Esbjerg Kommune

Nyt og fleksibelt busnet på vej i Esbjerg Kommune

Del

Op til sommerferien næste år skal passagerne vænne sig til et nyt busnet i Esbjerg Kommune. Allerede nu kan alle interesserede se de foreslåede planer, og komme med gode ideer til de nye ruter.  

Billede: Sydtrafik

I 2017 blev det nuværende busnet indført, men fra sommeren 2024 bliver det et farvel til det rutekort, der i dag forbinder Esbjerg Kommune.

I forbindelse med evalueringen af det nuværende busnet er der blevet udarbejdet en række nye planlægningsprincipper, der har til formål at sikre, at den kollektive trafik i Esbjerg Kommune bliver attraktiv for flere, og at der kan skabes mere busdrift for pengene. Målet er at skabe et mere fleksibelt busnet end det eksisterende.

Fra stambusprincip til A-busnet

Det eksisterende bybussystem fra 2017 beror på stambusprincippet og ved indførelsen blev nettet underlagt en række politisk vedtagne servicekriterier for bl.a. maksimal gåafstand til et busstoppested. Evalueringen af busnettet har imidlertid vist, at servicekriterierne har medført uhensigtsmæssige linjeføringer med få passagerer. Det nye busnet er inspireret af A-busnet konceptet, som er indført i andre danske byer med positive erfaringer.

”Vi skifter spor, ved at gå fra et stambusprincip til at lade os inspirere af A-busnettet. Det betyder bl.a. at busnettet koncentreres om der, hvor passagerne er, i kombination med hurtigere og mere direkte buslinjer. Samtidig skal busnettet bedre kunne justeres og tilpasses fremtidens behov”, siger formand for Plan & Byudviklingsudvalget, Henning Ravn.

Økonomisk balance

Økonomien for den kollektive trafik er udfordret af flere årsager, og det spiller også ind på det nye busnet. COVID-19 har betydet et fald i passagertallene og dermed indtægterne. Krisen i Ukraine har medvirket til stærkt stigende energipriser og inflation, hvormed omkostningerne til at køre busser er steget. Derfor bygger det nye busnet på en ambition om at sikre den bedst mulige busbetjening inden for den økonomiske ramme.

Fakta om det nye busnet
Forslaget til det samlede rutenet i Esbjerg by består af tog, A-busser, bybusser og regionalruter. Rygraden i bybusbetjeningen er de tre A-buslinjer, der suppleres af tre andre bybuslinjer, heriblandt en efterspurgt ringrute. Betjeningen på de tre A-buslinjer vil være med kvartersdrift kl. 6-20 på hverdage og halvtimesdrift herudover. Linje 14 vil være en uddannelseslinje, der betjener en stor del af uddannelsesinstitutionerne. Se mere vedr. det nye busnet på: www.esbjerg.dk/busnet

Forslaget til det nye busnet i Esbjerg Kommune er i offentlig høring i perioden 20. september til 8. november 2023 via Esbjerg Kommunes høringsportal: https://www.esbjerg.dk/politik-og-demokrati/hoeringsportal/hoering?hid=c9f22315-836f-4616-83b6-66649cb7d6c4&preview=MTItMDktMjAyMyAwNzo1MA

Kontakter

Om Esbjerg Kommune

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye