Fødevarestyrelsen opretter online-univers om sikker tilberedning og opbevaring af mad
I online-universet Sikre Fødevarer kan køkkenprofessionelle og private madentusiaster finde viden om tilberedningsmetoder og risici samt beregne holdbarhed og nedkølingstider for råvarer og madretter.

Kokke, der lever og ånder for at eksperimentere med nye måder at tilberede mad på, har inspireret både fødevarevirksomheder og private madentusiaster til at bruge nye tilberedningsmetoder. Blandt eksemplerne er sous vide og fermentering af grøntsager. De nye metoder er vejen frem til anderledes smagsoplevelser, men de giver også en risiko for mislykkede resultater og mad, som man kan blive syg af. Med et nyt online-univers, ”Sikre Fødevarer” bliver det lettere, at komme sikkert i mål.
- Det vores mål, at online-universet kommer til at understøtte virksomhedernes innovation og gøre det enkelt for kokke og madudviklere, at udføre risikoanalyser, når de arbejder med nye produkter. For ansvaret for fødevaresikkerheden ligger hos fødevarevirksomhederne, siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Det er DTU Fødevareinstituttet, der står bag den faglige viden og beregningsværktøjerne i online-universet. Universet indeholder bl.a. vejledninger i, hvordan man vurderer risici ved råvarer samt råd om forskellige tilberedningsprocesser. I beregningsmodulet er der værktøjer til at beregne forholdet mellem tid og temperatur ved f.eks. varmebehandling, varmholdelse og nedkøling.
- Det nye univers bliver især interessant for kokke, som arbejder med nye produkter og nye processer, men både vejledninger og beregningsværktøjer kan være med til at begrænse madspild og give større sikkerhed i hele tilberedningskæden med efterfølgende servering og opbevaring, siger Ulrich Pinstrup.
Universet findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og retter sig både til køkkenprofessionelle samt madentusiaster i de private hjem.
Billeder


Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum