Erhvervshus SjællandErhvervshus SjællandErhvervshus Sjælland

Erhvervsfyrtårn Femern løfter fremtidens bæredygtige mega-infrastruktur gennem innovation og stærke tværgående samarbejder

Del

Erhvervsfyrtårn Femern åbnede for et år siden Videns- & Læringscenteret i Rødbyhavn. Erhvervsfytårnet skal gøre danske virksomheder førende, og efter det første år står det klart, at fyrtårnet har succes med at samle virksomheder, nationale vidensklynger samt videns- og uddannelsesinstitutioner om at udvikle nye løsninger og kompetencer inden for bæredygtigt anlæg og mega-infrastruktur.

I Videns- & Læringscentret kan virksomheder og studerende bl.a. afprøve ny teknologi til monitorering, registrering og databehandling.
I Videns- & Læringscentret kan virksomheder og studerende bl.a. afprøve ny teknologi til monitorering, registrering og databehandling.

I september 2022 åbnede Videns- og Læringscenteret i Rødbyhavn, som en del af Erhvervsfyrtårn Femern, med en stærk ambition om at forene virksomheder med lokale og regionale vidensinstitutioner, for at høste og udnytte den viden og innovationsperspektiver, der udspringer af Nordeuropas største anlægsprojekt. Placeringen tæt på byggepladsen skaber et ’hul i hegnet’, hvor viden og innovation kan flyde frit. Siden åbningen har der været liv i Videns- & Læringscentret, hvor virksomheder og 140 studerende har deltaget aktivt i innovationsaktiviteter og afprøvet ny teknologi.  

-  “Det er et samlet konsortium, som har bidraget til, at vi er kommet så langt på så kort tid og har taget det første spadestik til at sætte Erhvervsfyrtårnet og Videns- & Læringscentret på landkortet. Partnerne bag har virkeligt gjort en ekstraordinær indsats, og det er en fornøjelse at se de gode samarbejder, som opstår – til gavn for virksomheder og studerende”, siger Stine Mortensen, der er Konsortieprojektleder i Erhvervshus Sjælland 

Videns- & Læringscenteret har gjort sig bemærket nationalt og internationalt, f.eks. har DTU tiltrukket Ph.d. studerende fra hele verden til forløb om mega-infrastrukturprojekter. I samarbejde med virksomheder og forskere har RUC-studerende set nærmere på, hvad et så stort infrastrukturprojekt betyder for det omkringliggende samfund, og studerende fra Zealand har arbejdet med deres fag i praksis ved brug af droner, undervandsdroner, avancerede scannere og sensorer. 

Det er ikke alene studerende, der har haft glæde af centeret. Hele 33 virksomheder har deltaget i netværks- og innovationsaktiviteter, og over 600 ansatte i sjællandske virksomheder er blevet indført i ny teknologi eller har deltaget i nye digitale opkvalificeringsforløb på regionens erhvervsskoler. Især CELF og de øvrige erhvervsskolers uddannelse af virksomheder er afgørende for at sikre fremtidens kvalificerede arbejdskraft til den grønne omstilling.  

Populariteten skyldes bl.a., at virksomheder kan tage aktivt del i visionen om at opnå en dansk styrkeposition indenfor anlæg og mega-infrastruktur. Bygge- og anlægsbranchen var i 2020 ansvarlige for 30% af den samlede CO2 udledning i Danmark, men gennem innovationssamarbejder med vidensinstitutioner og nationale vidensklynger kan virksomhederne udvikle løsninger til et marked, som ikke kun byder øget bæredygtighed velkommen, men som også oplever skærpede krav fra b.la EU. Fremtiden tilhører de virksomheder, som aktivt deltager i udviklingen, og som sikrer, at de har kvalificerede medarbejdere.   

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til møde i Rødby Havn 

Erhvervsfyrtårnet er medfinansieret af EU og midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Derfor har bestyrelsen netop afholdt møde i Rødbyhavn, hvor de har besøgt byggepladsen og fået en status på Erhvervsfyrtårnets arbejde og planer for fremtiden.  

- “Femern Bælt-forbindelsen giver unikke muligheder for erhvervsudvikling i Region Sjælland, men hvis potentialet skal udnyttes fuldt ud, kræver det investeringer både fra regionens virksomheder, men også i kraft af, at vi kan tiltrække virksomheder og investeringer udefra. I Erhvervshus Sjælland arbejder vi sammen med både erhvervsfremme, vidensinstitutioner og nationale vidensklynger om at understøtte og udvikle virksomhedernes muligheder, inden forbindelsen åbner i 2029”, siger konstitueret direktør i Erhvervshus Sjælland, Line Fossing Riel. 

I juni 2023 fik Erhvervsfyrtårnet yderligere 54.500.000 kr. fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som de næste tre år skal sikre flere virksomhedsrettede innovationsaktiviteter, opkvalificering af virksomhedernes medarbejdere og erhvervsudvikling i Region Sjælland.  

Om Erhvervsfyrtårnet Femern 

Erhvervsfyrtårnet Femern, der arbejder for bæredygtigt byggeri og erhvervsudvikling med afsæt i Femern Bælt-forbindelsen, er ét af otte lokale erhvervsfyrtårne. Fyrtårnene skal være med til at styrke dansk vækst og beskæftigelse rundt i landet og understøtte udviklingen af de danske styrkepositioner. Femern Bælt-forbindelsen skal skabe vedvarende vækst, arbejdspladser og eksport på Sjælland og øerne ved at øge attraktiviteten for erhvervsliv og turisme. Samtidig skal viden fra byggeriet fremme, at virksomheder på Sjælland og øerne bliver førende i Europa inden for udviklingen af bæredygtig mega-infrastruktur i forbindelse med store infrastrukturprojekter og sikre kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling. Erhvervsfyrtårnet er medfinansieret af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 

Nøgleord

Kontakter

Om Erhvervshus Sjælland

Erhvervshus Sjælland hjælper iværksættere og små og mellemstore virksomheder med uvildig, fortrolig og gratis sparring til, hvordan de kan udvikle og styrke deres forretning.

Erhvervshusets forretningsudviklere tager en 360 graders gennemgang af virksomheden og afdækker behov og udviklingspotentialer, fx indenfor grøn omstilling, digitalisering eller internationalisering, finansiering, ledelse, salg og markedsføring.

Erhvervshus Sjælland er et af seks erhvervshuse, der er sat i verden for regionalt at skabe erhvervsudvikling og derved understøtte den regionale vækst.

Læs mere om Erhvervshus Sjællands tilbud på www.ehsj.dk 

Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland

Internationalisering: 5 vigtige overvejelser når du vil ind på nye markeder29.2.2024 13:17:11 CET | Pressemeddelelse

Der er store muligheder i udlandet, og derfor drømmer mange virksomheder om internationalisering. Men alt for mange er for hurtige på aftrækkeren og får ikke gjort sit forarbejde ordentligt, fortæller Hendrik Staack, forretningsudvikler i internationalisering hos Erhvervshus Sjælland. Han giver dig derfor her fem vigtige overvejelser, du skal gøre dig, inden du går ind på et nyt marked.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye