Otte ud af ti ledere indsamler medarbejderdata
Størstedelen af landets arbejdspladser indsamler data om de ansatte ved hjælp af digitale værktøjer. Men overvågning på jobbet risikerer at skade tilliden, viser ny undersøgelse.
Selv om et flertal af lederne på landets arbejdspladser ser en risiko for, at indsamling og brug af medarbejderdata skader tilliden og forholdet til de ansatte, så oplyser 8 ud af 10 ledere, at de indsamler en lang række data om medarbejderne.
Det sker ved hjælp af digitale ledelsesværktøjer, som blandt andet registrerer møde- og gåtider, tidsforbrug på arbejdsopgaver, mødeaktivitet, performance, tastetryk, fysisk sundhedstilstand og pauseaktivitet. Alligevel er det kun hver tredje arbejdsplads, der har formuleret en klar politik for, hvilke data der må indsamles, og hvad de må bruges til.
Det viser en ny stor undersøgelse blandt 600 ledere, som er udarbejdet af Tænketanken Mandag Morgen for Ingeniørforeningen IDA, DM, ADD-projektet, Dansk Erhverv, DI, Djøf, FH, Finansforbundet og Forsikringsforbundet.
Camilla Gregersen, der er formand for den akademiske fagforening DM, håber, at undersøgelsen kan være med til at sætte fokus på en problemstilling, der skal findes fælles løsninger på, inden udviklingen løber løbsk.
”Det er en vild udvikling, at fire ud af fem ledere indsamler data om medarbejderne via digitale værktøjer, og jeg er bekymret for, om den store dataindsamling slår skår i tilliden på arbejdspladserne. I mine øjne skal vi forholde os til, om vi virkelig skal høste alle de data om medarbejderne, bare fordi det er muligt. Vi skal insistere på at bevare tillid som en kerneværdi, og så skal vi sikre transparens og oplysning om den dataindsamling, der foregår. Det skal ledelserne klædes på til”, siger hun.
Ifølge undersøgelsen oplyser 56 procent af lederne, at formålet med at anvende de digitale værktøjer er at øge trivslen, mens 46 procent også bruger data til at styrke bundlinjen ved at øge de ansattes produktivitet og performance.
Men de stigende mængder af medarbejderdata, som indsamles gennem logfiler og programmer, har potentiale til at skævvride styrkeforholdet mellem arbejdsgivere og medarbejdere, mener Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.
”Som medarbejdere er vi nødt til at forholde os kritisk til den form for datadrevet ledelse og overvågning, som i nogle tilfælde kan føre til utryghed og stress. Det er ekstremt vigtigt, at arbejdsgiverne er transparente om formålet med dataindsamlingen og hvilke data, der indsamles. Ellers risikerer det at skade relationen mellem ledere og ansatte”, siger hun.
Udvalgte resultater fra undersøgelsen
- 79% af lederne angiver, at de anvender medarbejderdata indsamlet via digitale værktøjer i deres ledelsespraksis.
- 52% af lederne erklærer sig helt eller delvist enige i, at de ser en risiko for, at anvendelsen af digitale værktøjer til indsamling af medarbejderdata skader forholdet til deres medarbejdere.
- 68% af lederne svarer, at de har talt med medarbejderne om, at arbejdspladsen anvender digitale værktøjer til at indsamle data om dem. Men kun 69% af medarbejderne siger, at deres leder ikke har talt med dem om, hvorfor de indsamler data.
- Hver femte medarbejder er blevet pålagt af arbejdsgiveren at installere en app på deres private telefon, som for eksempel kan registrere kommunikation, tidsforbrug og lokation.
- 16% af lederne anvender data om medarbejdernes fysiske sundhedstilstand, hvilket 57% af medarbejderne er kritiske overfor.
Kontakter
Ole Hoff-Lund, presserådgiver i Ingeniørforeningen, IDA, telefon 26 83 81 84
Michael Ørtz Christiansen, presserådgiver i DM, telefon 20 34 34 60
Links
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Lad datacentre levere mere varme til danskerne25.10.2024 08:59:26 CEST | Pressemeddelelse
Nuværende regulering forhindrer effektiv udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre og står i vejen for den grønne omstilling. Hul i hovedet, mener IDA.
Opbakning til sundhedsreform afhænger af indtægt14.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Borgere med høj husstandsindkomst udtrykker markant større opbakning til at anvende sundhedsteknologi i hjemmet end lavindkomstgrupper, viser IDA-undersøgelse.
Reformudspil kan koste ingeniører8.10.2024 11:03:40 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens udspil til reform af ungdomsuddannelserne er ambitiøst, men skaber usikkerhed om vejen til tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.
EU-domstol begrænser Facebooks dataindsamling4.10.2024 12:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Det er en stor sejr for forbrugerne, at EU-domstolen nu begrænser sociale mediers mulighed for at udnytte data til profilering og målrettet markedsføring mener IDA.
Færre ingeniører koster milliarder20.9.2024 06:14:22 CEST | Pressemeddelelse
Universitetsreformen bliver dyr for både erhvervslivet og statskassen, når optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser bliver reduceret
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum