TV 2 Danmark

Kvinder gør fælles opråb mod det danske abortsystem i ny dokumentar

Del

Samme dag som Det Etiske Råd kommer med sine nye anbefalinger om abort, bringer TV 2 Play dokumentaren 'Tvunget til at føde'. Her kommer fire kvinder med et fælles opråb mod det 50 år gamle abortsystem, som de opfatter som forældet og uigennemsigtigt.

I Danmark har vi fri abort til 12. graviditetsuge, men hvad sker der, hvis du overskrider grænsen og ønsker en abort? Det får du svar på i dokumentaren 'Tvunget til at føde', som får premiere 26. september på TV 2 Play.

De fire kvinder, som træder frem i dokumentaren 'Tvunget til at føde', har alle stået i en situation, hvor de som gravide ikke selv kunne bestemme, om de måtte få en abort. De havde af forskellige årsager overskredet den danske abortgrænse på 12 uger, og derfor var det et af landets fem regionale abortsamråd, som skulle afgøre, om de skulle have tilladelse til en abort.

- Der er nogen, der kan tvinge mig til noget, som jeg ikke vil. Noget, som er så livsændrende som at sætte et barn i verden, siger Tabita Mortensen i dokumentaren. Hun blev gravid på p-piller og opdagede først graviditeten efter 12. graviditetsuge.

- Jeg kunne føde barnet og bortadoptere det eller føde barnet og beholde det. Du har værsgo’ at føde det her barn, Sarah. Uanset om jeg vil det eller ej, fortæller Sarah Dam i dokumentaren.

Forskelsbehandling og en uformel 18-ugers grænse

I mange år har de fem regionale abortsamråd nægtet offentligheden indsigt i deres afgørelser, men TV 2 Dokumentar har nu fået adgang til en lang række afgørelser. Samtidig har et hold forskere fra Københavns Universitet gennemgået 663 sager.

Forskerne finder eksempler på regional forskelsbehandling og en særlig uformel 18-ugers grænse, hvor der kun i ganske særlige tilfælde bliver givet tilladelse til abort efter 18. graviditetsuge. En praksis, der ifølge eksperterne har været uden lovhjemmel, og som de kalder 'retssikkerhedsmæssigt problematisk'.

- Det var Folketingets hensigt, at der skulle være ensartet adgang til abort på tværs af landet. Det skulle ikke være afgørende, om man boede i Skive eller Skælskør, siger Janne Rothmar Herrmann, professor i sundhedsret, Københavns Universitet.

Både abortsamrådene og Abortankenævnet siger, at de vurderer hver sag individuelt, og at de nu er stoppet med at benytte en uformel 18-ugers grænse.

- Det er vigtigt for offentligheden, at der er en høj grad af gennemsigtighed. Sekretariatet arbejder i øjeblikket på et nyt tiltag, der skal gøre det lettere for gravide at finde ud af, hvad der tidligere er eller ikke er givet tilladelse til, skriver Abortankenævnet til TV 2 Dokumentar.

Mens der er fri abort i Danmark til 12. graviditetsuge, ligger abortgrænsen i andre europæiske lande mellem 14 og 24 uger, og lige nu diskuterer Det Etiske Råd og Folketinget om det 50 år gamle abortsystem er tidssvarende. 

26. september offentliggør Det Etiske Råd sine nye anbefalinger til abortlovgivningen. Samme dag kan du se 'Tvunget til at føde' på TV 2 Play, mens der er premiere på TV 2 onsdag 4. oktober.

Nøgleord

Kontakter

Jacob PanumPR-konsulent

Nyheder, sport og dokumentar

japa@tv2.dk

Billeder

Heidi Riis fra 'Tvunget til at føde'. (Foto: Jakob Lekach Jørgensen/TV 2)
Heidi Riis fra 'Tvunget til at føde'. (Foto: Jakob Lekach Jørgensen/TV 2)
Download
Tabita Mortensen fra 'Tvunget til at føde'. (Foto: Jakob Lekach Jørgensen/TV 2)
Tabita Mortensen fra 'Tvunget til at føde'. (Foto: Jakob Lekach Jørgensen/TV 2)
Download
Sarah Dam fra 'Tvunget til at føde'. (Foto: Jakob Lekach Jørgensen/TV 2)
Sarah Dam fra 'Tvunget til at føde'. (Foto: Jakob Lekach Jørgensen/TV 2)
Download

Links

TV 2 Danmark er en medievirksomhed med store digitale ambitioner og en mangeårig stærk position på det danske tv-marked. Vi arbejder hver dag for, at alle danskere via TV 2 Play, tv2.dk og alle vores kanaler kan holde sig opdateret og underholdt eller tage del i den offentlige debat. TV 2 Danmark er ejet af den danske stat, og vi driver public servicevirksomhed på kommercielle vilkår. På tværs af alle vores platforme er vi i kontakt med over 80 procent af danskerne i løbet af en uge. Vi bor på Kvægtorvet i Odense og på Teglholmen i København.

Følg pressemeddelelser fra TV 2 Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TV 2 Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum