NEXT Uddannelse København

Danmarks første grønne svendeprøve er en realitet

Del

To tømrerelever fra NEXT Uddannelse København har som de første nogensinde været oppe til en grøn svendeprøve. Trækonstruktionen i deres praktiske svendestykker bestod af organiske, biogene materialer. Begge svendeprøver blev bedømt med den højeste karakter, og begge elever har modtaget den særlige og traditionsrige håndværkermedalje for et exceptionelt svendestykke. 

For at kunne sætte strøm til den grønne omstilling i samfundet, kræver det, at Danmarks faglærte får grønne kompetencer. NEXT Uddannelse København har afholdt landets allerførste grønne svendeprøve på tømreruddannelsen.

De to tømrerelever Martin Sejersen og Frederik Thordal Pedersen takkede ja, da de som landets første fik mulighed for at trække en grøn svendeprøve som afsluttende opgave på deres tømreruddannelse. 

“Vi er virkelig glade og taknemmelig for, at det har kunnet lade sig gøre, og skolen har taget initiativ og arbejdet for at få godkendt den første grønne svendeprøve. Vi synes, at det er vigtigt, at både erhvervsskolerne og eleverne skubber på for, at der sker en udvikling på det her område, og så flere faglærte kan bidrage med holdbare løsninger til gavn for samfundet,” fortæller Martin Sejersen og Frederik Thordal Pedersen, der også begge modtog sølvmedaljer for deres svendestykke.

Begge tømrerelever har under deres uddannelse vist stor interesse for bæredygtigt byggeri, organiske materialer og efterspurgt undervisning om dette. De er ligeledes begge engageret i foreningen Lærlinge for Bæredygtighed, der arbejder for at få mere bæredygtighed ind på erhvervsskolerne og ud i virkeligheden.

Vil uddanne fremtidens grønne tømrere

Uddannelsesleder på tømrerhovedforløbet Jakob Majvig Andersen er stolt over, at NEXTs tømreruddannelse nu kan tilbyde en grøn version af den almindelige svendeprøve som alternativ. Den grønne svendeprøve har været igennem en godkendelsesproces i det faglige udvalg, før der var endeligt grønt lys.

Den grønne svendeprøve fungerer som en slags pilotprojekt, men han er sikker på, at flere tømrerelever fremover vil vælge den vej frem for den almindelige prøve. Faktisk har tre tømrerelever på næste svendeprøvehold allerede tilkendegivet, at de også vil op til en grøn svendeprøve. 

“Vi har valgt at gå forrest og sætte det her i søen, dels fordi den grønne omstilling allerede er i gang, og dels vil vi gerne uddanne tømrere med en grøn profil, der kan stille spørgsmålstegn ved tingenes tilstand og tænke mere klimavenligt,” siger Jakob Majvig Andersen og tilføjer:

“Vores mål er, at de grønne tiltag i faget bliver flere, og at vi på sigt har undervist alle vores tømrerelever i bæredygtigt byggeri, så de føler sig godt klædt på til at lave en grøn svendeprøve og kan bruge de grønne kompetencer i praksis ude i samfundet. Det tager tid, men vi er godt på vej.”

Svendeprøveholdet bestod af i alt 150 eux og eud-tømrerelever. Det er det største hold i nyere tid for erhvervsskolen. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Følg pressemeddelelser fra NEXT Uddannelse København

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra NEXT Uddannelse København

Cubo Arkitekter vinder konkurrencen om et nyt praksisakademi på Nørrebro i København20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Udover Cubo Arkitekter deltog tre teams i arkitektkonkurrencen. Det vindende team består af Cubo Arkitekter, Nordic Office of Architecture, Dominia og DETBLÅ. ”I bedømmelsen er der lagt vægt på vinderforslagets gennemarbejdede, robuste og funktionelle kvalitet, der både understøtter teoretisk fordybelse, eksperimenter, arbejdet i værksteder og ikke mindst rammerne for elevfællesskabet. Oveni kommer hensynet til bæredygtighed, og at praksisakademiet kommer til at åbne campus mod byen med en moderne fortolkning af industribygninger,” oplyser NEXTs direktør Ole Heinager på vegne af bedømmelsesudvalget. Praksisakademiet bliver et samlingspunkt for unge på NEXTs gymnasie- og erhvervsuddannelser på Campus Nørrebro. A.P. Møller Fonden har doneret 125 millioner kroner til projektet, der har et samlet budget på 250 millioner kroner. I forbindelse med offentliggørelsen af donationen sagde Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A.P. Møller Fonden: ”Dansk erhvervsliv har brug for dygtige, fagligt

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye