Apolonia Sokol taler om magt og omsorg i sine portrætter
Med den kommende efterårsudstilling APOLONIA SOKOL viser ARKEN værker af den fransk-polske kunstner Apolonia Sokol, der skildrer venner, kunstnere og aktivister fra det undergrundsmiljø, hun kommer fra.
Apolonia Sokol (f. 1988) er portrætmaler og bor i Paris, og hun har boet en årrække i Danmark. Sokol er uddannet i 2015 fra École Nationale Supérieue des Beaux-Arts i Paris, som er Frankrigs mest respekterede kunstakademi. I dag er hun selv professor på kunstakademiet i Normandiet. Mange i Danmark vil kende Sokol fra den prisbelønnede dokumentarfilm Apolonia, Apolonia, der er instrueret af Lea Glob.
Apolonia Sokol bruger sine nære venner og kunstnerkolleger som motiver, og hendes portrætter er ydmyge, rebelske og fulde af skønhed, nærvær og intensitet.
De personer, hun skildrer, rummer ofte stærke livsfortællinger, som Apolonia Sokol identificerer sig med. Og de portrætterede udvider rammerne for repræsentation med queer-stemmer fra nutidens multikulturelle samfund, hvor ideologier og syn på køn, individ og frihed ofte støder sammen.
ARKEN store udstilling med Apolonia Sokol er kunstnerens første solopræsentation på et kunstmuseum. Museet viste i 2022 et enkelt stort maleri af kunstneren.
Dorthe Juul Rugaard, der er seniorkurator på ARKEN, er stolt af samarbejdet:
”Apolonia Sokol er en af de mest betydelige kunstnere på den europæiske kunstscene netop nu, fordi hun maler portrætter, som kritisk og omsorgsfuldt undersøger billedets magt,” siger kurator Dorthe Juul Rugaard og fortsætter.
”Apolonia Sokol bruger sin kunst til at gøre mennesker, som hun kender godt, nærværende for os. Det kan være venner, familie og kolleger. Det er ofte personer, der lever sårbare liv, fordi deres køn og identitet flyder på tværs af samfundets normer, eller fordi de skaber kunst, der taler imod strukturel undertrykkelse.”
Apolonia Sokols malerier taler direkte ind i vores tid og samfundsdebat, og samtidig går de hånd i hånd med kunstens brogede historie. Hun maler med olie på lærred, en traditionel kunstnerisk disciplin, som hun tager med ind i nutidens flygtige billedverden. Hun knytter bånd til fortidens kunstnere – især kvindelige – der også malede i protest mod overgreb, ulighed og fordomme.
Udstillingen er støttet af:
Augustinus Fonden
Elly & Aage W Jensens Fond
Nøgleord
Kontakter
Anne AxholmKommunikationschef
Tlf:+45 51670203anne.axholm@arken.dkBilleder
Links
Kunst og arkitektur i verdensklasse
ARKEN har en af Skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst.
ARKENs samling indeholder flere end 400 værker. Det er dansk, nordisk og international samtidskunst primært fra perioden efter 1990.
Følg pressemeddelelser fra ARKEN Museum for Samtidskunst
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ARKEN Museum for Samtidskunst
2025: ARKEN skruer op for dansk samtidskunst og popkunst fra Kuwait27.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk samtidskunst er i fokus i det nye udstillingsprogram for 2025, som ARKEN hermed præsenterer. Publikum kan blandt andet glæde sig til soloudstillinger med danske kunstnere som Frederik Næblerød, Eva Helene Pade og Kenneth Rasmussen. Derudover bliver der sat punktum for udstillingsrækken NATURE FUTURE med den franske kunstner Marguerite Humeau – og popkunst rykker ind på museet med den kuwaitiske kunstner Monira Al Qadiri.
Vestegnens unge får frie tøjler til at skabe og drive et nyt udendørs kunstværk19.11.2024 14:52:55 CET | Pressemeddelelse
ARKEN og unge på Vestegnen skriver kunsthistorie med et nyt projekt – Third Space – fordi det er første gang, at unge lukkes ind i museets maskinrum og får frie tøjler til at skabe et multifunktionelt kunstværk fra bunden. Det ventes at stå færdigt i foråret 2025, og det bliver samtidig et nyt mødested for Vestegnens unge, der selv skal udvikle og drive aktiviteterne.
Solarstalgia – Julian Charrière18.9.2024 15:32:14 CEST | Pressemeddelelse
Med udstillingen ’Solarstalgia’, som åbner 28. november 2024, tager den fransk-schweiziske kunstner Julian Charrière publikum med på en rejse gennem fortidens og nutidens skove. Undervejs i udstillingen dykkes der ned i den dybe geologiske tid, hvor den aktuelle miljøkrises udspring kan findes.
Season Opening: Jeg er ild og vand – Ursula Reuter Christiansen29.7.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kom med til Season Opening af Jeg er ild og vand – Ursula Reuter Christiansen d. 22.08.24 på ARKEN.
ARKEN åbner markant udstilling med Ursula Reuter Christiansen20.6.2024 13:24:48 CEST | Pressemeddelelse
Udstillingen "Jeg er ild og vand" er en unik mulighed for at opleve nye værker af Ursula Reuter Christiansen og reflekterer over, hvordan vi mennesker navigerer i en verden fyldt med både håb og fortvivlelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum