Otte ud af ti ledere indsamler medarbejderdata
Størstedelen af landets arbejdspladser indsamler data om de ansatte ved hjælp af digitale værktøjer. Men overvågning på jobbet risikerer at skade tilliden, viser ny undersøgelse.

Selv om et flertal af lederne på landets arbejdspladser ser en risiko for, at indsamling og brug af medarbejderdata skader tilliden og forholdet til de ansatte, så oplyser 8 ud af 10 ledere, at de indsamler en lang række data om medarbejderne.
Det sker ved hjælp af digitale ledelsesværktøjer, som blandt andet registrerer møde- og gåtider, tidsforbrug på arbejdsopgaver, mødeaktivitet, performance, tastetryk, fysisk sundhedstilstand og pauseaktivitet. Alligevel er det kun hver tredje arbejdsplads, der har formuleret en klar politik for, hvilke data der må indsamles, og hvad de må bruges til.
Det viser en ny stor undersøgelse blandt 600 ledere, som er udarbejdet af Tænketanken Mandag Morgen for Ingeniørforeningen IDA, DM, ADD-projektet, Dansk Erhverv, DI, Djøf, FH, Finansforbundet og Forsikringsforbundet.
Camilla Gregersen, der er formand for den akademiske fagforening DM, håber, at undersøgelsen kan være med til at sætte fokus på en problemstilling, der skal findes fælles løsninger på, inden udviklingen løber løbsk.
”Det er en vild udvikling, at fire ud af fem ledere indsamler data om medarbejderne via digitale værktøjer, og jeg er bekymret for, om den store dataindsamling slår skår i tilliden på arbejdspladserne. I mine øjne skal vi forholde os til, om vi virkelig skal høste alle de data om medarbejderne, bare fordi det er muligt. Vi skal insistere på at bevare tillid som en kerneværdi, og så skal vi sikre transparens og oplysning om den dataindsamling, der foregår. Det skal ledelserne klædes på til”, siger hun.
Ifølge undersøgelsen oplyser 56 procent af lederne, at formålet med at anvende de digitale værktøjer er at øge trivslen, mens 46 procent også bruger data til at styrke bundlinjen ved at øge de ansattes produktivitet og performance.
Men de stigende mængder af medarbejderdata, som indsamles gennem logfiler og programmer, har potentiale til at skævvride styrkeforholdet mellem arbejdsgivere og medarbejdere, mener Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.
”Som medarbejdere er vi nødt til at forholde os kritisk til den form for datadrevet ledelse og overvågning, som i nogle tilfælde kan føre til utryghed og stress. Det er ekstremt vigtigt, at arbejdsgiverne er transparente om formålet med dataindsamlingen og hvilke data, der indsamles. Ellers risikerer det at skade relationen mellem ledere og ansatte”, siger hun.
Udvalgte resultater fra undersøgelsen
- 79% af lederne angiver, at de anvender medarbejderdata indsamlet via digitale værktøjer i deres ledelsespraksis.
- 52% af lederne erklærer sig helt eller delvist enige i, at de ser en risiko for, at anvendelsen af digitale værktøjer til indsamling af medarbejderdata skader forholdet til deres medarbejdere.
- 68% af lederne svarer, at de har talt med medarbejderne om, at arbejdspladsen anvender digitale værktøjer til at indsamle data om dem. Men kun 69% af medarbejderne siger, at deres leder ikke har talt med dem om, hvorfor de indsamler data.
- Hver femte medarbejder er blevet pålagt af arbejdsgiveren at installere en app på deres private telefon, som for eksempel kan registrere kommunikation, tidsforbrug og lokation.
- 16% af lederne anvender data om medarbejdernes fysiske sundhedstilstand, hvilket 57% af medarbejderne er kritiske overfor.
Kontakter
Ole Hoff-Lund, presserådgiver i Ingeniørforeningen, IDA, telefon 26 83 81 84
Michael Ørtz Christiansen, presserådgiver i DM, telefon 20 34 34 60
Links
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum