Fødevarestyrelsen opretter online-univers om sikker tilberedning og opbevaring af mad
I online-universet Sikre Fødevarer kan køkkenprofessionelle og private madentusiaster finde viden om tilberedningsmetoder og risici samt beregne holdbarhed og nedkølingstider for råvarer og madretter.
Kokke, der lever og ånder for at eksperimentere med nye måder at tilberede mad på, har inspireret både fødevarevirksomheder og private madentusiaster til at bruge nye tilberedningsmetoder. Blandt eksemplerne er sous vide og fermentering af grøntsager. De nye metoder er vejen frem til anderledes smagsoplevelser, men de giver også en risiko for mislykkede resultater og mad, som man kan blive syg af. Med et nyt online-univers, ”Sikre Fødevarer” bliver det lettere, at komme sikkert i mål.
- Det vores mål, at online-universet kommer til at understøtte virksomhedernes innovation og gøre det enkelt for kokke og madudviklere, at udføre risikoanalyser, når de arbejder med nye produkter. For ansvaret for fødevaresikkerheden ligger hos fødevarevirksomhederne, siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Det er DTU Fødevareinstituttet, der står bag den faglige viden og beregningsværktøjerne i online-universet. Universet indeholder bl.a. vejledninger i, hvordan man vurderer risici ved råvarer samt råd om forskellige tilberedningsprocesser. I beregningsmodulet er der værktøjer til at beregne forholdet mellem tid og temperatur ved f.eks. varmebehandling, varmholdelse og nedkøling.
- Det nye univers bliver især interessant for kokke, som arbejder med nye produkter og nye processer, men både vejledninger og beregningsværktøjer kan være med til at begrænse madspild og give større sikkerhed i hele tilberedningskæden med efterfølgende servering og opbevaring, siger Ulrich Pinstrup.
Universet findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og retter sig både til køkkenprofessionelle samt madentusiaster i de private hjem.
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum