Danmarks nationale dronetestcenter og Mittarfeqarfiit A/S indgår samarbejde i Grønland

Del

UAS Denmark Test Center, Danmarks nationale dronetestcenter, og Mittarfeqarfiit A/S, Grønlands Lufthavne, etablerer et samarbejde om at tilbyde udvikling og tests af droner under arktiske forhold i Kangerlussuaq lufthavn. Med det grønlandske samarbejde bliver UAS Denmark Test Center det første testcenter i Europa, hvor det er muligt at teste under arktiske forhold.

På billedet ses Henrik Estrup (tv) og Michael Larsen (th)
På billedet ses Henrik Estrup (tv) og Michael Larsen (th)

Overvågning af enorme land- og havområder. Indsamling af vejr- og klimadata. Assistance i forbindelse med redningsaktioner til vands og til lands.

Droneteknologi har et enormt udviklingspotentiale i og omkring Arktis. Derfor indleder Mittarfeqarfiit A/S, Grønlands lufthavne og Danmarks nationale dronetestcenter, UAS Denmark Test Center, nu et samarbejde om at tilbyde tests af droner under arktiske forhold. Det kommer til at foregå i Kangerlussuaq Lufthavn og det tilhørende luftrum.

”Vi har gennem længere tid løbende fået henvendelser fra producenter af droner om at kunne teste, træne og demonstrere deres systemer under arktiske forhold. Derfor er vi meget glade for, at vi nu sammen med Mittarfeqarfiit A/S kan tilbyde den mulighed” siger Kim Kenlev, bestyrelsesformand i HCA Airport og medlem af UAS Denmark Test Centers styregruppe.

”Med testfaciliteterne i Kangerlussuaq og samarbejdet med det nationale danske dronetestcenter er det vores ambition at stille faciliteter til rådighed for at udvikle en førerposition inden for udvikling og brug af ubemandede teknologier i Arktis,” siger administrerende direktør i Mittarfeqarfiit A/S, Henrik Estrup

Ekstremt hårde miljøer

Kangerlussuaq - tidligere Søndre Strømfjord – er valgt, fordi lufthavnen har nogle af de samme karakteristika som HCA Airport nord for Odense, hvor UAS Denmark Test Center har base: En fuldt operationel lufthavn med god plads og et stort luftrum med begrænset trafik.

Droneproducenter og slutbrugere af droneteknologi vil således kunne teste både komplette dronesystemer og dronekomponenter under reelle arktiske forhold. Det vil ligeledes være muligt at gennemføre træningssessioner, service og vedligehold samt en række testaktiviteter.

”Indtil nu har man som droneudvikler groft sagt været begrænset til at lægge sit udstyr ned i en fryseboks. Men i Kangerlussuaq kan man rent faktisk teste sit udstyr og sit personale under reelle arktiske forhold, hvor miljøet kan være ekstremt hårdt for dronens elektronik,” siger Michael Larsen, Head of UAS Denmark Test Center.

Det er allerede nu muligt at benytte faciliteterne i Kangerlussuaq til dronetests. De forventes at være åbne hele året, men det vil afhænge af vejret.

Kontakter

Michael Larsen, Head of UAS Denmark Test Center: +45 25 50 53 01/ lmla@hca-airport.dk

Hans Okholm Vejrup, adm. direktør, HCA Airport: +45 20 70 70 21 / hov@hca-airport.dk

Henrik Estrup, adm. direktør, Mittarfeqarfiit A/S: +299 58 44 60 / HENE@mit.gl

Billeder

Fakta om Mittarfeqarfiit

Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavne, er en servicevirksomhed, der servicerer en række flyselskaber, virksomheder og dermed det grønlandske samfund. Mittarfeqarfiit varetager den samlede infrastruktur omkring lufttransport af personer og gods på 13 lufthavne og 46 helikopterflyvepladser i Grønland. Med næsten 400 medarbejdere er Mittarfeqarfiit en af Grønlands største arbejdspladser.

Fakta om UAS Denmark Test Center

UAS Denmark Test Center er en af Nordeuropas stærkeste hubs for test og udvikling af avancerede droneteknologier. UAS Denmark Test Center rummer bl.a. forsknings- og udviklingsfaciliteter, produktionslokaler og kontorer samt et unikt BVLOS-luftrum (Beyond Visual Line of Sight). Centret er et samarbejde mellem Hans Christian Andersen Airport, Odense Kommune og Syddansk Universitet.

Følg pressemeddelelser fra UAS Denmark Test Center

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UAS Denmark Test Center