PsykiatrifondenPsykiatrifondenPsykiatrifonden

Rapport afslører store regionale forskelle på, om børn får hjælp, når forældre har en psykisk sygdom

Del

Der er behov for en ny, ensartet og systematisk praksis omkring børn, som har forældre med psykisk sygdom. Det fastslår Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond i en rapport, som afdækker store regionale forskelle på, om og hvordan børnene får hjælp. Børnene har langt større risiko for mistrivsel og dårligere opvækstvilkår end andre børn, og derfor er en ny tilgang afgørende, mener de tre organisationer.

I Danmark vokser omkring 310.000 børn op med en eller flere forældre med psykisk sygdom. Det er en særligt udsat børnegruppe, som er i markant øget risiko for mistrivsel, og som har sværere opvækstvilkår end deres jævnaldrende.

Børn med forældre, der er i kontakt med voksenpsykiatrien, oplever dog langt fra altid, at der bliver spurgt ind til dem og deres trivsel – til trods for at psykiatrien har direkte adgang til forældrene og dermed en unik mulighed for at opspore børnene.

Det viser en ny rapport, som gennemgår relevant lovgivning samt regionernes praksis, retningslinjer og data på området. Rapporten er lavet i regi af ”Spørg mere”, som er et partnerskab mellem Børns Vilkår, Psykiatrifonden og Ole Kirk's Fond.

Ny rapport:
Opsporing af pårørende børn til patienter i voksenpsykiatrien

”Det er alt for tilfældigt, om børn som pårørende får den opmærksomhed og støtte, de kan have brug for. Vi ved, at mange af børnene ofte vil gøre alt for ikke at være til besvær, og derfor kan man ikke forvente, de selv rækker ud efter hjælp. Investeringen i at indføre en mere systematisk, ensartet opsporing og gode, relevante støttetilbud på det her område vil komme mange gange igen,” siger Helle Tilburg Johnsen, vicedirektør i Børns Vilkår.

Stor forskel på regioners praksis
Der er ikke regler i dansk lovgivning, som forpligter regionerne til at opspore og tilbyde hjælp til børn af forældre i voksenpsykiatrien. Alle regioner har fastsat procedurer for inddragelse af børn, men rapporten viser, at der er stor forskel på, hvordan regionerne griber det an, og at det er meget begrænset, hvad der indsamles af data om målgruppen og indsatsen.

Derfor anbefaler de tre organisationer bag Spørg Mere, at sundhedsloven justeres med inspiration fra norsk lovgivning, så sundhedspersonalet i voksenpsykiatrien forpligtes til at spørge ind til, om en patient har hjemmeboende børn. Det skal noteres i patientens journal, om der er blevet spurgt til børn, for at sikre at børn med støttebehov opspores.

”Det er på tide, at børnene bliver prioriteret, også af politikerne, der skal stille krav om en bedre praksis. Det her handler om 310.000 børn, som har en øget risiko for at udvikle psykiske vanskeligheder, sammenlignet med børn, der ikke har en forælder med psykisk sygdom. De bør have både ret og adgang til langt bedre og systematisk hjælp, end de har i dag. Og samtidig er det meget vigtigt at støtte forældrene i forældrerollen,” siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.

Giver samfundsøkonomisk mening
En registerundersøgelse, som SDU udarbejdede tidligere i år i samarbejde med Spørg mere, viste at børn af forældre med psykisk sygdom har større risiko for selv at udvikle en psykisk sygdom, for at blive anbragt uden for hjemmet og for at være involveret i kriminalitet. Børn af forældre med psykisk sygdom klarer sig ofte også dårligere i uddannelsessystemet og er oftere på overførselsindkomst end børn, der ikke er vokset op med forældre med psykisk sygdom.

”Alle børn fortjener en tryg barndom, uanset hvor i Danmark, de bor, og hvilken familie, de vokser op i. Udover at det giver utrolig god mening rent menneskeligt at opspore disse børn, som har større risiko for mistrivsel, så giver det også mening på et samfundsøkonomisk plan at yde den nødvendige hjælp, siger Ole Kirk’s Fonds direktør, Karin Skjødt Hindkjær.

Nøgleord

Kontakter

Psykiatrifonden: 2371 2688
Børns Vilkår: 2020 4459
Ole Kirk’s Fond: 2363 5505

Billeder

Links

Om Spørg mere

  • ”Spørg mere - så fylder det mindre” er et partnerskab mellem Børns Vilkår, Psykiatrifonden og Ole Kirk’s Fond.
  • Partnerskabets vision er, at alle børn og unge af forældre med psykisk sygdom er i trivsel i 2030: De udvikler sig alderssvarende, og deres risiko for selv at udvikle psykisk sygdom er mindre end i dag.
  • På hjemmesiden www.spørgmere.dk står partnerskabets anbefalinger til, hvordan der skal sikres støtte og hjælp til børn som pårørende til forældre med psykisk sygdom.

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Få en god snak med børn om følelser med elefanter, ordlege og tegninger5.7.2024 12:44:13 CEST | Pressemeddelelse

Under hele eventet 'Find elefanten - oplev Aarhus' kan man være med i ’Min elefant’-tegnekonkurrencen, hvor Psykiatrifonden finder en ny vinder hver fredag. Man kan også tage på tal-skattejagt blandt elefanterne og måske blive den heldig vinder af skattejagten. De 30 elefantkunstværker, mange allerede har opdaget i Aarhus' gader, skal være med til at gøre det lettere at tale om psykisk sygdom, også i børnehøjde.

Find elefanten: Dronningen åbner kunstevent og roser Benthe og Ediths digte20.6.2024 16:08:03 CEST | Presseinvitation

Elefanten i rummet i form af et kunstværk af Aarhus-kunstneren Hans Krull blev afsløret af H.M. Dronning Mary ved Aarhus Øje i dag. Det markerede åbningen af sommerens kunstevent, der skal få os til at tale åbent om psykisk sygdom, Find elefanten - oplev Aarhus. To beboere fra bostedet Enghaven i Horsens læste hver et digt op for Dronningen og mødte tydelig støtte og opbakning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye