Det kommunale bureaukrati vokser og stjæler tid
Bureaukratiet i kommunerne er vokset de seneste år på trods af politiske intentioner om det modsatte. Det er alarmerende i en tid, hvor velfærden er under hårdt pres, blandt andet fordi vi mangler arbejdskraft. Derfor skal vi også sikre, at vi bruger arbejdstiden og ressourcerne optimalt, siger administrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris fra Lederne.
I dag trækker Folketinget officielt i arbejdstøjet igen og indleder et nyt folketingsår. I Lederne har vi med glæde noteret, at regeringen allerede har meldt ud, at øverst på deres prioriteringsliste står manglen på arbejdskraft, som statsministeren har kaldt ”den nye valuta”.
Der varsles et opgør med unødvendigt bureaukrati - og det er er vigtigt i denne forbindelse.
For godt halvdelen af de kommunale ledere oplever, at listen over dokumentationskrav, de bliver mødt med fra staten og kommunen, er vokset de seneste to år. Det lægger beslag på mere og mere af både ledernes og medarbejdernes tid. Det viser en spørgeundersøgelse blandt 438 kommunale ledere, der er medlemmer af Lederne.
Derfor ser administrerende direktør i Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris det som helt afgørende at få luget ud i antallet af dokumentationskrav.
- Det er alarmerende, at både ledere og deres medarbejdere bruger mere tid på dokumentation i dag end for to år siden. Selvom langt de fleste krav og regler er indført med de bedste intentioner, så skader det velfærden, når f.eks. sosu-assistenten skal bruge mere tid på papirarbejde og mindre tid på den ældre. Det tager tid fra kerneopgaven, vel at mærke i en situation, hvor der er mangel på arbejdskraft, og medarbejderne fortæller, at de må løbe stærkere, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Over halvdelen af lederne svarer, at de selv bruger mere tid på at leve op til dokumentationskrav end for to år siden, og seks ud af ti svarer, at det samme gør sig gældende for medarbejderne.
Det går ud over den tid, lederne har til andre opgaver. Hver tredje leder svarer, at de har mindre tid i dag end for to år siden til at lede og føre politiske beslutninger ud i livet.
- Vi skal væk fra detailplanlægningen og i stedet vise de offentlige ledere og medarbejdere den tillid de fortjener. Det betyder, at vi skal luge ud i dokumentationskrav og afkrydsningsskemaer, og i stedet i langt højere grad lade det være op til ledere og medarbejdere i mødet med borgeren at finde ud af, hvad der er brug for. Det vil både løfte velfærden og arbejdsglæden i den offentlige sektor, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Kontakter
Dorthe KandiLederne, konst. pressechef
Tlf:23994962dka@lho.dkFølg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Finanslov mangler konkrete tiltag, som kan sikre mere arbejdskraft22.11.2024 10:14:20 CET | Pressemeddelelse
Dagens finanslov rummer en række fornuftige initiativer men skøjter for let hen over en af de største udfordringer netop nu – manglen på kvalificeret arbejdskraft. Lederne opfordrer ikke mindst til at styrke mulighederne for at hente flere hænder og hoveder uden for EU’s grænser.
Giv kandidatreformen et frikvarter20.11.2024 16:05:02 CET | Pressemeddelelse
Dagens rapport fra Kandidatudvalget viser, at den kommende universitetsreform rammer de forkerte uddannelser og bliver for uoverskuelig for studerende og deres kommende arbejdsgivere. Derfor bør reformen gentænkes, vurderer Lederne.
COP29: Verden lytter til danske ledere11.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Skal det lykkes at redde klimaet, er der brug for konsekvent og modig ledelse, som samler alle generationer. Det er budskabet fra Lederne under FN’s klimatopmøde, som bliver indledt i Baku i Aserbajdsjan i dag.
Ungeløfte uden støtte til succesrigt projekt22.10.2024 16:39:44 CEST | Pressemeddelelse
Det netop præsenterede ungeløfte er desværre uden støtte til initiativet Lederalliancen, som indeholder præcist det, politikerne efterspørger – nemlig en håndholdt indsats, der hjælper de unge ind på arbejdsmarkedet. Det er skuffende, mener Lederne.
Lederne: Ambitiøst uddannelsesudspil med både potentialer og risici8.10.2024 12:32:49 CEST | Pressemeddelelse
Både regeringens ønske om at tiltrække flere udenlandske studerende og introduktionen af en ny, erhvervsrettet gymnasieuddannelse (EPX) er godt nyt for manglen på kvalificeret arbejdskraft. Men øgede adgangskrav til det almene gymnasium kan få uheldige konsekvenser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum