TUBA

Ny antologi af unge, der er opvokset med forældre med misbrugsproblemer: ”Man er ikke kun sin fortid”

Del

På organisationen TUBAs skriveskole har 10 unge, der er vokset op med forældre med alkohol- og stofmisbrug, i et forløb på seks måneder fordybet sig i litteraturen og udviklet deres skrivekundskaber. Teksterne er nu samlet i antologien Løg, der er blevet til i samarbejde med Forlaget Gyldendal.

I TUBAs lokaler på Vesterbro i København har 10 unge mennesker, der alle har det til fælles, at de er vokset op med forældre med misbrug, i et forløb på seks måneder mødtes i TUBAs skriveskole. Her har Skriveskolens kursus-duo bestående af Christina Thiemer, publikumschef på Copenhagen Contemporary og tidligere eventchef hos Gyldendal, og Jeppe Berg Sandvej, psykoterapeut og regionsleder for TUBAs Region Syddanmark, skabt et rum, hvor faglighed, tryghed og lysten til at skrive er i fokus.

”På skriveskolen er der allerede fra start en tryghed i rummet, helt uden man kender hinanden. Det er et omsorgsfuldt og imødekommende rum, og jeg er altid gået derfra med opløftet energi. Der er mange fællesnævnere og en fælles forståelse, men os, der sidder i rummet, er også vidt forskellige,” lyder det fra Frederikke Mains, der har deltaget på årets skrivehold.

Netop forskelligheden afspejles også i den nye antologi Løg, som er blevet til i et samarbejde med Forlaget Gyldendal, hvor skriveholdet også har været på workshop som en del af forløbet. I antologien udfoldes temaer som venskab, familieliv, OCD, seksualitet, køn og identitet.

”Man er jo ikke kun sin fortid. Det synes jeg også, er ret vigtigt med TUBAs skriveskole. Det er ikke et must, at man skal skrive om sin opvækst, men selvom jeg skriver om noget andet, tænker jeg alligevel, at det finder vej ind i teksten. Måske mere som en form for sårbarhed eller særlig melankoli,” fortæller Frederikke Mains, hvis bidrag til antologien, Vi bygger dagene af vores æg, handler om at være i fertilitetsbehandling.

Forbløffende mange unge fra familier med misbrug har litteraturen som tilflugtssted

TUBAs skriveskole har eksisteret i fire år, og der kommer mange ansøgninger hvert år. Det giver god mening, ifølge regionsleder Jeppe Berg Sandvej, som står i spidsen for skriveskolen sammen med publikumschef Christina Thiemer.

”Efter fire år med TUBAs skriveskole kan vi konstatere, at forbløffende mange unge, der er vokset op med forældre med misbrugsproblemer, har skriftsproget som tilflugtssted. Der ligger et kæmpe uopdaget potentiale her. TUBA har lavet samtaleterapi i over 25 år – og det er helt vidunderligt og står for sig – men det er også gået op for os siden, at nogle af de unge sidder på en ressource, som på den ene side virker som et outlet for de unge selv – og som på den anden side kan berige os læsere, der bliver inviteret ind,” fortæller Jeppe Berg Sandvej.

”Når du er vokset op med misbrugende forældre, har din verden ofte centreret sig om det, og du har ikke fået mulighed for at spørge til din egen virkelighed, til din egen stemme og sprog. Virkelighed, sprog og selvforståelse hænger sammen, og på skriveskolen får de unge mulighed for at etablere en kontakt til sig selv gennem sproget,” siger han.

Med hvert hold forsøger de to kursusundervisere at skabe et rum, hvor de unge kan genstarte.

”Der er plads til at eksperimentere, til at være modig, men også til de dårlige dage. På skriveskolen kan man komme og være sammen med andre unge, der også er interesseret i at skrive,” lyder det fra Jeppe Berg Sandvej.

Det er ikke enten eller

”Som ung i en familie ramt af misbrug overtilpasser man sig – også rent sprogligt. Unge, der kommer i TUBA, bærer generelt på meget angst, og det gør sig også gældende for unge på skriveskolen. De er ekstra opmærksomme, på vagt og selvkritiske. Når man bærer på meget angst, kan det være svært at være at udtrykke sig i relationer og sociale settings,” fortæller Jeppe Berg Sandvej og fortsætter:

”Men noget af det, vi kan etablere sammen på TUBAs skriveskole, er, at det er okay at have den angst i kroppen. Vi kan godt være sammen alligevel – og vi kan endda finde genveje ind til at få vist hinanden, hvem vi er. Det gør vi igennem teksterne, igennem at dele, igennem at turde læse op og ved at lytte til hinandens stemmer.”

Jeppe Berg Sandvej og Christina Thiemer håber, at de unge efter seks måneder på TUBAs skriveskole sidder tilbage med erfaringen af, at de ting, de bærer med sig fra en besværlig opvækst, ikke behøver bremse dem i at udfolde sig kreativt i sproget, men tværtimod kan give deres udtryk ekstra farve og dybde.

”Det hele er jo ikke gjort på et halvt år, men jeg oplever, at de bliver gladere for deres stemme, og at de får mere tiltro til sig selv og til deres ret til at tage ordet,” slutter Jeppe Berg Sandvej.

Hvorfor Løg?

Fra bogens bagside:

Løg er rå og stærke. Løg kan få dig til at græde. Løg kan være svære at sluge. Løg er survivors og kan overleve længe i køleskabet, selvom du måske har glemt alt om dem. Løg spirer pludseligt. Ud af det blå bliver de grønne.

Antologien kan købes i boghandlen Thiemers Magasin på Tullinsgade 24, København V. Den koster 50 kroner, som går ubeskåret til TUBAs arbejde med unge fra familier med alkohol- og stofmisbrug.

Antologien kan også købes via TUBAs webshop eller ved at skrive til presse@tuba.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Download
Christina Thiemer, publikumschef på Copenhagen Contemporary, og Jeppe Berg Sandvej, psykoterapeut og regionsleder i TUBA, holder tale for årets skrivehold på TUBAs skriveskole ved receptionen for antologien Løg d. 21. september på Forlaget Gyldendal.
Christina Thiemer, publikumschef på Copenhagen Contemporary, og Jeppe Berg Sandvej, psykoterapeut og regionsleder i TUBA, holder tale for årets skrivehold på TUBAs skriveskole ved receptionen for antologien Løg d. 21. september på Forlaget Gyldendal.
Download

Links

Om TUBA og TUBAs skriveskole

TUBAs Skriveskole

Skriveskolen er et længere forløb, hvor 10 unge mellem 18-35 år med tilknytning til TUBA får mulighed for at udvikle deres talent for at skrive. Den blev til i samarbejde med Forlaget Gyldendal i 2019 efter, at TUBA på en forfatterworkshop på TUBAs årlige sommerhøjskole fik øje på de unges litterære talent.

I undervisningen indgår der en skriveworkshop og et forlagsbesøg hos Gyldendal, inspirationsbesøg af forfattere og andre oplægsholdere, der arbejder professionelt med skrivning og litteratur. I år havde holdet besøg af forfatteren Casper Eric.

Skolen er finansieret af private fondsmidler. Antologien er trykt og sponsoreret af Scandinavian Print Group.

Det er muligt at få et indblik i skriveskolen ved at lytte til podcasten i to dele, Man kan skrive om alt, der tager udgangspunkt i holdet fra årgang 21/22. Den kan findes på diverse podcasttjenester.

Fakta om de unge og om TUBA

TUBA tilbyder gratis hjælp, rådgivning og terapi til børn og unge mellem 14 og 35 år. Udover individuel terapi og gruppeterapi tilbyder TUBA også onlinerådgivning. I 2022 havde TUBA over 3.000 unge, der er opvokset i hjem ramt af misbrug, i terapeutisk behandling i organisationens 33 afdelinger fordelt rundt i landet.

Det er svært at sige præcist, hvor mange børn og unge der vokser op i familier med misbrug. Især fordi misbruget i mange familier foregår bag lukkede døre og holdes skjult for omverdenen. Ifølge Sundhedsstyrelsen vokser 109.000 børn og unge mellem 0-18 år op i familier med aktive alkoholmisbrug.

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

TUBA: Påsken er en svær tid, hvis man vokser op i hjem med misbrug. Med Konservatives forslag om behandlingsgaranti, kan der snart være hjælp på vej28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Påske rimer på æg og rejer, karrysild og snaps. Men for de 109.000 børn og unge, der lige nu vokser op med forældre med alkoholproblemer, er højtiden forbundet med forhøjet konfliktniveau, bekymringer og ondt i maven. Nu kan der snart være hjælp på vej. Konservative Folkeparti har nemlig fremsat et beslutningsforslag, som skal sikre, at de børn og unge, der vokser op i hjem med misbrug, kan få den hjælp, de har brug for.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye