Ny aftale sikrer bedre beskyttelse af det åbne hav
Danmark har sammen med en lang række andre FN-lande netop underskrevet en ny aftale, der sikrer bedre beskyttelse af det åbne hav. Det udgør to-tredjedele af verdens havareal. ”Aftalen bringer os et stort skridt tættere på at kunne nå målet om 30 procent beskyttelse af havet i 2030,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Det åbne hav er hav, der er uden for national jurisdiktion, hvilket vil sige, at det ikke tilhører bestemte lande. Det er et hav, der er rigt på arter og ressourcer, men som samtidig er presset af klimakrise, biodiversitetstabet og forurening.
Derfor har Danmark sammen med en lang række FN-lande netop underskrevet en ny global aftale: BBNJ-aftalen (biodiversity beyond national jurisdiction), som gør det muligt at beskytte områder på åbent hav.
”Med den her aftale er vi landet et ambitiøst sted, som gør det muligt at udpege beskyttede områder på langt størstedelen af verdens havareal. Derfor er vi nu et stort skridt tættere på at kunne nå målet om 30 procent beskyttelse af havet i 2030,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Med FN’s biodiversitetsaftale fra december 2022 (Kunming-Montreal) er der fastsat klare mål for at stoppe det globale tab af natur og biodiversitet. Senest i 2030 skal 30 procent af verdens natur på land og i havet være beskyttet.
”Jeg er meget glad for, at denne FN-aftale om beskyttelse og bæredygtig udnyttelse af verdenshavene nu endelig er blevet en realitet. Aftalen har været mange år undervejs, og den er vigtig for at sikre, at vi alle passer ordentligt på vores verdenshave,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
Udover muligheden for at udpege beskyttede områder, fastsætter aftalen detaljerede krav til miljøkonsekvensvurderinger for aktiviteter på åbent hav, og aftalen fastsætter nye regler for udnyttelse af marine genetiske ressourcer som fx enzymer, mikrober og små organismer.
”Vi er dybt afhængige af, at verdenshavet har det godt. Det spiller en vigtig rolle ved at producere en stor del af vores ilt, det er vores vigtigste CO2-lager, og det regulerer klimaet. Jeg er glad for, at vi med denne aftale tager et fælles ansvar for det åbne hav,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Danmark har tilsluttet sig BBNJ-aftalen ved FN’s Generalforsamling i New York den 20. september, og aftalen er en tillægsaftale til FN’s havretskonvention. Aftalen træder i kraft 120 dage efter, at 60 lande/stater i FN har tilsluttet sig og ratificeret aftalen. På nuværende tidspunkt har 68 lande tilsluttet sig aftalen.
Fakta:
BBNJ-aftalen fokuserer på fire overordnede områder:
- Mulighed for udpegning af beskyttede områder på åbent hav. Der kan desuden i samarbejde med internationale organisationer fastsættes restriktioner ift. fiskeri, skibsfart og udvinding af mineraler på åbent hav.
- Der fastsættes detaljerede krav til miljøkonsekvensvurderingerne for aktiviteter på åbent hav.
- Kapacitetsopbygning og overførsel af marine teknologier – særligt til udviklingslande. F.eks. kan udviklingslande få adgang til data og viden inden for havforskning, og assistance til udarbejdelse af miljøkonsekvensvurderinger.
- Nye regler for udnyttelse af marine genetiske ressourcer såsom enzymer, mikrober og små organismer, der kan have en forskningsmæssig eller erhvervsmæssig værdi. For at sikre en fair deling af overskuddet ved udnyttelse af marine genetiske ressourcer, skal i-landene betale til en særlig fond, der kan tilgås af ulandene.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran, Miljøministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny aftale for spildevand: Markant reduktion i kvælstofudledningen skal forbedre vandet i 16 fjorde og kystvande2.4.2025 15:40:14 CEST | Pressemeddelelse
Miljøministeren fastlægger i en ny aftale med partierne bag Aftale om Implementering af et Grønt Danmark konkrete indsatser, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand til 16 fjorde og kystvande. Reduktionerne skal gennemføres inden udgangen af 2027, ved at der stilles strengere krav til, hvordan spildevandsselskaberne renser spildevand.
Ny kampagne: Vi skal kende tegnene på psykisk vold2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Psykisk vold er den mest udbredte form for partnervold. Som pårørende, ven eller kollega kan man spille en vigtig rolle i vejen ud af et psykisk voldeligt forhold. Derfor sætter Miljø- og Ligestillingsministeriet nu fokus på, hvordan man kan genkende de ofte skjulte tegn på psykisk vold og reagere på dem.
Ministeren kræver handling og melder 25 kommuner for lovbrud1.4.2025 07:04:33 CEST | Pressemeddelelse
Fristen for tinglysning af kommunernes påbud om beskyttelse af drikkevand nær boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) er nu udløbet. 11 kommuner har fortsat ikke indberettet beskyttelse af et eneste BNBO, og 14 kommuner har kun beskyttet mellem 1 og 19 pct. Nu vil miljøministeren melde dem til Ankestyrelsen.
Miljøminister udpeger formand og næstformand for forundersøgelse af nationalpark ved Smålandsfarvandet31.3.2025 09:00:51 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har udpeget Mikael Smed og Knud Vincents til henholdsvis formand og næstformand for den styregruppe, der skal drive forundersøgelsen af den mulige nationalpark.
Markant udvidelse: Naturnationalpark Ulvshale vokser med 80 hektar24.3.2025 09:29:57 CET | Pressemeddelelse
En udvidelse på 80 hektar sikrer nu mere sammenhængende vild natur på halvøen Ulvshale på det nordlige Møn, hvor de sjældne sommerfuglearter spættet bredpande og isblåfugl lever. Samtidig fremrykkes udvidelse af flere af Danmarks 15 naturnationalparker gennem konkrete opkøb i 2025, der skal udvide områderne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum