Aarhus Universitet Technical Sciences

Technical Sciences på Aarhus Universitet ændrer i pressemeddelelse efter kritik

Del

Flere medier - herunder videnskab.dk, journalisten og TV2 - har kritiseret en forskningsnyhed fra Technical Sciences for at vinkle for skarpt i en pressemeddelelse. Technical Sciences retter pressemeddelelsen til og understreger, at der ikke må være tvivl om, at Technical Sciences vil leve op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation, hvilket desværre ikke skete i dette tilfælde.

29. august 2023 sendte Technical Sciences på Aarhus Universitet en pressemeddelelse ud gennem Ritzau med titlen “Hvis du ryger, stiger din risiko for at blive deprimeret voldsomt”.

Nyheden blev samlet op af en række medier i Danmark.

I sidste uge kom Videnskab.dk med en kritik af pressemeddelelsen, hvori flere kilder pointerede, at pressemeddelelsen var blevet vinklet for hårdt. Senest blev pressemeddelelsen drøftet i Presselogen på TV2.

Faculty of Technical Sciences har derfor gennemgået artiklen, og retter nu den oprindelige artikel/pressemeddelelse til. I den forbindelse udtaler Mie Lundgaard, der er sekretariatschef på Faculty of Technical Sciences og leder af kommunikation for fakultetet:

- Vi er meget kede af, at artiklen har givet anledning til mistillid til vores forskningsformidling. Vores forskningsformidling skal være transparent, korrekt og nøjagtig, og det har desværre ikke været tilfældet i denne sammenhæng. Det beklager jeg meget. Det er ikke sådan, vi arbejder med forskningsformidling på Technical Sciences på Aarhus Universitet.

 - Det var en fejl, at der på Tech fakultetet ikke har været en tilstrækkelig intern sagsgang eller kvalitetssikring, inden historien blev sendt ud. Vi har nu ændret rubrikken og indført de forbehold, der burde have været fra starten, understreger hun og fortsætter: 

- Vi har en vigtig opgave med at understøtte forskerne i at formidle deres forskning til gavn for samfundet. I dette tilfælde har formidlingen skabt mistillid, og så får vi den modsatte effekt. Det har jeg beklaget over for forskeren, og det vil jeg gerne beklage over for de medier, som har viderebragt vores artikel.

Ikke i overensstemmelse med principperne for god forskningskommunikation

Technical Sciences på Aarhus Universitet har hidtil, og vil også fremover, gøre sit ypperste for at leve op til principperne for god forskningskommunikation, slår Mie Lundgaard fast:

- I dette tilfælde fejler vi, og det vil jeg gerne beklage. Jeg er ked af, hvis en enkelt fejl kan komme til at skade troværdigheden for al forskningskommunikation fra Aarhus Universitet, som det fremgik i Presselogen. Det, mener jeg, er ude af proportioner, siger hun og fortsætter:

- Det er helt essentielt, at vi i vores forskningsformidling værner om vores forskeres integritet, troværdighed og om vores institutions integritet. Man skal have tillid til os – og det kan man også have fremover. Vi kommer til at stramme op på vores kvalitetssikring og vores procedurer for forskningsformidling, så der fremover er fokus på forskningen, og de gode og vigtige debatter med forskerne om deres resultater, og ikke på selve formidlingen.

Den oprindelige pressemeddelelse er nu rettet til, og det fremgår desuden på Tech.au.dk, hvor der er blevet ændret i teksten og hvorfor.

Den kan læses her:
https://tech.au.dk/om-fakultetet/nyheder/vis/artikel/hvis-du-ryger-stiger-din-risiko-for-at-blive-deprimeret-voldsomt

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye