Miljøministeren stopper matrikelfinten

Del

Miljøminister Magnus Heunicke sætter en stopper for den såkaldte matrikelfinte, der betyder, at husdyrbrug kan slippe lettere igennem godkendelse. ”Med lovforslaget lukker vi hullet i loven”, siger Magnus Heunicke.

Det skal være slut med, at landbrug med f.eks. svin eller køer kan dele deres landbrug op i flere matrikler for bevidst at omgå miljøkrav. Miljøminister Magnus Heunicke har sendt en ny lov i høring, der vil sætte en stopper for den såkaldte ”matrikelfinte”.

Hullet i loven har betydet, at en gård med eksempelvis svin kan deles op på flere matrikler ved siden af hinanden og dermed slippe for at opfylde nogle af miljøkravene i forbindelse med miljøgodkendelse. Ved en opdeling tages der ikke højde for de to husdyrbrugs samlede miljøbelastning, og husdyrbrugene får dermed lov til at forurene mere. Samtidig har husdyrbrugene kunnet fortsætte et meget tæt samarbejde, så de for omverdenen fremstår som ét samlet landbrug.

Det vil miljøministeren nu lave om på.

”Der er eksempler på, at det her hul i loven er blevet udnyttet, så store husdyrbrug med mange tusinde svin har udvidet produktionen, uden at der et taget tilstrækkeligt hensyn til miljøet. Vi skal selvfølgelig tage udgangspunkt i, at der reelt er tale om ét samlet husdyrbrug og én samlet udledning af kvælstof til miljøet,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Godkendelse af samlet enhed

Med den nye lov vil husdyrbrug, der ligger tæt på hinanden, fremover blive godkendt som en samlet enhed, hvis de er forureningsmæssigt og teknisk eller driftsmæssigt forbundne. Det kan for eksempel dreje sig om fælles anlæg som gylle- eller fodersystemer eller samme ejer eller fælles regnskaber.

I disse tilfælde vil forureningen fra begge husdyrbrug indgå i den samlede miljøvurdering, så der bliver taget tilstrækkeligt hensyn til miljøet.

Miljøministeriet vurderer, at lovforslaget vil få effekt på omkring 10 godkendelses- og tilladelsessager årligt.

Den nye lov vil, hvis den stemmes igennem i Folketinget, ikke ændre på eksisterende tilladelser til husdyrbrug, der har benyttet matrikelfinten, idet der ikke lovgives med tilbagevirkende kraft. Men husdyrbrugene vil blive omfattet af de nye regler, når de på et tidspunkt skal ansøge om en ny godkendelse eller tilladelse.

”Den nye lov lukker hullet i loven, og kommunerne skal dermed ændre praksis i deres sagsbehandling. Jeg håber, at de husdyrbrug, der har udnyttet smuthullet i loven, også vil mærke lovændringen når de på et tidspunkt ansøger om en ny godkendelse- eller tilladelse” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Fakta

- Lovforslaget sendes i ekstern høring fra d. 20. september – 16. oktober 2023.

- Det fremsættes i Folketinget i december 2023 med henblik på ikrafttrædelse i juli 2024.

Yderligere oplysninger:

Pressekontakt til Miljøministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS) Tlf: +45 2091 5901

Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Drikkevandsbeskyttelse: Resultater fra pilotprojekt på Fyn er klar og bekræfter effektiviteten af ny metode2.7.2024 13:42:11 CEST | Pressemeddelelse

Et pilotprojekt på Fyn har haft til formål af identificere sårbare grundvandsdannende områder. Kortlægningen har gjort brug af en ny metode og resultatet er, at der er ca. 28.300 ha sårbare grundvandsdannende områder på Fyn. Den viden kan nu danne grundlag for indsatsen for at beskytte drikkevandet. Samtidig vil den nye kortlægningsmetode danne grundlag for den nationale kortlægning, der starter i år.

Aftale om Havnaturfond: Ny massiv genopretningsindsats27.6.2024 09:48:50 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og RV, SF, EL og K er blevet enige om en model for en Havnaturfond, der skal bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten under havoverfladen. Med aftalen igangsættes i 2024 en opskalering af genopretningen af Taarbæk Rev, kortlægning af det danske havareal og en undersøgelse af mulighederne for genopretning af stenrev i Storebælt. Der er samlet afsat 500 mio. kr. til Havnaturfonden.

Biodiversitetspartnerskabet overrækker anbefalinger, der skal føre til styrkede biodiversitetsindsatser hos danske virksomheder13.6.2024 13:51:44 CEST | Pressemeddelelse

22 organisationer fra den private sektor, civilsamfund og videninstitutioner er blevet enige om, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land. Men for at det skal lykkes kræver det indsatser fra mange parter, og nu er de 22 organisationer klar med deres anbefalinger til en vellykket indsats.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye