ARKEN Museum for Samtidskunst

Apolonia Sokol taler om magt og omsorg i sine portrætter

Del

Med den kommende efterårsudstilling APOLONIA SOKOL viser ARKEN værker af den fransk-polske kunstner Apolonia Sokol, der skildrer venner, kunstnere og aktivister fra det undergrundsmiljø, hun kommer fra. 

Apolonia Sokol (f.1988) viser for første gang sine værker frem på en soloudstilling på ARKEN Museum for Samtidskunst fra 13.10.23 til 04.02.24.
Apolonia Sokol (f.1988) viser for første gang sine værker frem på en soloudstilling på ARKEN Museum for Samtidskunst fra 13.10.23 til 04.02.24. Foto: Lasse Dearman

Apolonia Sokol (f. 1988) er portrætmaler og bor i Paris, og hun har boet en årrække i Danmark. Sokol er uddannet i 2015 fra École Nationale Supérieue des Beaux-Arts i Paris, som er Frankrigs mest respekterede kunstakademi. I dag er hun selv professor på kunstakademiet i Normandiet. Mange i Danmark vil kende Sokol fra den prisbelønnede dokumentarfilm Apolonia, Apolonia, der er instrueret af Lea Glob. 

Apolonia Sokol bruger sine nære venner og kunstnerkolleger som motiver, og hendes portrætter er ydmyge, rebelske og fulde af skønhed, nærvær og intensitet. 

De personer, hun skildrer, rummer ofte stærke livsfortællinger, som Apolonia Sokol identificerer sig med. Og de portrætterede udvider rammerne for repræsentation med queer-stemmer fra nutidens multikulturelle samfund, hvor ideologier og syn på køn, individ og frihed ofte støder sammen.

ARKEN store udstilling med Apolonia Sokol er kunstnerens første solopræsentation på et kunstmuseum. Museet viste i 2022 et enkelt stort maleri af kunstneren. 

Dorthe Juul Rugaard, der er seniorkurator på ARKEN, er stolt af samarbejdet: 

Apolonia Sokol er en af de mest betydelige kunstnere på den europæiske kunstscene netop nu, fordi hun maler portrætter, som kritisk og omsorgsfuldt undersøger billedets magt,” siger kurator Dorthe Juul Rugaard og fortsætter. 

Apolonia Sokol bruger sin kunst til at gøre mennesker, som hun kender godt, nærværende for os. Det kan være venner, familie og kolleger. Det er ofte personer, der lever sårbare liv, fordi deres køn og identitet flyder på tværs af samfundets normer, eller fordi de skaber kunst, der taler imod strukturel undertrykkelse.”  

Apolonia Sokols malerier taler direkte ind i vores tid og samfundsdebat, og samtidig går de hånd i hånd med kunstens brogede historie. Hun maler med olie på lærred, en traditionel kunstnerisk disciplin, som hun tager med ind i nutidens flygtige billedverden. Hun knytter bånd til fortidens kunstnere – især kvindelige – der også malede i protest mod overgreb, ulighed og fordomme. 

Udstillingen er støttet af:

Augustinus Fonden

Elly & Aage W Jensens Fond

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Apolonia Sokol (f.1988) viser for første gang sine værker frem på en soloudstilling på ARKEN Museum for Samtidskunst fra 13.10.23 til 04.02.24.
Apolonia Sokol (f.1988) viser for første gang sine værker frem på en soloudstilling på ARKEN Museum for Samtidskunst fra 13.10.23 til 04.02.24.
Download
Apolonia Sokol. Dina, 2022.  Photo Kayhan Kaygusuz
Apolonia Sokol. Dina, 2022. Photo Kayhan Kaygusuz
Download
Apolonia Sokol. The Cure, 2023
Apolonia Sokol. The Cure, 2023
Download

Links

Kunst og arkitektur i verdensklasse

ARKEN har en af Skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst.

ARKENs samling indeholder flere end 400 værker. Det er dansk, nordisk og international samtidskunst primært fra perioden efter 1990.

Følg pressemeddelelser fra ARKEN Museum for Samtidskunst

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ARKEN Museum for Samtidskunst

Monumental verdenskunst og kritisk slagkraft på ARKEN i 202414.12.2023 14:54:14 CET | Pressemeddelelse

Publikum kan glæde sig til at opleve britisk-indiske Anish Kapoor – en af verdens førende samtidskunstnere – på ARKEN Museum for Samtidskunst i 2024. Den store soloudstilling med monumentale skulpturer og installationer er Anish Kapoors første i Skandinavien. Også den helt nye danske samtidskunst og værker i stor skala af Ursula Reuter Christiansen er på udstillingsprogrammet. Den klimakritiske fransk-schweiziske Julian Charrière vises for første gang i en solopræstation i Danmark.

ARKEN udstiller uopførte murstensskulpturer af Per Kirkeby2.10.2023 14:04:42 CEST | Pressemeddelelse

Per Kirkebys murstensskulpturer er et kapitel af kunstnerens virke, der i disse år får stor og fornyet opmærksomhed, og derfor udstiller ARKEN Museum for Samtidskunst til efteråret 13 af Kirkebys monumentale murstensskulpturer. Hovedparten har aldrig været bygget eller vist for offentligheden før. Udstillingen BRICKS – PER KIRKEBY markerer også 50-året for hans første murstensskulptur i byrummet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye