Fødevarestyrelsen kontrollerer aflivning af dyr i grise- og kvægbesætninger
Syge dyr skal aflives med omtanke. Fødevarestyrelsen kontrollerer nu, om besætningsejere og medarbejdere afliver grise og køer korrekt. Formålet er at spare dyrene for unødige lidelser.
Når en gris eller ko bliver syg eller svækket og må aflives ude i besætningen, så stiller dyrevelfærdsloven krav til ejeren om at gøre det med mindst mulig lidelse. Derfor er der regler om, at besætningsejeren har procedurer, instruerede medarbejdere og tilgængeligt udstyr til at klare opgaven, også når den opstår akut.
- Når et dyr bliver aflivet, skal det være bedøvet, så det ikke kan føle smerte. Derfor er det vigtigt, at både besætningsejeren og medarbejderne kan se, hvornår et dyr er blevet tilstrækkeligt bedøvet og i øvrigt er forberedt på opgaven, når den pludseligt opstår, siger enhedschef Christian Strøyer, Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen indleder nu stikprøvekontrol af aflivninger af dyr i store og mellemstore besætninger med grise og kvæg. Hvis ejer eller medarbejdere selv udfører aflivning, vil Fødevarestyrelsens tilsynsførende bl.a. kontrollere personalets procedurer og instrukser samt aflivningsudstyret. Der skal nemlig være tilgængeligt og funktionsdygtigt aflivningsudstyr, så ejer eller medarbejdere kan skride til aflivning, når det er nødvendigt for at spare dyret for lidelse. Som et sidste kontrolpunkt kontrollerer Fødevarestyrelsen faciliteter til opbevaring af døde dyr. De kan være bærere af smitsomme sygdomme. Derfor skal døde dyr være kapslet inde indtil de bliver afhentet, så skadedyr og ådselædende dyr ikke kan komme til dem.
- Der er en betydelig risiko for, at dyrene kommer til at lide, hvis ejer eller medarbejdere ikke er forberedt på aflivningen af en specifik type dyr. Derfor er kompetencer, procedurer og udstyr vigtige for at sikre en hurtig og human aflivning, siger Christian Strøyer.
En aflivningskontrol, som Fødevarestyrelsen gennemførte i 2010, viste, at besætningsejerne havde strammet op i forhold til 2008. Siden har landbrugsorganisationerne fulgt op med kampagner og vejledning, og Fødevarestyrelsen følger nu op med kontrol og vejledning i en kampagne med stikprøvekontroller, der løber året ud.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum