DEAS

Fokus på ansvar og udfordringer i ejendomsbranchen ved Energispring-debat hos DEAS Group

Del

Hvilken betydning får de nye EU-reguleringer for bygninger? Hvordan ser fremtidens krav til energiforsyning ud? Og hvad stiller ejendoms- og byggebranchen op, når ressourcerne bliver knappe? Det var nogle af de store, vigtige spørgsmål, der blev debatteret hos DEAS Group torsdag den 28 september med deltagelse af blandt andre Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod.

I samarbejde med P+ og PKA lagde DEAS Group lokaler til Energisprings ”Debatsalon”, hvor spændende navne fra ejendomsbranchen var til stede for at debattere, hvad der skal til for at imødekomme fremtidens mange og vigtige klimakrav til de københavnske ejendomme. Debatterne foregik foran 100 tilmeldte deltagere.

”Vi er i DEAS glade og stolte over at have lagt lokaler til vigtige debatter i dag. For os har det været væsentligt, at vi tager en ærlig dialog og debat om, hvordan vi som ejendomsbranche løfter vores ansvar. Heldigvis kan debatter som disse hjælpe os med inspirere hinanden og spille hinanden bedre. Det var med udgangspunkt i dén tanke, at man grundlagde Energispring-partnerskabet i sin tid, og jeg synes dagens debat beviser, hvorfor et partnerskab som Energispring er relevant. Særligt i en tid, hvor vi står over for store klimamæssige omvæltninger i branchen.” Siger Hans Andersen, Senior Director, Sustainability, DEAS Group.

Livlig debat om vigtigheden af data
Dagen blev åbnet af Signe Sand, arkitekt og rådgiver i Klimabevægelsen, der fik løftet stemningen med en venlig opsang om det store klimaansvar, ejendomsbranchen står med. Således var der åbnet for debat.

Særligt livlig var debatten og dialogen om, hvordan ejendomsbranchen fremover skal efterleve de nye klima- og miljøkrav fra EU til bygninger. Kravene betyder nemlig, at data fremover kommer til at spille en afgørende rolle. Desuden blev det debatteret, hvordan finansieringsrammerne omkring fast ejendom også bliver påvirket af den enkelte ejendoms kvalitet fremover.

Der var enighed om, at ejendomsbranchen må gå sammen og i fællesskab finde metoder til at indsamle den vigtige data, der kan dokumentere og bane vejen for ansvarlige løsninger. Her blev der bl.a. henvist til vigtigheden af nye samarbejder som ”Real ESG” – et nyt fælles samarbejde i branchen om et digitalt værktøj til at måle og sammenligne data.

”Vi står over for nye store skridt, når det kommer til at løfte vores klimaansvar i ejendomsbranchen. Data og dokumentation på klima- og miljøtiltag bliver helt afgørende henover den næste tid - særligt i forhold til EU-taksonomien. Efter dagens debat står det klart, at der er stort fokus på dataarbejdet i branchen lige nu, og her må vi inspirere hinanden. I DEAS arbejder vi på at være på forkant med kravene og arbejder lige nu målrettet med screeninger, der kan levere det nødvendige data fremover på alt lige fra taksonomi til biodiversitet.” Siger Hans Andersen, Senior Director, Sustainability, DEAS Group.

Hvordan skifter ejendomsbranchen gear?
Det overordnede spørgsmål for debatsalonen var, hvordan ejendomsbranchen får sat yderligere fart i de allerede positive forandringer. Derfor var det også spørgsmålet, som dagens større paneldebat tog sit udgangspunkt i. Her var der enighed om, at branchen har et stort ansvar, når det kommer til at nedbringe CO2 aftrykket.

Et afgørende spørgsmål var, om forandringen skal komma via pisk eller gulerod.

Vi står i en situation, der er så alvorlig, at vi ikke kan vente, og vi er nødt til at sætte gang i mange ting samtidig. Som kommune har København et kæmpe ansvar. F.eks. kan vi stille skrappe klimakrav til leverandører - på den måde giver vi virksomheder mulighed til at udvikle nye produkter, som også kan bruges i resten af verden. Vi skal også hjælpe med at udvikle en ny æstetik - kan man f.eks. synes, at en bygning er smuk, hvis den har en enorm klimabelastning? Og så skal vi bo tættere sammen. I København er der 20% af befolkningen, der bor sammen med nogen, de ikke er i familie med.” Siger Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune.

Og forandringen skal ikke kun ske på de store erhvervs- og udlejningsejendomme. DEAS administrerer også ejer- og andelsforeninger, og her er der behov for at skabe incitamenter til, at foreningerne også følger med.

”Det er afgørende, at vi også får foreningerne med på vognen. Det offentlige og vi som branche har et ansvar for at skabe incitamenterne til, at de også skifter gear og f.eks. får accelereret deres energieffektiviseringer af deres ejendomme. Det bliver helt væsentligt fremover, fordi vi jo hører, at finansieringerne forventeligt vil blive påvirket af ejendommens kvalitet,” lød det fra Hans Andersen under debatten.

Derudover peger han også på, at der venter nye udfordringer med målsætningerne forude.

”Nu har vi i branchen forholdt os til vores klimamålsætninger inden for Scope 1 og Scope 2 – altså tiltagene inden for vores egne døre. Nu står vi så overfor Scope 3 – uden for vores egne døre. Her venter nye store opgaver: Hvilke krav stiller vi til leverandører? Og hvordan lever vi op til dem? Bliver de efterlevet?” Siger Hans Andersen, Senior Director, Sustainability, DEAS Group.

Nye partnere i Energispring
Dagens debatsalon bød afslutningsvis på helt nye partnere i Energispring, efter fsb, VIBO, KAB og Boligforeningen AAB officielt blev en del af Energispring. Dermed er den almene sektor nu også en del af partnerskabet.

De nye partnere underskrev derfor officielt Energispringaftalen sammen med Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod. Det bringer Energispring op på i alt 51 partnere.

Talere ved debatten:
Signe Sand, Arkitekt og rådgiver for bygninger og byggeri, Klimabevægelsen
Mette Quist, Underdirektør, EjendomDanmark
Lene Troen Lundgaard, Chief Sustainability Consultant, Danske Bank
Ulla Jensen, Senior Sustainability Manager & Executive Assistant, KIRKBI
Helle Juhler-Verdoner, Branchechef, Intelligent Energi
Pil Damgaard Hasselager, teamleder, Område for Klima, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
Christian Koch, Professor, ressourceøkonomi og cirkularitet, Syddansk Universitet
Frederik Noltenius Busck, Co-CEO og Head of Land, CPH Village
Line Barfod, Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune
Christian Gjessing Bruun, ESG og Bæredygtighedschef, AKF
Lone Zeeberg Nielsen, Bygge- og udviklingschef, fsb
Peter Gravesen, Senior Porteføljemanager, PKA
Hans Andersen, Senior Director, Sustainability, DEAS Group
Morten Østrup Møller, Head og Asset Management, P+

Mere info:
Læs mere om ’Energispring’ her: Reducér energiforbruget | Energispring (kk.dk)

Læs mere om dagens debatsalon her: Energispring og DEAS inviterer til debatsalon om fremtidens energieffektive og klimavenlige bygninger i København! (bygge-anlaegsavisen.dk)

Læs mere om ”Real-ESG”-værktøjet her: Ejendomskæmper vil konkurrere med gratis esg-værktøj (borsen.dk)

Kontakter

Billeder

Om DEAS Group

DEAS Group (DEAS Holding A/S) er en nordisk end-to-end strategisk samarbejdspartner, der dækker hele værdikæden i ejendomsbranchen.   

DEAS Group er samarbejdspartner og rådgiver for nationale og internationale investorer i Norden samt andre stakeholders under to separate brands: DEAS Asset Management A/S og DEAS A/S, som begge er helejede selskaber i DEAS Group.   

Med basis i de tre fokusområder, ’Stakeholder Management’, ’Social Impact’ og ’Innovation’, leverer et dedikeret team af 1.000 ejendomsspecialister med dyb indsigt i de lokale markeder rådgivning og alle typer af services inden for fast ejendom, så som transaktionsrådgivning og asset management samt udvikling, byggeteknisk rådgivning med projektledelse og bygherre-, energi-, klima- og bæredygtighedsrådgivning samt offentlig-privat partnerskaber (OPP).   

DEAS er til stede i otte nordiske byer med en samlet portefølje under forvaltning på over 2.600 ejendomme med et samlet areal på 13 mio. m2 og mere end 39 mia. EUR i forvaltet ejendomsværdi (AUM). DEAS Group ejes af den førende europæiske kapitalfond Montagu Private Equity.

Følg pressemeddelelser fra DEAS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEAS

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum