Museerne tiltrækker igen flere udenlandske gæster
De udenlandske turister er begyndt at vende tilbage til de danske museer efter COVID-19. Det er en af de ting, man kan læse i årsrapporten for den nationale brugerundersøgelse 2022, som Slots- og Kulturstyrelsen netop har offentliggjort.

Selvom de besøgende for længst er vendt tilbage til museerne efter Corona-nedlukningerne, så har det haltet med at få det internationale publikum ind af dørene. Det ser dog ud til at vende nu, for i 2022 udgjorde andelen af udenlandske besøgende 19 %. Tallet er fortsat lidt lavere end i 2019, hvor 24 % af gæsterne kom fra udlandet.
Derudover viser brugerundersøgelsen, at der fortsat er flest kvinder, der besøger museerne, og den mest almindelige profil er i alderen 65+ år med en videregående uddannelse. Omvendt er mænd og personer med en grundskole- eller ungdomsuddannelse fortsat underrepræsenterede, hvilket er i stil med undersøgelserne tidligere år.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger
”Det er dejligt at se, at brugere igen strømmer til museerne. Museerne er en central kulturinstitution i vores samfund, og overordnet set er der tilfredshed fra museernes besøgende. Men der er stadig plads til forbedringer.
Museerne skal være relevante for hele befolkningen uanset baggrund, køn og alder. Det
er vigtigt, at alle kan føle sig velkomne. Jeg håber, at arbejdsgruppen om museumsreform vil tage brugerundersøgelsen til efterretning.”
Mange førstegangsbesøgende
Siden 2009, hvor den årlige brugerundersøgelse første gang blev gennemført, er museernes samlede besøgstal vokset markant. Der er dog uden, at der ses store udsving i udviklinger i brugersammensætningen eller brugernes adfærd.
I 2022 var 38 % af brugerne førstegangsbesøgende på museerne, mens 34 % var gengangere, der havde besøgt det samme museum flere gange i løbet af 2022. 28 % har besøgt museet i tidligere år.
Brugerundersøgelsen peger dertil på, at de besøgende ser museumsbesøg som en social begivenhed, hvor mere end ni ud af ti kommer med andre, og at brugerne generelt er tilfredse med deres oplevelse og vil anbefale det til andre.
Samlet set vurderes museumsoplevelserne til 8,7 på en skala fra 1 til 10, og 71 % af de besøgende vil anbefale museet til andre. Jo ældre brugerne er, desto mere positivt vurderer de museerne, og desto større er deres lyst til at anbefale museet til andre.
Fakta om brugerundersøgelsen
Undersøgelsen er basseret på besvarelser fra over 53.000 besøgende.
Den nationale brugerundersøgelse kortlægger årligt de statslige og statsanerkendte museers brugere og deres tilfredshed med museernes kerneydelser set fra et brugerperspektiv. Den giver museerne et indblik i, hvordan brugerne oplever og vurderer deres forskellige aktiviteter. Undersøgelsen giver samtidig et nationalt overblik over, hvem der bruger museerne.
Viden fra den nationale brugerundersøgelse anvendes både af museerne i deres lokale udvikling og af Slots- og Kulturstyrelsen til den samlede udvikling af sektoren.
Undersøgelsen er blevet gennemført siden 2009. Den seneste version af undersøgelsen er udviklet af Slots- og Kulturstyrelsen i samarbejde med Rambøll.
Nøgleord
Kontakter
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon(modtager ikke SMS)
Tlf:22 61 19 95Henvendelser til kulturministeren via Kulturministeriets pressetelefon
Tlf:22 76 51 16Links
Følg pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
22 millioner kroner til forskningsprojekter på kultur- og fritidsområdet30.6.2023 09:30:16 CEST | Pressemeddelelse
Undersøgelse af homoseksuelle livsformer i provinsen, forskning i forebyggelse af idrætsskader blandt unge og om ritualiserede måltider i tragtbægerkulturen i Danmark. Det er bare nogle af de 38 projekter inden for kultur- og idrætsområdet, der i år får bevilget penge fra Kulturministeriets Forskningspulje.
Stort løft af bibliotekernes digitale infrastruktur29.6.2023 15:57:30 CEST | Pressemeddelelse
Landets biblioteker skal moderniseres med overgangen til en ny katalogiseringsstandard. Det betyder, at det fremover bliver lettere for brugerne at finde deres materialer og gå på opdagelse i bibliotekernes store samlinger. Der er afsat 16,2 millioner kroner til arbejdet.
Bibliotekspenge for 195 millioner kroner fordeles17.5.2023 11:51:12 CEST | Pressemeddelelse
Over 10.000 personer har i dag fået besked om, at de får bibliotekspenge for at stille deres værker til rådighed for bibliotekerne. Det er nu over halvdelen af modtagerne, der får andel i de midler, der er øremærket e-bøger og netlydbøger. Der går 7,5 millioner kroner mere til digitale titler end sidste år.
Truede fortidsminder udgraves og registreres for 2,9 millioner11.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Viden om blandt andet en jættestue i Vestsjælland, bebyggelse fra vikingetiden i Nordjylland og en boplads fra jægerstenalderen under havoverfladen i Lillebælt bliver sikret for eftertiden. Otte museer har fået støtte til at komme fortidsminder rundt om i Danmark til undsætning.
Fredningen af Aarhus Universitet genbehandles20.4.2023 14:03:06 CEST | Pressemeddelelse
Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at tilbagekalde fredningen af Aarhus Universitet for at genbehandle fredningssagen. Det sker, fordi styrelsen ikke med tilstrækkelig sikkerhed kan fastslå, at fredningen er omfattet af den anvendte bestemmelse i bygningsfredningsloven om fredning af selvstændige landskabsarkitektoniske værker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum