AE uenig med vismænd: Der er plads til at bruge flere penge i 2024, end regeringen lægger op til
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er uenig i, at økonomien er overophedet i den grad, som vismandsrapporten vurderer, og at det er nødvendigt at stramme finanspolitikken. Faktisk er der ifølge den økonomiske tænketank plads til at bruge flere penge på velfærd allerede næste år, selv hvis politikerne ønsker at føre en neutral finanspolitik.

VISMANDSRAPPORT
Det Økonomiske Råds formandskab, vismændene, mener, at dansk økonomi risikerer at bliver overophedet og lægger derfor op til en opstramning af finanspolitikken.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der er repræsenteret i Det Økonomiske Råd, er ikke enige med vismændene i, at finanspolitikken skal strammes.
Den aktuelle BNP-vækst kan nemlig tilskrives ekstraordinært høje indtægter i medicinalindustrien, som ikke nødvendigvis er tegn på en generel overophedning i økonomien. Korrigerer man for medicinalindustrien er dansk økonomi i bakgear, og derfor er der ikke behov for en opstramning.
Samtidig er de kommende år karakteriseret ved demografisk modvind, idet store generationer forlader arbejdsmarkedet og i stigende grad bliver plejekrævende.
Den såkaldte finanseffekt skal således ligge omkring 0,2 procent af BNP frem mod 2030 for at føre en neutral finanspolitik.
"I vores øjne er der ikke behov for en opstramning af finanspolitikken. Set i lyset af den igangværende afmatning og det voksende plejebehov inden for velfærdsområderne, mener vi tværtimod, at der er plads til et højere offentligt forbrug i 2024, end det regeringen lægger op til," siger Michael Rosholm, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og formand for den økonomiske tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Vismændene kan undervurdere den strukturelle beskæftigelse
Vismændene forventer et fald i beskæftigelsen på 20.000 personer i 2024 og 27.000 personer i 2025, som følge af afmatningen i dansk økonomi.
AE forventer ikke, at faldet i beskæftigelsen bliver helt så kraftigt. Tænketanken har tidligere vist i en analyse, at den strukturelle beskæftigelse kan være betydeligt undervurderet.
”Vi forventer, at en større del af beskæftigelsesfremgangen de seneste år er en varig forbedring af det strukturelle beskæftigelsesniveau. Problemet ved at undervurdere den strukturelle beskæftigelse er, at det har betydning for, hvor stort det finanspolitiske råderum bliver beregnet til at være. På den måde kan det få konsekvenser for den førte politik,” siger Michael Rosholm.
Andre udvalgte pointer fra AE’s kommentarer til vismandsrapporten:
- Den faldende arbejdstid er ikke et faktum i alle statistikker
- Råderumsopgørelser er meget følsomme over for metodevalg
- Ejendomsbeskatningen bør øges
- Lagerbeskatning er fornuftig trods ulemper
- Nyt studie konkluderer, at lavere marginalskat øger indkomsten – ikke arbejdstiden
- Vismændene nedjusterer deres skøn for holdbarheden
- Mangel på arbejdskraft er ikke et argument for reformer, der øger det generelle arbejdsudbud
- Huslejeregulering mindsker uligheden
Kontakter
Michael RosholmFormand
Tlf:22 94 18 47rom@econ.au.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkLinks
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
De rigeste danskere trækker tydelige spor: Fire gange højere klimaaftryk end de fattigste16.4.2025 09:19:46 CEST | Pressemeddelelse
Klimaftrykket fra de rigeste danskeres privatforbrug er markant højere end de fattigstes, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Danmarks skattetryk overvurderes i international sammenligning15.4.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skattetryk ligger nummer fem i OECD, når man blandt andet tager højde for landenes forskellige skattesystemer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det betyder, at placeringen er lavere end i OECD’s rå opgørelse.
Liberal Alliances plan vil primært lempe skatten i Nordsjælland, mens 75 kommuner får mindre end gennemsnittet: Se tallet for din kommune27.3.2025 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Stort set alle kommuner vest for Storebælt får mindre end den gennemsnitlige skattelempelse i Liberal Alliances skatteplan, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Partiet vil bruge cirka 33 milliarder kroner på at lempe personskatter.
Uligheden i formuer er vokset de seneste tre år25.3.2025 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Der er blevet større afstand mellem top og bund, når det kommer til danskernes formue, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I løbet af de seneste tre år er uligheden i formuer vokset med omkring to procentpoint målt ved Gini-koefficienten.
Formuerne blev mindre værd i 26 kommuner: Se tallet for din kommune25.3.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Formuerne har udviklet sig meget forskelligt på tværs af landet, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). 23 ud af 26 kommuner, hvor formuerne blev mindre i det senest opgjorte år, ligger vest for Storebælt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum