Anima

Litauen forbyder pelsavl som det 20. land i Europa

Del

Litauen har som det 20. land i Europa forbudt pelsdyravl. Den Litauiske præsident Gitanas Nausėda underskrev i går en lov, som betyder at landets 40 minkfarme og 30 chinchilla-pelsfarme skal lukke inden 2027. Dyreværnsorganisationen Anima, som i 23 år har kæmpet for at lukke pelsindustrien, jubler over resultatet.

Fra 2027 vil en million dyr årligt blive forskånet for et elendigt liv og en grusom død på pelsfarme i Litauen. Det er resultatet af det forbud, som i går blev til virkelighed.

Forbuddet kommer efter flere års pres fra dyreværnsorganisationer, aktivister og bekymrede borgere. Kampagnen for forbuddet har været ledet af organisationen Tušti Narvai. Gabriele Vaitkevičiūtė, kampagneleder hos Tušti Narvai udtaler:

“I dag har Litauen skrevet historie og sat endnu et søm i den grusomme pelsindustris kiste. Dette forbud er en klar besked til resten af verden om, at unødvendig mishandling af dyr for pyntens skyld ikke længere vil blive tolereret.”

I sidste uge skrev den internationale koalition, Fur Free Alliance og dens medlemsorganisationer til den litauiske præsident og opfordrede ham til at cementere forbuddet hurtigst muligt, efter at parlamentet med et stort flertal stemte det igennem.

Joh Vinding, direktør hos Anima og formand for Fur Free Alliance udtaler:

"Litauens forbud mod pelsdyravl er en enorm sejr. Det signalerer, at pelsdyravl ikke kun er grusomt for dyrene, men også forældet og uforeneligt med moderne etiske standarder. Vi opfordrer de resterende pelsproducerende lande, ikke mindst Danmark, såvel som hele EU til at følge Litauens eksempel og forpligte sig til at sætte en stopper for denne forfærdelige praksis hurtigst muligt."

Kæmpe momentum for et pelsfrit Europa
Litauens beslutning er en historisk milepæl. Landet slutter sig til rækken af 19 andre europæiske lande, som alle har forbudt pelsavl, heriblandt de to øvrige baltiske lande Letland og Estland samt blandt andre Norge, Østrig, Italien, Frankrig og Storbritannien.

I øjeblikket bliver der desuden taget skridt i retning af en udfasning af pelsdyravl i Sverige, Polen, Rumænien og Bulgarien. Presset stiger også på beslutningstagere på EU-plan for at forbyde pelshandel, efter at det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe, der opfordrer til et EU-forbud mod pels, tidligere på året indsamlede mere end 1,5 millioner underskrifter fra borgere i EU.

Kontakter

Anima

Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.

Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.

Følg pressemeddelelser fra Anima

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Anima

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum