinger til hvordan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum