Finansforbundet: Styrk gennemsigtighed omkring medarbejderdata
I en ny tværsektoriel lederundersøgelse angiver 79 pct. af lederne, at de anvender medarbejderdata indsamlet via digitale værktøjer i deres ledelsespraksis. Rapporten bekræfter, der er behov for større åbenhed på området, mener Finansforbundet
Som ansat i finanssektoren er det ikke en overraskelse, at indsamling af medarbejderdata via digitale værktøjer er udbredt. Samtidig ved medarbejderne dog sjældent helt præcis hvilke digitale data, der opsamles, hvordan de konkret bruges og med hvilket formål. Det fremgik klart af Finansforbundets undersøgelse om brugen af medarbejderdata fra 2022.
En helt ny analyse, som er udført af Tænketanken Mandag Morgen for Dansk Erhverv, DI, Djøf, DM, FH, Finansforbundet, Forsikringsforbundet og IDA, der er partere i det såkaldte ADD (Algoritme, data og demokrati)-projekt, understreger problemet.
’Der er lader til at være en ubalance mellem ledere og medarbejdere, når det kommer til medarbejderdata og vidensniveauet om brugen af dem. For at starte den dialog nedsatte vi bl.a. også en arbejdsgruppe i forbindelse med overenskomstforhandlingerne tidligere i år. Der er simpelthen behov for større åbenhed om, hvilke data der indsamles, og hvad de bruges til', mener Finansforbundets næstformand Steen Lund Olsen.
I den nye analyse, som netop er offentliggjort, udtrykker 38% af lederne også en bekymring for, at brugen af data potentielt set kan skade forholdet mellem leder og medarbejder. Der er nemlig heller ikke altid nemt for en leder at gennemskue, hvad der ligger til grund for en algoritmebaseret ledelsesanbefaling.
’Det er i alles interesse, at vi udnytter de teknologiske muligheder, men vi skal også sikre, at det sker ansvarligt, hvis vi skal bevare et stærkt, grundlæggende tillidsforhold mellem arbejdsgivere og medarbejdere. Data spiller så stor en rolle i vores arbejdsliv, at vi er nødt til at sætte bredt ind. Der er brug for konkrete politikker på området, en generelt større transparens og dialog omkring anvendelsen og et solidt løft af kompetenceniveauet omkring etisk brug af medarbejderdata’, siger Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet.
Nøgleord
Kontakter
Kristian Lind, kl@finansforbundet.dk, 61204214
Links
Følg pressemeddelelser fra Finansforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finansforbundet
Steen Lund Olsen genvalgt som FTFa-formand31.10.2024 15:49:21 CET | Pressemeddelelse
Finansforbundets næstformand Steen Lund Olsen er på FTFa’s delegeretmøde blevet genvalgt som for formand for a-kassen.
Nyt formandskab i Copenhagen Fintech13.8.2024 10:56:00 CEST | Pressemeddelelse
Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet, er ny formand for Copenhagen Fintech, mens Kent Damsgaard, adm. direktør for F&P, næstformand i foreningens nye formandskab
Ekspertanbefaling om at spare på uddannelsesrettigheder rammer skævt24.6.2024 15:21:10 CEST | Pressemeddelelse
Ekspertgruppe nedsat af regeringen har netop fremlagt anbefalinger til reform af beskæftigelsessystemet. Det giver ingen mening at spare på rettigheder til uddannelse, mener Finansforbundet.
Finansforbundet er første partner i Danish Diversity Week 202522.5.2024 11:16:37 CEST | Pressemeddelelse
Finansforbundet offentliggøres som første partner for Danish Diversity Week 2025, som arrangeres af Goodtalks.
Trods trivselsfremgang: Hver femte finansansat er i risikozonen for at udvikle stress15.5.2024 08:50:42 CEST | Pressemeddelelse
Trods fremgang i trivslen i finanssektoren er hver femte stresset i så høj grad, at det udgør en helbredsrisiko. Det viser ny analyse fra Finansforbundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum