Stjerneregn over Aarhus-observatorie ved højlys dag
Ole Rømer Observatoriet åbnede i går mandag 25. september med taler, rundvisninger og børn, der plantede stjerner
Mandag 25. september 2023, på Ole Rømers 379-års fødselsdag, åbnede Science Museerne ved en festlig stjerneevent for Ole Rømer Observatoriet og Scienceparken i Kongelunden. I over et år har observatoriet gennemgået en omfattende restaurering, der har bragt det tilbage til et mere oprindeligt udtryk. Med til at markere dagen var bl.a. Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, rektor for Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen, en række fonde og andre bidragydere samt 5.c fra Højvangskolen.
”Vi har glædet os til denne dag,” siger Bent Lorenzen, direktør ved Science Museerne, Aarhus Universitet. ”Observatoriet er udover at være en platform for formidling af naturvidenskab også bærer af et stykke kulturhistorie og en arkitektonisk perle. Ved at føre det tilbage som det så ud omkring 1934, har vi genskabt en vigtig fortælling om astronomi i Aarhus.”
Træ viser, hvad klokken er
Ole Rømer Observatoriet blev officielt åbnet, ved at borgmester og rektor plantede et lindetræ som en del af en ny naturvidenskabelig installation, et solur. Et solur bruger skyggen fra en lodret pind (gnomon) på en skive til at estimere tid baseret på Solens position på himlen. Træets skygge skal dermed vise, hvad tid på dagen det er.
Ved åbningen klippede elever fra 5.c også snoren til Scienceparken, hvor flere forskellige science-installationer indgår sammen med fem to-etager Sciencehytter. Hytterne skal primært bruges til overnattende skoleelever, så de kan få en anden oplevelse, end de er vant til. Installationerne skal både understøtte den naturvidenskabelige formidling, som skal være i parken, og pirre de besøgendes nysgerrighed.
”I Scienceparken kan man mærke naturvidenskab tæt på. Man kan bl.a. gå på opdagelse i en månefase-model, Fibonacci-spiralen, dansk natur og meget andet, hvor man også kan få en visuel og kropslig oplevelse med naturvidenskab,” fortæller Bent Lorenzen.”
Til åbningen blev eleverne fra 5.c inviteret til at plante en stjerne et sted i Scienceparken, som gjorde dem særligt nysgerrige. Benjamin Mølkjær valgte sammen med tre af sine klassekammerater, at Soluret skulle have deres stjerner.
”Det er meganice, at man bare kan se, hvad klokken er, hvis man ikke har sin telefon,” gav han som forklaring.
Så selvom åbningen var ved højlys dag, var der alligevel stjerner i Scienceparken omkring Ole Rømer Observatoriet.
Fakta
Ole Rømer Observatoriet åbner for stjerneforevisninger fra mandag 2. oktober 2023 med det nuværende 28 cm-teleskop. Til november installeres et 70 cm-teleskop i stedet, som bliver Danmarks største fungerende teleskop.
Restaurering af Ole Rømer Observatoriet og udviklingen af Scienceparken i Aarhus støttes af:
Realdania: 4,5 millioner kr.
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond: 4 millioner kr.
https://louis-hansenfonden.dk/
Salling Fondene: 2 millioner kr.
Nordea-fonden: 2 millioner kr.
Kongelunden, Aarhus Kommune: 1 million kr.
Aarhus Universitet: 3,5 millioner kr.
Kontakter
Trine Bjerre Mikkelsen
Kommunikationskonsulent, Science Museerne, Aarhus Universitet
tbm@sm.au.dk mobil: 93508248
Billeder
Links
Ole Rømer-Observatoriet hører under Science Museerne som også omfatter Steno Museet i Universitetsparken og Væksthusene i Botanisk Have Aarhus samt Herbariet i Universitetsparken. Science Museerne hører under Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet. Læs mere på https://sciencemuseerne.dk
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Smag på julens planter i Væksthusene1.11.2024 08:11:31 CET | Pressemeddelelse
Kom tæt på julens planter. Billetsalget til de populære julerundvisninger i Væksthusene er åbnet.
Ny udstilling på Steno Museet får verdens største strikkede moderkage24.10.2024 10:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Vær med til at vække verdens nok største moderkage til live. Science Museerne inviterer til strikkeworkshop med australsk placenta-strikker og kunstner.
Dannebrogsflaget fra rummet er nu landet i Aarhus3.10.2024 16:11:32 CEST | Pressemeddelelse
Hjem til Aarhus. Der var stor begejstring og feststemning, da Science Museerne i dag modtog et nationalklenodie fra rummet, personligt overrakt af ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Giv den GasLab på Steno Museet i efterårsferien26.9.2024 10:49:56 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver en oplevelse for hele familien, når vi giver den gas på Steno Museet i efterårsferien 2024. Bliv klogere på prutter, CO2 og andre gasser.
Andreas Mogensen overrækker Dannebrog til Science Museerne25.9.2024 10:26:00 CEST | Pressemeddelelse
Direkte importeret fra rummet: Aarhus er med til at skrive et lille stykke danmarkshistorie, når ESA-astronaut Andreas Mogensen d. 3. oktober 2024 overrækker Dannebrog til Science Museerne på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum