Roskilde Universitet

Sundhedsforsker vinder RUC’s formidlingspris

Del

Alexandra Jønsson forsker i ulighed i sundhed og har især gjort sig bemærket i debatten om overdiagnostik.

Prisen overrækkes af prorektor Peter Kjær ved Roskilde Universitets årsfest.
Prisen overrækkes af prorektor Peter Kjær ved Roskilde Universitets årsfest.


Lektor i sundhed og antropolog Alexandra Jønsson er blevet hædret med RUC's forskningsformidlingspris. Prisen gives til en forsker eller en gruppe forskere, der har ydet en særlig formidlingsindsats inden for det seneste år. 

Alexandra Jønssons forskning og formidling bærer præg af, at hun tør gå mod strømmen. Hun har som forsker sat debatten om overdiagnosticering i det danske sundhedsvæsen på dagsordenen både blandt politikere, sundhedsprofessionelle og i den bredere befolkning. Som forsker arbejder hun tværfagligt som antropolog med inspiration fra sociologi og medicin. 

Om begrundelsen for, at prisen i år går til Alexandra Jønsson udtaler priskomitéen bl.a.: 

”Det er dilemmafyldt og kontroversielt at tale om, at man skal turde gøre mindre i sundhedsvæsenet – og at overdiagnosticering risikerer at gøre os alle til patienter og skabe unødig utryghed. Denne forsker har forstået at rejse debatten på en respektfuld og saglig måde, så hun reelt bliver lyttet til.”

”Årets vinder af forskningsformidlingsprisen er en forsker, som har formidlet sin forskning i et højaktuelt felt, hvor man skal holde tungen lige i munden for at finde en god balance mellem sund fornuft og velfærdssamfundets sårbarhed for politiske vinde,” lyder det videre.

Forskning, der vedrører alle

Alexandra Jønsson er glad for at modtage prisen og for at formidlingsindsatsen bliver værdsat.

”Jeg synes forskningsformidling er virkelig vigtigt, ikke mindst i en tid, hvor information og viden hentes alle mulige steder fra, derfor mener jeg, at vi har et særligt ansvar som forskere i at udbrede kritisk tænkning og den viden, vi skaber via vores forskning,” siger Alexandra Jønsson.

”Jeg forsker både med og for befolkningen, og min forskning vedrører os alle sammen. Mine resultater kan potentielt have indflydelse på, hvordan samfundet indrettes og derved folks liv, derfor er det afgørende, at de også bliver oplyst om, hvad jeg finder ud af,” siger hun.

For at formidle sin forskning har Alexandra Jønsson blandt andet skrevet kronikker i Kristeligt Dagblad og Jyllands-Posten, været gæst i Brinkmanns Briks, deltaget i debatter på Folkemødet, medvirket i podcasts og udgivet en lærebog. Hun har holdt mange oplæg – blandt andet for praktiserende læger ved den årlige verdenskongres i Bruxelles i juni måned, hvor hun var en af hovedtalerne.

Fakta:

RUC's forskningsformidlingspris er på samlet 25.000 kr. og gives til forskningsaktiviteter. Prisen bliver uddelt én gang om året.

Priskomitéen består af:

  • Vibeke Hjortlund, chefredaktør på videnskab.dk 
  • René la Cour Sell, direktør, Roskilde Kongres- og Idrætscenter
  • Elisabeth Hvas, vicedirektør for Kommunikation og Rektorsekretariat

Nøgleord

Kontakter

Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)

Tlf:2887 0027

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye