Finans Danmark

Nyt globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversitet

Del

Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har i dag lanceret et nyt globalt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Det vil også gøre det lettere for banker og investorer at lede penge over i virksomheder, der ikke skader biodiversiteten. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til og udviklingen af det nye værktøj.

Biodiversitet er en væsentlig faktor for alle de virksomheder, hvis forretning forudsætter råvarer fra naturen, rent vand, ren luft og bestøvning af planter – og for de mange investorer og banker, der har givet lån til eller investeret i virksomhederne. Og nu får virksomhederne verden over for første gang et redskab til at vurdere, hvordan naturen påvirker deres forretning og dermed deres værdi.  Når virksomhederne bliver bedre til at rapportere om deres aftryk på naturen, får finanssektoren også bedre muligheder for at sende pengene væk fra naturskadelige aktiviteter og i en retning, som hjælper biodiversiteten.

”Globalt harmoniserede data fra virksomheder er helt afgørende, for at banker og investorer kan sende kapital i en retning, der ikke ødelægger naturen, men som udvikler og skaber mere biodiversitet på verdensplan. Dén viden er vigtig både for de danske investorer, som vil være sikker på, at deres investeringer ikke er med til at skade naturen, og for den danske virksomhed, der skal tiltrække kapital fra udenlandske investorer. Det nye værktøj er et vigtigt skridt for den globale biodiversitet,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og opsparing i Finans Danmark.

Rapporteringsværktøjet består af generelle retningslinjer for, hvordan virksomhederne skal opgøre deres påvirkning og afhængighed af naturen og en række oplysningskrav om blandt andet forurening, vandforbrug og geografisk placering. Desuden indeholder TNFD-rammen specifikke sektorbaserede vejledninger, hvor der er særligt fokus på sektorer med størst påvirkning og afhængighed af naturen. Den samlede pakke giver nu virksomhederne de nødvendige redskaber til at vurdere naturrelaterede risici og muligheder for forretningen.

Rapportering om biodiversitet fra 2024

På globalt plan er det indtil videre op til den enkelte virksomhed, hvorvidt de vil opgøre deres aftryk på biodiversitet – og tage det nye rapporteringsværktøj i brug.  Men i Europa skal de største virksomheder allerede fra 2024 rapportere om deres aftryk på biodiversitet, hvis det vurderes væsentligt, som en del af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Selv om TNFD-værktøjet ikke nødvendigvis kan bruges direkte i CSRD-rapporteringen, er der et relativt stort overlap over kravene.

Derfor vil den nordiske TNFD konsultationsgruppe i den kommende tid fokusere på dels at udbrede kendskabet til TNFD-værktøjet, dels at hjælpe de nordiske finansielle og ikke-finansielle virksomheder med at komme i gang med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten.

”Virksomhederne har nu fået et værktøj, som kan hjælpe dem med at reducere deres negative indvirkninger på natur og biodiversitet samt identificere de vigtigste kort -og langsigtede risici. Det er samtidig et værktøj, der understøtter EU’s nye direktiv for bæredygtighedsrapportering, som alle større virksomheder skal forholde sig til i disse dage.  Med TNFD får de redskaberne til at gå i gang,” siger Sara Krüger Falk, Direktør, UN Global Compact Network Denmark.

Læs hele nyheden

Finans Danmark

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Højere priser og renter efterlader hver syvende dansker med en presset økonomi4.12.2023 07:59:41 CET | Pressemeddelelse

Selvom økonomien har udviklet sig meget bedre end, hvad alt tydede på for et år siden, så har energikrise og fart på økonomien sendt priserne i vejret. Også renterne er sat voldsomt op. Selvom energipriserne er faldet igen, og inflationen også har bevæget sig ned, så oplever hver syvende dansker i dag en presset økonomi, hvilket næsten er en tredobling fra før priser og renter begyndte at skyde i vejret. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Ny Svindel Task Force tager kampen op med de kriminelle4.12.2023 06:30:02 CET | Pressemeddelelse

Stigningen i den digitale kriminalitet får nu Finans Danmark til at nedsætte en Svindel Task Force. Målet er, at gennemføre en 360 graders analyse af de processer, metoder og it-systemer, der bliver anvendt af de kriminelle. Det handler om at komme et skridt foran i bekæmpelsen af den omfattende kriminalitet. Task Forcen bliver bredt nedsat og skal arbejde gennem hele 2024 med at finde løsninger.

Netbanksvindlen eksploderer – vær på vagt for de kriminelle4.12.2023 06:00:05 CET | Pressemeddelelse

Mens der i hele 2022 var samlet 3.897 sager om netbanksvindel i Danmark, så er det tal alene i første halvår 2023 vokset til 5.212 sager. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Til gengæld bremser bankerne de kriminelle i at slippe afsted med en stor del af pengene. Derfor er det stjålne beløb i første halvår af i år på samme niveau som sidste år, trods den store stigning i antallet af sager.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum